‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen

‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen

Op zaterdag 26 januari trokken maar liefst 115 leerlingen dans, muzikale vorming en muziekschatten naar de stadsschouwburg in Antwerpen voor de voorstelling ‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen. 

Eerder deze week werden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van die befaamde ‘Bolero’. Rose-Marie Hendrikx nam daarbij het muzikale gedeelte voor haar rekening en Liesje Oversteyns lichtte het choreografische en danstechnische gedeelte toe.

Het drieluik van de voorstelling opende met ‘Fall’, een ballet gecreëerd door Sidi Larbi Cherkaoui op de prachtige muziek van de Estse componist Arvo Pärt. In ‘Fall’ laten de dansers zich meevoeren door de wind. Als kleurrijke, vallende bladeren worden ze naar de vloer getrokken maar even vaak worden ze haast onzichtbaar gedragen en opgetild.

De tweede bijzondere choreografie was van de hand van de legendarische Martha Graham. In ‘Chronicle’ toont Graham met zeer strakke, krachtige en ritmische bewegingen de energie, het doorzettingsvermogen en de sterke persoonlijkheid van de vrouw.

Het klapstuk van de avond was de legendarische en wereldberoemde ‘Bolero’ in een choreografie van Maurice Béjart, op muziek van componist Maurice Ravel. 

Als Noord-Limburgers en fans vonden we het uiteraard erg dat we Wim Vanlessen niet aan het werk zagen als solist, maar de fantastische Amerikaanse danseres Drew Jacoby nam die rol schitterend op zich. Zij danste de centrale rol -de Melodie- en met haar krachtige, androgyne kenmerken was zij echt een buitenbeentje in de compagnie! Rondom de grote, ronde tafel, dansten een horde mannen op het ritme van de muziek: opzwepend en met een grote erotische geladenheid…

Wat een fantastische avond hebben we beleefd: ook door de muzikale begeleiding van Casco Phil werd de voorstelling een pareltje: Ballet Opera Vlaanderen op het hoogste niveau!

***

Johan Biemans, één van de deelnemende cursisten muziekschatten, die met zijn 85 jaar de oudste muziekleerling aan onze academie is, liet ons meekijken in zijn dagboek. Hij bezorgde ons twee unieke inkijkjes in zijn leven en de manier waarop hij deze 'Bolero' beleefd heeft. Lees en droom mee: 

Dankjewel Johan, om dit zo mooi in woorden te gieten en ons de gelegenheid te geven jouw ervaring te delen.

*** 

Ook Maddy Olaerts, cursist muziekschatten, keerde geïnspireerd terug naar huis en deelde deze poëtische nabeschouwing met ons:

Een subtiel warrelende, pastel buitelende Cherkaoui als onderlijning van de minimalistische Pärt;
de rode perfectie, de fysieke kracht, het hoekige zwart en het eeuwige oorspronkelijke van Martha Graham;
Béjart 's Boléro die na een zoveelste uitvoering als première binnenkomt;
een molto-sterren avond!
Grootse namen gedanst door een team van unieke klasse.

Maddy Olaerts
***
Foto’s: Filip Van Roe