Nieuws

Zover het oog kon zien ...

Zover het oog kon zien ... Onlangs bezochten de cursisten van het projectatelier de tentoonstelling ‘Zover het oog kan zien - kijken naar je wortels’. Naar aanleiding van de historische fusie tussen Neerpelt en Overpelt werd het jaarprogramma (…) Lees het hele bericht »

Dansplatform bruist!

Dansplatform bruist! ‘Dansplatform’ is een festival waarop academies uit heel Vlaanderen elkaar ontmoeten en hun passie voor dans met elkaar en het grote publiek delen. De 18de editie vond tijdens het weekend van 16 en 17 februari plaats (…) Lees het hele bericht »

23 en 24 Februari = Tijd voor Kunst!

23 en 24 Februari = Tijd voor Kunst!

Nog 1 weekje aftellen en dan is het zover: Dag van de Academies! Of zeg maar: Weekend van de Academies, want de Kunstacademie Noord-Limburg organiseert zowel zaterdag 23 als zondag 24 februari activiteiten op verschillende locaties.

Alle activiteiten zijn gratis en voor iedereen. Geen enkel excuus dus, om volgende week geen tijd te maken voor kunst. 

Alle activiteiten op een rij:

 

 

 

ZATERDAG 23 FEBRUARI

 

PELT
- Open repetitie Strijkersorkest in Kunstacademie Neerpelt om 10u00
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kunstacademie Neerpelt om 10u30, 11u00, 11u30

LOMMEL
- Opendeur beeldateliers in Kunstacademie Lommel 08u30-12u30
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kunstacademie Lommel 10u00, 11u00, 12u00
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kerk Heeserbergen 10u00, 11u00, 12u00  
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in WZC Hoevezavel 10u00, 11u00, 12u00  

BOCHOLT
- Mijn eerste concert: “Tijd voor Kunstjes” in De Steen 14u00
- Afdelingsconcert in De Steen 15u00

PEER
- Leerlingenconcert in Harmoniezaal 17u00


ZONDAG 24 FEBRUARI


PELT
- Leraren op het podium in Dommelhof Neerpelt 10u30  
- Opendeur ateliers beeldende kunsten in Kunstacademie Neerpelt 13u30-17u00
 * Beeldateliers kinderen & jongeren
 * Ateliers voor volwassenen: kunstatelier, atelier tekenkunst, atelier schilderkunst, atelier beeldhouwkunst

LOMMEL
- Opendeur atelier glaskunst in GlazenHuis 13u30-17u00Swingend nieuws uit de Kunstacademie Noord-Limburg

Swingend nieuws uit de Kunstacademie Noord-LimburgNeerpelt De eerste lichting leerlingen uit de optie ‘Jazz, Pop & Rock’ zal dit schooljaar afstuderen aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Op maandagavond 11 februari speelden vijf van hen een concert in ‘De Speelkamer’ van de academie. Michael Bergmans, Cees Dobma, Pieter Habets, Douwe Ras en Gerard Van Kempen trakteerden het enthousiaste publiek op swingende jazzstandards en groovy popmuziek.  Een leuk feestje, dat we aan het eind van het schooljaar graag nog eens over doen.Componisten gezocht!

Componisten gezocht!

Concertgebouw Brugge en Musica - Impulscentrum voor Muziek lanceren een compositiewedstrijd voor DKO-leerlingen.

Schrijf een jingle van 1 minuut, geïnspireerd op de Prélude tot Charpentiers Te Deum. Het winnende stuk wordt een week lang gebruikt als “publiekscall” voor alle concerten in het concertgebouw.

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier


Kunst maakt het verschil!

Kunst maakt het verschil!

Al meer dan 25 jaar zamelen de leerlingen en leraren beeldende kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg geld in voor Maranghada in India.

Het begon met een Foster Parents project, opgezet door collega Hugo Mondelaers. Hijzelf ‘adopteerde’ een meisje: Veronica Tuti. Een tweede meisje, Mariam Hans, werd geadopteerd door de klas van Hugo. De leerlingen verkochten jaar na jaar een zelfgemaakte kunstkalender voor hun adoptiedochter.

Meisjes uit de zeer arme regio's in India hebben niet altijd de mogelijkheid om te studeren en aan een toekomst te bouwen. Een goede opleiding kan de cyclus van armoede, mensenhandel en kinderarbeid doorbreken.  

Ondertussen zijn Mariam en Veronica volwassen geworden en hebben ze beiden een diploma. Het dorp blijft echter arm en de kansen van de kinderen beperkt. Onderwijs voor meisjes is nog steeds niet vanzelfsprekend. De zusters Ursulinen van Tildonk, die de hulp aan het dorp coördineren namen contact met me (Dominik Martin) op. Ze vroegen of we voortaan de meisjesschool en het internaat in het dorp wilden ondersteunen. Mede met deze steun is dit meisjesinternaat ondertussen gegroeid en zijn er steeds meer bedden en betere voorzieningen.

In 2013 beschreef zuster Julia George in een dankbrief aan onze academie de situatie in Maranghada heel duidelijk:

“Maranghada ligt in het Khunti-district. Dit gebied wordt gedomineerd door de Munda-stam, één van de stammen van Jharkhand en tevens de minst ontwikkelde stam. De meeste van onze studenten zijn de eerste  generatie om naar school te gaan. Ze leren Hindi te spreken op school. Omdat ouders ongeschoold zijn, motiveren ze de kinderen niet om te studeren. In plaats daarvan moeten de kinderen meehelpen met kleine winst door taken te doen zoals het weiden van het vee, huishoudelijk werk doen, werken in de tuin of op het veld, enz. 
Gebrek aan opleiding en werkgeoriënteerde vaardigheden zijn een echte hindernis voor hun vooruitgang. Elk gezin heeft een klein stuk grond om te verbouwen. De producten zijn echter niet voldoende om een ??gezin van 5 te onderhouden. Tijdens de magere maanden migreren de ouders naar andere staten op zoek naar werk. Kinderen worden dan thuis alleen gelaten. Ze worden blootgesteld aan sociaal kwaad, zoals het verhandelen van minderjarige meisjes, kinderarbeid en kindermishandeling. De meisjes voelen zich aangetrokken tot de glamour van de metropolen en er zijn agenten die zich bezighouden met het verhandelen van deze onschuldige meisjes. Veel ouders of familieleden moedigen deze handel ook aan vanwege de armoede. Alleen een goede opleiding en werkgerichte vaardigheden kunnen de cyclus van armoede, mensenhandel en kinderarbeid doorbreken. In de school wordt hen Hindi, Engels, Wiskunde en sociale wetenschappen onderwezen. Bovendien hebben ze co-curriculaire activiteiten. Deze kinderen krijgen weinig ondersteuning thuis, ze zijn erg weinig gemotiveerd. We maken ouders en leerlingen bewust van het belang van opvoeding.”

Op het internaat kunnen meisjes degelijk onderwijs genieten en dromen van een toekomst. Wat wij erg bijzonder vinden is dat Mariam ondertussen zelf ook les geeft aan de Maranghada school. Reden te meer om dit project te blijven steunen.

Kalenders zijn de laatste jaren wat minder populair. Daarom gingen we op zoek naar nieuwe mogelijkheden, met telkens één belangrijk uitgangspunt: het moet ontstaan vanuit het engagement en de creativiteit  van de leerlingen, zodat ze met kunst een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.  

Postkaarten, de Niko-tas, kunstveilingen, cupcakes en zelfgemaakte cadeautjes passeerden ondertussen de revue, en de ideeën zijn nog niet op. Op de aankomende ‘Dag van de Academies’ verkopen we creatieve confituur en later dit jaar volgt een groot raamtekenproject. 

We zijn blij en trots dat wij met onze kunst een verschil kunnen maken voor het meisjesinternaat in Maranghada. Wij zijn vastberaden om ons te blijven inzetten voor deze school om zo haar toekomst en die van de kinderen te kunnen garanderen.

Opbrengsten, foto’s en dankbrieven worden steeds in de school uitgehangen en kan je ook terugvinden op de website. ‘Dag van de Academies’

Dankjewel voor je bijdrage!

Dominik Martin,
Docent tekenkunst & beeldatelier, Coördinator van de acties voor Maranghada
Fijnbesnaard

FijnbesnaardAls het woord fijnbesnaard niet bestond, dan hadden we het zondag 3 februari uitgevonden. Toen speelde gitarist en oud-leerling Cedric Honings samen met symphoniaASSAI het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Dit (…) Lees het hele bericht »

Atelier Tekenkunst naar Gent!

Atelier Tekenkunst naar Gent!De studiereis van zaterdag 26 januari naar het SMAK  was voor atelier tekenkunst een avontuurlijke zoektocht naar de eenvoudige gebaren, pure poëzie uitgedrukt in verf door Raoul De Keyser.  In de zaterdagnamiddag (…) Lees het hele bericht »

‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen

‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen Op zaterdag 26 januari trokken maar liefst 115 leerlingen dans, muzikale vorming en muziekschatten naar de stadsschouwburg in Antwerpen voor de voorstelling ‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen.  Eerder deze week (…) Lees het hele bericht »

Poëzie en muziek ontmoeten elkaar in Oudsbergen

Poëzie en muziek ontmoeten elkaar in OudsbergenMeeuwen-Gruitrode Naar jaarlijkse traditie mochten de leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg, op uitnodiging van de Bib, de poëzieweek in Meeuwen-Gruitrode op gang trekken. Voor de eerste keer echter, traden onze leerlingen op in (…) Lees het hele bericht »

Over hobo’s en fagotten ...

Over hobo’s en fagotten ... Leerkracht Griet Bols trok op zaterdag 19 januari samen met haar leerlingen naar de splinternieuwe Kunstencampus Turnova van de academie van Turnhout. Op die datum vond er een ontmoetings- en inspiratiedag plaats (…) Lees het hele bericht »

Klassiek ontmoet Jazz

Klassiek ontmoet Jazz Is het gras groener bij de buren? Onbekend maakt onbemind? Waarom kiezen als je beiden kan hebben? Ongeacht wat de drijfveer was voor Rose-Marie Hendrikx en Jeroen Reggers om de klassieke muziek toenadering te laten (…) Lees het hele bericht »

Samen als een vis in het water?

Samen als een vis in het water?

Hoe “zen” kan je zijn? De leerlingen beeldatelier in Overpelt schilderen samen aan een reuzenvis met op de achtergrond live-muziek door het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg. Samen “kunsten”, dat is puur genieten. Bekijk de video en geniet mee …Meer nieuws in het archief