Nieuwsarchief
Academiejaar 2013 - 2014

Zin in de 'kunstacademie'? Kom dan naar het NIKO!

Zing je graag of wil je graag een muziekinstrument leren bespelen?
Speel je graag toneel? Werk je graag rond poëzie? Wil je je uitspraak verbeteren?
Of is klassiek ballet helemaal je ding? Je kan het allemaal leren aan de NIKO Kunstacademie!


Wil je graag weten waar en wanneer je daarvoor terecht kan?
Doe dan de cursuswijzer!


NIKO-gebouw in de Toekomstlaan breidt uit

NIKO-gebouw in de Toekomstlaan breidt uitOp 18 augustus heeft het college van burgemeester en schepenen de stedenbouwkundige vergunning verleend voor de uitbreiding van het NIKO-gebouw in de Toekomstlaan. Het NIKO-gebouw in de Toekomstlaan wordt voorzien van (…) Lees het hele bericht »

OOK VAKANTIE IN TEKEN VAN PASSIE VOOR MUZIEK

OOK VAKANTIE IN TEKEN VAN PASSIE VOOR MUZIEKNIKO-leerling Cedric Honings (klas Karel Ooms) is steeds een bezige bij. Ook onder de zomervakantie zat hij niet stil. Cedric volgde van 21 tot en met 27 juli een masterclass bij docent Hugues Navez te Brussel. Daarna (…) Lees het hele bericht »

ZOMERVAKANTIE

ZOMERVAKANTIE Zomervakantie van dinsdag 1 juli
t.e.m. zondag 31 augustus
Tijdens de zomervakantie is het secretariaat geopend:
 • vanaf 18 augustus : alle weekdagen van 8u30 tot 18u00
  (op dinsdag en vrijdag van 8u30 tot 17u00)
 • zaterdag 30 augustus van 8u30 tot 16u00

Einde schooljaar van orgel- en klavecimbelklas

Einde schooljaar van orgel- en klavecimbelklasWoensdag 25 juni, de laatste woensdag van het schooljaar gingen de leerlingen orgel en klavecimbel naar Bel, een deelgemeente van Geel, om er twee gerestaureerde orgels te bezoeken. Het 17°-eeuwse Bremser-orgel en het (…) Lees het hele bericht »

Bijna 3000 leerlingen bezoeken NIKO-Kunstacademie

Bijna 3000 leerlingen bezoeken NIKO-KunstacademieMaandag, dinsdag en woensdag 16, 17 en 18 juni brachten verschillende NIKO-leraren een eigen muziektheaterproductie in CC Palethe te Overpelt. Daarmee willen ze de NIKO-Kunstacademie in al haar facetten onder de (…) Lees het hele bericht »

VOLWASSENEN VERTOLKEN VOORTREFFELIJK

VOLWASSENEN VERTOLKEN VOORTREFFELIJKHet schooljaar loopt bijna ten einde: naar jaarlijkse traditie het tijdstip waarop een aantal volwassen leerlingen hun kunsten tonen tijdens het volwassenenconcert in het NIKO-gebouw in de Toekomstlaan in Neerpelt. Dit (…) Lees het hele bericht »

ORKESTSTAGE JEUGD EN MUZIEK ENGAGEERT VERA BALIKO

ORKESTSTAGE JEUGD EN MUZIEK ENGAGEERT VERA BALIKONaar jaarlijkse traditie organiseert Jeugd en Muziek in samenwerking met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek musiceerdagen voor 10- tot 15-jarigen.
Dat gebeurt in het mooie complex van Alden Biesen op dinsdag en woensdag 26 en  27 augustus, telkens van 09u30 tot 17u30.
Op zondag 31 augustus om 13u30 vindt er nog een repetitie plaats en is er om 15u00 een toonmoment met aansluitende receptie.
Nieuw dit jaar is dat NIKO-lerares Vera Baliko aangesproken is voor de vakkundige coaching.  Leerlingen die een orkestinstrument bespelen, kunnen 2 dagen mee genieten van de orkest- en kampsfeer van het Limburgs Orkest.
Alle info vind je via deze link : https://www.smore.com/p05p-musiceerdagen

Stem ‘Surprise’ naar de top

Pieter Rabijns, oud-leerling beeldende kunst en gitaar (en zoon van NIKO-lerares Rose-Marie Hendrikx) heeft een passie voor film en maakte onlangs de kortfilm ‘Surprise’. Deze heeft hij ingezonden voor een internationale wedstrijd in Australië. Uit de meer dan 1000 inzendingen kregen een 50-tal films een judges’ pick en de film van Pieter werd als enige Belgische film genomineerd. De finale beslissing van de jury valt 23 juni.

Maar er is ook een publieksprijs. En hiervoor doet Pieter heel graag beroep op jou! Zijn film staat momenteel in de top-20 van populairste films van de wedstrijd, dus jouw stem kan het verschil maken.

Klik op onderstaande link en laat je verrassen door ‘Surprise’. Stemmen doe je door op het roze hartje naast de film te klikken. Bekijk zeker ook de ‘Behind The Scenes’. Dan krijg je een idee wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film.

http://www.rodemic.com/myrodereel/watch/1178


De schat van Tierlantijn

De schat van Tierlantijn Zing je met ons mee?


"Knijp eens in je neus"

Publieke proeven 2014

Publieke proeven 2014 Ssstilte !
                             
Hier wordt gespeeld!


De publieke proeven startten op zaterdag 3 mei 2014.
Klik hier voor een overzicht.

SHAKESPEARE HERLEEFT IN GRUITRODE

SHAKESPEARE HERLEEFT IN GRUITRODE450 jaar geleden werd William Shakespeare geboren in Stratford-upon-Avon. Hij is wellicht de grootste Engelse toneelschrijver, dichter en acteur uit de hele kunstgeschiedenis. Dat vinden ook de 6 leerlingen toneel uit (…) Lees het hele bericht »

NIKO dansers bezetten theater Dommelhof

Op vrijdag 16, zaterdag  17 en zondag 18 mei toverden de leerlingen dans uit de afdelingen Neerpelt en Overpelt het Dommelhoftheater om tot een heuse elfenwereld.
Maar liefst 170 dansleerlingen uit die afdelingen schitterden op het podium en zogen het publiek mee in een spannend verhaal met als titel ‘Het IJzerhof’.
Naar tweejaarlijkse gewoonte werd het optreden ook dit jaar een lust voor oog en oor.  Door een intense wisselwerking tussen de disciplines dans, theater, muziek en beeldende kunst, werd het opnieuw een geweldige ervaring voor de dansleerlingen, leraren en begeleiders.
Kosten noch moeite werden gespaard en dat maakte dat het publiek kon genieten van een heus totaalspektakel.
Welgemeende woorden van dank en hartelijke felicitaties aan alle medewerkers voor en achter de schermen zijn hier wel op hun plaats.  Leerlingen, docenten dans-muziek-theater-beeldende kunst, vrijwilligers, medewerkers van Dommelhof, … :  dankzij jullie werd “Het Ijzerhof” een feest om nooit meer te vergeten!

Lindsay Gijbels valt in de prijzen…

Lindsay Gijbels valt in de prijzen…De stichting nationaal fluitconcours (Nl) organiseert al jarenlang een Benelux-fluitconcours.  Dat kent inmiddels veel bijval.  In voorbereiding van de finale die plaatsvond in Ude (Nl) moesten alle deelnemers zich kwalificeren voor die finaleplaatsen.
Zoals eerder te lezen was op deze nieuwspagina slaagde Lindsay Gijbels (leerlinge van Johan Bols) erin om op te mogen treden als finaliste.
Inmiddels is de finale achter de rug.  Die vond immers plaats op zaterdag 17 mei.  In de leeftijdscategorie waarin Lindsay deelnam, werd ze laureaat.  Ze behaalde de derde plaats en bovendien kreeg ze de publieksprijs toegekend.
Naast haar trotse leraar Johan Bols, feliciteren wij ook haar graag met deze schitterende uitslag…

NIKO-ENSEMBLES OP HET PODIUM

Naar jaarlijkse gewoonte presenteerden verschillende NIKO-ensembles zich op het podium van CC Palethe. Dat gebeurde op zaterdag 17 mei.
De tribune van de Zinnezaal was bijna volledig gevuld voor dit muzikaal spektakel. Nieuw dit jaar was de deelname van het harpduo Britt Simons en Paulien Ceyssens.  Ook de jeugdfanfare van Achel kwam enkele solisten begeleiden.  Solisten, die in het kader van hun eindexamen alvast één van de vijf werken brachten op deze avond.
Zoals dat inmiddels traditie is, concerteerden het strijkorkest en het harmonieorkest.  Ook zij begeleidden enkele leerlingen in het kader van hun solistische proef.
Alle ensembles werden door de externe jury (Freddy Vanattenhoven en Argo Penné) onder voorzitterschap van directeur Diederik Celis beoordeeld.  Zij zagen en hoorden dat het goed was: dat zorgde voor mooie punten voor alle leerlingen. Het werd dus een muzikale topavond !!


KINDERNIKO VIERT JUBILEUM IN DOMMELHOF

KINDERNIKO VIERT JUBILEUM IN DOMMELHOFZondag 11 mei 2014 om 15.00 was de theaterzaal van het Dommelhof gezellig druk bezet. Op dat moment brachten een 80-tal kinderen van 5, 6 of 7 jaar een voorstelling rond het thema ‘Feest’. Die voorstelling was niet (…) Lees het hele bericht »

PEERSE JEUGD OP PODIUM

PEERSE JEUGD OP PODIUMOp zondag 11 mei vond het traditionele jaarlijkse aperitiefconcert plaats in de harmoniezaal van Peer. Dit concert is traditioneel georganiseerd in samenwerking met het NIKO en het mini-jeugdorkest van Peer. De jongste (…) Lees het hele bericht »

Leerlingen scoren op Vlamo-wedstrijd te Leuven !

Leerlingen scoren op Vlamo-wedstrijd te Leuven !Onderstaande leerlingen van het NIKO werden na de proviciale selectieproeven in maart 2014 geselecteerd om door te gaan naar de Nationale Wedstrijd van Vlamo te Leuven op 26 april jl.

Op deze finale behaalden naast Gert Peeten (zie eerder bericht) :
 • Wout Bastini (hoorn, leerling van Kristien Schuurmans) in de eerste afdeling 85,33 %
 • Ruben Witters (hoorn , leerling van Marie-Paule Verlinde) in de ere-afdeling 83,67 %
 • Juliette Sleurs (Piano, leerling van Anne-Marie Beks) in de categorie A 90,67 %
 • Hanne Vanpoucke (Sax, leerling van Suzy Vanderheiden) in de uitmuntendheid 87,33 %
 • Lindsay Gijbels (dwarsfluit, leerling van Johan Bols) in de ere-afdeling 92,33 %
 • Anouk Neyens (sax, leerling van Koen Maas) in de ere-afdeling 90,00 %
Proficiat aan de leerlingen en leerkrachten voor dit mooie resultaat!


GROTE MUZIKALE DRUKTE IN NEERPELT

GROTE MUZIKALE DRUKTE IN NEERPELTHet weekend van 1 mei is voor het NIKO-harmonieorkest altijd weer een tijdstip om naar uit te kijken. Het orkest neemt dan deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt dat tweejaarlijks georganiseerd (…) Lees het hele bericht »

Gwen Kiggen naar finale in Genée Dance Challenge!

Gwen Kiggen naar finale in Genée Dance Challenge!Proficiat aan Gwen Kiggen, leerlinge van Elfi Van Bergen!
Zij behaalde een finaleplaats in de Genée Dance Challenge Belgium (level 3)!
Op zondag 14 september 2014 danst ze de finale in Antwerpen, waar ze het opneemt tegen de winnaars uit Nederland, Luxemburg en Wales! Toi toi Gwenn...

Cedric Honings viert ‘groot feest’…

Cedric Honings viert ‘groot feest’…Tijdens het openingsconcert (vrijdag 25 april 2014) van het “Brussel International Guitarfestival” (BIG-festival) heeft Cedric Honings als laureaat van de “Nicolas Alfonso Wedstrijd” opgetreden.
Het evenement vond plaats in een volledig uitverkochte Espace Magh, gelegen in hartje Brussel. Het was een geweldige ervaring voor Cedric om op dit Brusselse podium te mogen optreden in aanwezigheid van verschillende beroemde nationale en internationale artiesten. Na het optreden van de laureaten kon het publiek genieten van een concert van duo Valérie Duchâteau en Hugues Navez (voorzitter en organisator van Bigfest) en nadien van het Karim Baggili Sextet.
Het was voor alle gitaarliefhebbers een mooie avond!

Dansafdeling NIKO Lommel zette beste beentje voor…

Dansafdeling NIKO Lommel zette beste beentje voor…Op 9 en 16 april gaven de leerlingen Dans lagere graad 3 van de afdeling Lommel samen met leerlingen van balletschool Pantarei een hele mooie performance in de woonzorgcentra Hoevezavel en De Bekelaar.
Zulk een uitvoering wordt al sedert jaren gegeven in deze Lommelse woonzorgcentra.  Het personeel en de bewoners waren ook dit jaar weer enthousiast over de mooie dansen, kostuums en lieve kinderen!
Voor volgend schooljaar kregen de leraren en dansers meteen een nieuwe uitnodiging: ook de MS- kliniek zou het NIKO en Pantarei trouwens graag willen ontvangen!
Op 27 april dansten de Lommelse leerlingen van de lagere graad 4 tijdens de herdenking van de 100- jarige verjaardag van de eerste wereldoorlog op het Duits Militaire kerkhof. Elders op deze pagina vind je daarvan een uitgebreid verslag.  Ook hier werden felicitaties gegeven en konden de dansers rekenen op enthousiasme van het 500-koppige publiek.  Mooi meegenomen was het schitterende lenteweer dat ervoor zorgde dat het een onvergetelijk evenement werd.

NIKO BRENGT BOODSCHAP VAN HOOP EN VREDE…

NIKO BRENGT BOODSCHAP VAN HOOP EN VREDE…Op zondag 27 april 2014 werden ruim 500 toeschouwers verwelkomd op de Duitse Militaire Begraafplaats van Lommel. Ter gelegenheid van de herdenking van “100 Jaar Groote Oorlog” kon het publiek een tocht afleggen op het (…) Lees het hele bericht »

Gitarist Gert Peeten wint finale Vlamo-wedstrijd

Gitarist Gert Peeten wint finale Vlamo-wedstrijdIn het Lemmensinstituut te Leuven vond afgelopen zaterdag en zondag de finale plaats van de Vlaamse muziekwedstrijd Vlamo voor solisten en ensembles. Nadat Gert Peeten (17 jaar) met 95% geselecteerd werd uit de Limburgse voorronde in Lanaken, bevestigde hij dit uitmuntende resultaat tijdens de finale in Leuven. Hij behaalde er de Eerste Prijs met opnieuw 95% en grootste onderscheiding met ‘lof van de jury’.
Gert volgt momenteel muzieklessen aan het Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs (NIKO), waar hij gitaarlessen krijgt van Karel Ooms en instrumentaal ensemble gitaar bij Erik Schrooten. Gert heeft de ambitie om na het middelbaar onderwijs hogere muziekstudies aan te vatten.


Stem 'LISA' naar 6677

Stem 'LISA' naar 6677Lisa Gilissen, oud-leerlinge van het NIKO-strijkorkest en dochter van NIKO-lerares Tanja Smits, mag na haar selectie in 'the battles' deelnemen aan de liveshow in ‘The Voice van Vlaanderen’ op de TV-zender VTM.

De live shows gaan door in "Het Kuipke" in Gent! Deze wielerbaan werd omgetoverd tot een megaconcertzaal. Alle Voice-artiesten worden begeleid door een 14-koppige live-band en aangemoedigd door een 3000-koppig publiek!

Aanstaande VRIJDAG 25 april zingt Lisa in de LIVE SHOW op VTM om 20u35 in team Regi. Het publiek speelt een belangrijke rol om kandidaten naar de finaleplaatsen te loodsen.  Je kan immers stemmen : om een geldige stem uit te brengen moet je live TV kijken en op het aangegeven moment ‘Lisa’ sms-en naar 6677.

Veel succes Lisa! We duimen voor je!


MOVING FIELDS

MOVING FIELDSBeeld, klank, ruimte, tijd, beweging, rust en adem waren onderwerpen van twee performances die gebracht werden in een samenwerkingsproject tussen muziek, dans en beeldende kunst.
Het 120-koppig tellende publiek kon op vrijdag 4 april tijdens twee voorstellingen in het NIKO-gebouw een parcours afleggen tussen 4 verschillende ruimtes.  Datzelfde publiek werd daarbij actief betrokken: de interactie die zo ontstond tussen het publiek, de installaties en de uitvoerders leverde visuele en auditieve prikkels op die op hun beurt leidden tot nu eens intieme, dan weer ietwat bevreemdende momenten.

MASSALE BELANGSTELLING VOOR INSTRUMENTENMARKT

MASSALE BELANGSTELLING VOOR INSTRUMENTENMARKTOp woensdag 2 april zat de theaterzaal van het Dommelhof naar jaarlijkse gewoonte afgeladen vol met eerstejaars leerlingen muziek van het NIKO. Die eerstejaars leerlingen staan immers voor de keuze welk instrument ze (…) Lees het hele bericht »

NIKO en Pantarei dansen samen…

NIKO en Pantarei dansen samen…Op zondag 30 maart werden de patiënten en bezoekers van het Mariaziekenhuis in Overpelt getrakteerd op een mooi dansprogramma dat gebracht werd door leerlingen dans van de NIKO-Kunstacademie en van Balletschool (…) Lees het hele bericht »

OM VAN TE SNOEPEN

OM VAN TE SNOEPENLetterlijk en figuurlijk vond op woensdag 26 maart een mini-voorstelling plaats om van te snoepen. In De Speelkamer van het NIKO-gebouw lieten een 30-tal jonge kinderen zien wat ze dit schooljaar al leerden tijdens de (…) Lees het hele bericht »

“Adams Flute Factor” selecteert Lindsay Gijbels

“Adams Flute Factor” selecteert Lindsay GijbelsJe ziet haar naam tegenwoordig met de regelmaat van de klok passeren op onze facebookpagina en website : Lindsay Gijbels. Alhoewel we haar wellicht niet meer moeten voorstellen, vermelden we toch nog even dat zij (…) Lees het hele bericht »

Zangers strooien zoetgevooisde klanken...

Naar jaarlijkse traditie organiseerden de beide leraressen zang (Anja Van Engeland en Carla Schroyen) op een maandagavond een heuse soiree. Dit schooljaar was dat op 24 maart 2014 in de Toonzaal van het NIKO. Het werd (…) Lees het hele bericht »

Musiceerdagen... EEN PRIMEUR IN LIMBURG!

Musiceerdagen... EEN PRIMEUR IN LIMBURG!Naar jaarlijkse gewoonte zal ook deze zomervakantie door het symfonisch orkest Jeugd en Muziek aan alle leerlingen die een orkestinstrument bespelen, de mogelijkheid gegeven worden om te participeren aan een (…) Lees het hele bericht »

BUURMAN LOKT 2 VOLLE ZINNEZALEN…

BUURMAN LOKT 2 VOLLE ZINNEZALEN…Tot 2 maal toe was De Zinnezaal van CC Palethe tot de nok gevuld voor de originele voorstelling “Buurman” van de NIKO Kunstacademie. Zowel zaterdagavond 22 maart als zondagmiddag 23 maart kon een talrijk opgekomen (…) Lees het hele bericht »

Vraag je attest aan op het secretariaat!

Vraag je attest aan op het secretariaat!Heb je kinderen jonger dan 12 jaar die dit schooljaar zijn ingeschreven aan de NIKO-Academie Podiumkunsten?
Vanaf nu is het mogelijk om voor hen op het secretariaat een attest inzake uitgaven voor de opvang van kinderen van minder dan 12 jaar op te vragen. Dat attest kan je bij je belastingaangifte voegen (aanslagjaar 2013).

KROON IN KAULILLE INGEPALMD DOOR NIKO

Leerlingen en publiek verspreidden zich over verschillende lokalen tijdens het concert ‘Maartse buien’ in De Kroon in Kaulille. Dat concert vond plaats op woensdag 19 maart om 19.00 uur. Zowel de balletzaal, de kleine (…) Lees het hele bericht »

NIKO-DANSERS GESIGNALEERD IN LUCA-LEMMENSINSTITUUT

NIKO-DANSERS GESIGNALEERD IN LUCA-LEMMENSINSTITUUTWoensdag 19 maart 2014 werd een grote dag voor enkele leerlingen dans middelbare graad 1. Onze vaste begeleider en balletpianist Johan Thaens legde in het kader van zijn master een praktische proef af in de (…) Lees het hele bericht »

BOMVOLLE STEEN VOOR BOCHOLTSE LEERLINGEN

BOMVOLLE STEEN VOOR BOCHOLTSE LEERLINGENStipt om 10:15 begon op zondag 16 maart een aperitiefconcert in samenwerking met de harmonie van Bocholt.  De voorstelling vond plaats op de bovenste verdieping van De Steen, tevens de thuisbasis van de harmonie.  Na solistische optredens en een fluitenkwartet van NIKO-leerlingen, was het de beurt aan de klassen Algemene Muzikale Vorming om te tonen wat ze dit jaar al leerden.  Twee guitige liedjes, die gezongen werden onder leiding van juf Sanne Joye, brachten een glimlach op de gezichten van de vele mama's, papa's, grootouders en andere sympathisanten. Daarna was het de beurt aan de jeugdharmonie van Bocholt om hun kunsten te tonen.  Dat deden zij aan de hand van een vijftal nummers.  Om het concert te beëindigen was het de beurt aan de relatief jonge groep Vibracoustic onder leiding van Nico Camps.  Deze groep werd opgericht in de schoot van de harmonie sedert september 2013. Omstreeks 12:00 werd het geslaagde concert van de Bocholtse NIKO-afdeling afgesloten.

PONTICELLO SCHITTERT...

PONTICELLO SCHITTERT...Tijdens haar concert op zaterdag 15 maart 2014 om 20u bespeelde Ponticello (het strijkersensemble van de NIKO-Kunstacademie) de gevoelige snaren van het publiek in het Hubertustheater. De leerling-muzikanten speelden (…) Lees het hele bericht »

KOPERS INTRODUCEREN ROBIN HOOD...

KOPERS INTRODUCEREN ROBIN HOOD...Op zaterdag 15 maart 2014 verzamelde lerares Kristien Schuurmans enkele jonge trompettisten en bespelers van de euphonium (tenortuba) in de Adelberg in Lommel.  Daar begon in de theaterzaal om 19:00 een voorstelling voor een jong publiek.  Het gezelschap 'Het Laagland' speelde er Robin Hood: een origineel theaterstuk over angst, moed, rechtvaardigheid en het stellen van grenzen.  De jonge NIKO-koperblazers heetten alle bezoekers muzikaal welkom tussen 18:30 en 19:00 uur in de hall van De Adelberg.  Op die manier werd het wachten een stuk aangenamer en maakte het jonge publiek gelijktijdig kennis met de schoonheid van het samen spelen op een koperen blaasinstrument.

KLASSEN MAKEN KENNIS MET KOPERBLAZERS…

KLASSEN MAKEN KENNIS MET KOPERBLAZERS…Op initiatief van de Hechtelse bibliothecaris (en oud-NIKO-leerling) Marc Renckens konden een 120-tal leerlingen uit de basisscholen van Hechtel-Eksel op donderdagvoormiddag 13 maart kennismaken met de familie van de (…) Lees het hele bericht »

LINDSAY GIJBELS : NA DE VOORRONDES DE FINALE…

LINDSAY GIJBELS : NA DE VOORRONDES DE FINALE…Je kon het op dit forum al eerder lezen : op zaterdag 8 maart speelde Lindsay Gijbels (dwarsfluit hogere graad 2) uit de klas van Johan Bols op de voorrondes van het Benelux-fluitconcours.  Tijdens die voorrondes speelde zij zo goed, dat ze naar de finale mag in Ede op zaterdag 17 mei.
Een mooie prestatie !  We wensen haar alvast veel succes bij haar voorbereiding op die finale…


LINDSAY GIJBELS OP BENELUX-FLUITCONCOURS

Zaterdag 8 maart vinden in het Lemmensinstituut in Leuven de voorrondes plaats van het BENELUX-fluitconcours.  In diverse categorieën kunnen zowel amateur fluitisten als pre-professionele bespelers van de dwarsfluit zich met mekaar meten tijdens deze wedstrijd.  NIKO-leerlinge Lindsay Gijbels treedt er aan in de categorie B (13- tot en met 16-jarigen/ scholieren).  Op haar programma staan 'Danse Lente' van de Belgische componist Joseph Jongen en 'Fantaisie' van George Huë.  Op deze wedstrijd zal ze begeleid worden door Kris Nihoul, één van de vaste NIKO-begeleidsters. Fans en supporters van Lindsay kunnen gaan luisteren op zaterdag 8 maart om 15:00 uur in de kamermuziekzaal van het Lemmensinstituut (Lemmensberg, voorheen Herestraat) in Leuven.
Wij van het NIKO wensen haar alvast veel succes... 

Staande ovatie voor Frascati symphonic

Staande ovatie voor Frascati symphonicOp initiatief van de NIKO Kunstacademie en in nauwe samenwerking met CC Palethe concerteerde het symfonisch concert Frascati op de laatste avond van de maand februari in De Zinne. Een 200-koppig publiek genoot er met volle teugen van een programma vol opera- en operettefragmenten. De muziekkeuze van dirigent Kris Stroobants zorgde ervoor dat je je op nieuwjaarsdag in Wenen waande. Dat was ook duidelijk de bedoeling van het orkest: de titel van het programma was immers 'Wenen, stad van mijn dromen'. Het orkest was in het gezelschap van de Duitse coloratuursopraan Elena Fink en de Vlaamse tenor Reinoud Van Mechelen. Beide zangers zongen met overtuiging en veel bezieling als solist of in duo enkele pareltjes uit de muziekgeschiedenis. Het publiek honoreerde het orkest met een daverend applaus en kreeg dan ook twee bisnummers aangeboden. Publiek, solisten en orkest, maar ook organisatoren NIKO en CC Palethe kunnen terugblikken op een zalig geslaagde avond!

Theaterklas valt in de prijzen!

Theaterklas valt in de prijzen!Via een wijd verspreide oproep ging uitgeverij Clavis op zoek naar voorleestalent. Kinderen tussen 10 en 14 jaar konden hun kans wagen. Leraar theater Wouter Fimmers ging in bepaalde klassen aan de slag met de (…) Lees het hele bericht »

Kunst boven water in Cultuurpunt Gruitrode

Kunst boven water in Cultuurpunt GruitrodeWoensdagavond 26 februari brachten leerlingen van de NIKO kunstacademie Meeuwen-Gruitrode in een originele setting een leerlingenconcert vol afwisseling. Een decoratief beeld van de zee  en een paar laagvliegende meeuwen dompelden de concertganger onmiddellijk onder in het thema ‘Kunst boven water’.  Het werd een heel gevarieerd concert met koperblazers, houtblazers, harp, cello, klavecimbel, blokfluit, gitaar en piano. Opvallend was de leuke samenwerking tussen de verschillende studierichtingen: de muzikale optredens werden aangekondigd door leerlingen theater  die hadden plaatsgenomen in een rubber bootje en zich voordeden als vissers. Met een passende belichting en de zang van de klassen algemene muzikale vorming  kon de  propvolle zaal genieten van een kunstzinnige avond.  De nieuwste telg van de Kunstacademie in Gruitrode ontbrak ook niet: enkele leerlingen ballet zorgden voor een feeërieke  afwisseling in het geheel. 

NIKO KOMT BOVEN WATER IN NOORD-LIMBURGSE GEMEENTEN

NIKO KOMT BOVEN WATER IN NOORD-LIMBURGSE GEMEENTENAfgelopen zaterdag 22 februari werd in heel Vlaanderen de dag van het deeltijds kunstonderwijs georganiseerd. Het thema van deze kunstzinnige dag was ‘Kunst boven Water’. Dat moest afgelopen zaterdag vooral figuurlijk (…) Lees het hele bericht »

CARMINA BURANA

CARMINA BURANANa het fantastisch concert vorige week zaterdag in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven gingen de volwassenen van AMC afgelopen zaterdag 22 februari ’14 terug naar deze muziektempel om nog een monument uit de (…) Lees het hele bericht »

Uitslag Prinses Christina Concours

Uitslag Prinses Christina ConcoursMeer dan zeventig jonge muzikanten uit de Euregio kwamen afgelopen weekend naar Maastricht voor de selecties van het Prinses Christina Concours . De jury koos uiteindelijk 8 finalisten. Deze finalisten zorgden op (…) Lees het hele bericht »

NIKO KLEURT PRINSES CHRISTINA VLAAMS…

NIKO KLEURT PRINSES CHRISTINA VLAAMS…Op zaterdag 22 februari 2014 vindt niet alleen de Vlaamse ‘Dag van het DKO’ plaats. Op dat moment is ook in Maastricht (Nl) een groots muzikaal festijn gepland : in het KUMULUS, Centrum voor Kunstedudatie (Sint (…) Lees het hele bericht »

PIANISTEN CREËREN EIGEN MUZIEK…

PIANISTEN CREËREN EIGEN MUZIEK…Leerlingen uit de verschillende pianoklassen van de NIKO-Kunstacademie toonden zich op woensdag 19 februari van hun creatiefste kant  in  SELFMADE II.
De jongsten speelden hun zelfgemaakte melodieën met eenvoudige begeleidingen. Enkele tieners combineerden pianomuziek met poëzie of zang. In een erg gevarieerd programma klonken vaak traditionele akkoorden, maar ook experimentele klanken werden niet geschuwd. De vaak moeilijk leesbare schriftuur (soms van grafische partituren) belette de pianisten niet om hun muziek erg overtuigend uit te voeren. De originaliteit van de muziek en het hoorbare spelplezier op het concert doen hopen dat er in de toekomst een vervolg komt met een editie SELFMADE III.

LISA ZINGT OVERTUIGEND IN THE VOICE...

LISA ZINGT OVERTUIGEND IN THE VOICE...Lisa Gilissen, oud-leerlinge van het NIKO-strijkorkest en tevens dochter van NIKO-lerares Tanja Smits, wist een overtuigende prestatie neer te zetten tijdens de blind auditions in ‘The Voice’ op de TV-zender VTM.
Vol overgave bracht ze haar cover en wist ze de 4-koppige jury te overtuigen om te solliciteren naar een job als coach.  
Op haar facebookpagina wordt ze intussen al duchtig ‘ge-liked’, maar het zou leuk zijn voor haar indien ze nog meer fans over de streep zou trekken.  De opname van haar optreden kan je bekijken op facebook.  Daarvoor volg je deze link : klik hier.
Wat je bij het bezoek aan die facebookpagina te doen staat ??  ‘Liken’, natuurlijk!!!


Dansleerlingen chillen met Mozart!

Dansleerlingen chillen met Mozart!Zaterdag 15 februari 2014 trokken 40 dansleerlingen naar CC De Adelberg voor de voorstelling DJ Moz’Art, een succesvolle samenwerking tussen VOCAALLAB en ISH. De klanken van Mozart zitten diep in ons collectieve (…) Lees het hele bericht »

PODIUM ZINNEZAAL PALETHE BOMVOL JONG TALENT

PODIUM ZINNEZAAL PALETHE BOMVOL JONG TALENTEen 80-tal leden van het symfonisch orkest jeugd en muziek Limburg verzamelden op zondag 16 februari 2014 al om 10:00 op het podium van De Zinnezaal van Palethe in Overpelt. Dat gebeurde voor een laatste repetitie voor (…) Lees het hele bericht »

INDRUKWEKKEND!

INDRUKWEKKEND!Dat is wat AMC-cursisten vonden van de uitvoering van ‘Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky. Op zaterdag 15 februari ’14 waren we in het kader van de modules voor AMC-volwassenen naar het Muziekgebouw Frits Philips in (…) Lees het hele bericht »

ADELBERG DECOR VOOR MUZIKALE KLASSIEKERS…

ADELBERG DECOR VOOR MUZIKALE KLASSIEKERS…Veel publieke belangstelling was er voor de voorstelling ‘Ken je klassiekers’ in De Adelberg in Lommel. De voorstelling vond plaats op woensdag 5 februari, maar de zitjes in de zaal waren al dagen van tevoren allemaal (…) Lees het hele bericht »

CEDRIC HONINGS TIMMERT VERDER AAN MUZIKALE WEG…

CEDRIC HONINGS TIMMERT VERDER AAN MUZIKALE WEG…Hugues Navez is professor-titularis van de gitaarklas aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de stichter van het Brussels International Guitar Festival. In het kader van dat festival, dat de originele naam (…) Lees het hele bericht »

WANTED…

WANTED…In september 2014 starten de gemeenten Neerpelt en Overpelt opnieuw met huiskamervoorstellingen. Bedoeling is om maandelijks op een donderdagavond in een huiskamer van een Overpeltse of Neerpeltse woning een podium te (…) Lees het hele bericht »

INDISCHE WATERLELIES LOKKEN BOMVOLLE ZALEN...

INDISCHE WATERLELIES LOKKEN BOMVOLLE ZALEN...Een 100-tal dansende kinderen en jongeren uit de NIKO-dansafdelingen van Kaulille en Gruitrode vertolkten onder begeleiding van hun 2 dansjuffen het sprookje van "De Indische Waterlelies". Tijd en plaats waar je moest (…) Lees het hele bericht »

BACH, ENQUIST, GOLDBERGVARIATIES EN NIKO VERENIGD.

BACH, ENQUIST, GOLDBERGVARIATIES EN NIKO VERENIGD.In een originele setting brachten leerlingen piano, klavecimbel en klavier, maar ook leerlingen theater, dans en jazz een hommage aan Johann Sebastian Bach en zijn Goldbergvariaties.
De avondvoorstelling op zaterdag 1 februari was het laatste luik van een project rond diezelfde Goldbergvariaties dat al startte in oktober 2013 in Peer.
De avond op 1 februari in De Toonzaal in Neerpelt werd een intieme poëtisch-muzikaal-dansante avond die erg gesmaakt werd door het 100-koppige publiek.
Tekstfragmenten waren er uit "Contrapunt" van Anna Enquist.  Muziek was er uiteraard van de grootmeester Bach zelf.  De vele aanwezigen werden ondergedompeld in een intimistisch bad van tekst, klank en beeld...

NIKO VERZORGT POEZIE-UITREIKING IN LOMMELSE BIB

NIKO VERZORGT POEZIE-UITREIKING IN LOMMELSE BIBDe stad Lommel organiseerde een poëziewedstrijd voor diverse leeftijdscategorieën. De ontknoping van die wedstrijd vond op vrijdagavond 31 januari plaats in de Lommelse bib. De avond zelf werd uitgewerkt door lerares (…) Lees het hele bericht »

GEDICHTENDAG LOMMEL MET NIKO EN JONAS WINTERLAND

GEDICHTENDAG LOMMEL MET NIKO EN JONAS WINTERLANDVoor één van de laatste keren was het Burgemeestershuis in Lommel de setting voor een mooie concert- en vertelavond. Het werd een intiem optreden van Jonas Winterland. Hij bracht eigen Nederlandstalige songs op zijn (…) Lees het hele bericht »

GEDICHTENDAG IN MEEUWEN-GRUITRODE

GEDICHTENDAG IN MEEUWEN-GRUITRODE Samenwerking NIKO theater/gitaar en bibliotheek Meeuwen-Gruitrode Gedichtendag 2014 is voorbij. De NIKO kunstacademie en de bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode kijken weer terug op een geslaagde voorstelling. Alle (…) Lees het hele bericht »

Toonzaal heerlijk gevuld door Musicaklassen…

Toonzaal heerlijk gevuld door Musicaklassen…Sedert het schooljaar 2012-2013 vinden er jaarlijks een 3-tal concertjes plaats in De Toonzaal van het NIKO waarop Musica-klassen komen luisteren naar wat er zoal in een academie te beleven is… Op dinsdag 21 januari was (…) Lees het hele bericht »

NIKO eert personeel tijdens nieuwjaarsreceptie

Afgelopen zaterdag 25 januari werden enkele leraren met 25 jaar dienst of pensioen in de spotlights geplaatst tijdens de nieuwjaarsreceptie. Dat is een jaarlijkse traditie binnen de NIKO-Kunstacademie. Omwille van de (…) Lees het hele bericht »

Nick Van Elsen geselecteerd door HERMESensemble

Nick Van Elsen voor het tweede jaar op rij geselecteerd door het HERMESensemble voor het project The Times They Are a-Changin'
 
'Hoe klinkt de toekomst?'
Dit is de vraag die het Antwerpse HERMESensemble ieder jaar opnieuw stelt aan jonge componisten.
Eén van de componisten die hierop een antwoord zocht is Nick Van Elsen, leerling aan het NIKO bij Peter Testelmans (muziektheorie & A.M.T.), Kristien Schuurmans (bugel) en Ann-Marie Beks (piano).
Na zijn succesvolle deelname vorig jaar met 'Orpheus et Eurydice' (link: http://vimeo.com/65637472) is Nick voor het tweede jaar op rij geselecteerd voor dit project.
Zijn nieuwe compositie "Berkana", wat verwijst naar het oude symbool voor oorsprong,  zal tweemaal live uitgevoerd worden door de professionele muzikanten van het HERMESensemble.
Concerten op zondag 16 februari 2014 in concertzaal AMUZ te Antwerpen (creatie) & zondag 23 februari 2014 in het Concertgebouw te Brugge.
Meer info op http://hermesensemble.be/producties/the-times-they-are-a-changin/

Een foto van Nick Van Elsen vind je in het artikel hieronder: "NIKO-Nick zorgt voor muzikale noot..."

NIKO-NICK ZORGT VOOR MUZIKALE NOOT…

NIKO-NICK ZORGT VOOR MUZIKALE NOOT…Op zondag 19 januari vond in het bovenzaaltje van de Lommelse bibliotheek ‘Toast Literair’ plaats. Zoals in de rest van het Vlaamse land organiseerde ook de plaatselijke Lommelse Davidsfondsafdeling een voormiddag in (…) Lees het hele bericht »

Muziek en dans ontmoetten mekaar in Zwanenmeer

Muziek en dans ontmoetten mekaar in ZwanenmeerMaandag 13 januari verzamelden maar liefst 118 leerlingen dans en algemene muziekcultuur met hun begeleiders aan het NIKO-gebouw. Eindbestemming van hun afspraak was het Parktheater in Eindhoven. Reikhalzend werd (…) Lees het hele bericht »

Accordeonklas Ludo Mariën concerteert in Toonzaal

Accordeonklas Ludo Mariën concerteert in ToonzaalOp zondag 12 januari was de accordeonklas van Ludo Marien te gast in het NIKO. Het is intussen een jaarlijkse traditie dat Ludo en zijn accordeonisten hun studieweekend afsluiten met een concert. Om 16u hadden maar liefst meer dan 50 accordeonisten plaatsgenomen om te concerteren. De Toonzaal was helemaal vol gelopen met publiek dat kon genieten van een repertoire dat speciaal voor deze gelegenheid werd bewerkt door dirigent Ludo Mariën. Na enkele stukken uit Carmina Burana en muziek uit de film van Marina zat de sfeer er goed in. Een geslaagd concert !

NIKO-leraren ontmoeten elkaar op podium Dommelhof

NIKO-leraren ontmoeten elkaar op podium DommelhofOp zondag 12 januari vond naar jaarlijkse traditie het lerarenconcert plaats van de NIKO-Kunstacademie. Na een kort welkomstwoordje van directeur Celis volgde een heel gevarieerd programma waarin een 20-tal leraren (…) Lees het hele bericht »

Zwanenmeer brengt muziek en dans samen…

Op donderdag 9 januari ’14 genoten leerlingen DANS en Algemene Muziekcultuur (volwassenen) van een uiteenzetting over Het Zwanenmeer. Het muzikale aspect van het ballet werd toegelicht door Rose-Marie Hendrikx en het (…) Lees het hele bericht »

Inge Peters verenigt fagotklassen academies

Op zaterdag 21 december namen de NIKO-leerlingen fagot deel aan een fagotdag in Genk.  In het gebouw van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans verzamelden alle fagottisten van de academies van Maaseik, Genk, Beringen en het NIKO. Inge Peters is lerares fagot aan al deze scholen en is daarom de geknipte persoon om een evenement als dit in goede banen te leiden.  Op een slotconcertje -zo vlak voor de kerstvakantie- hoorde je ook 5 leerlingen van het NIKO.  Xander Monteyne, Katrijn de Rop, Annelies Vanoppen, Boris Friebel en Sander Vanpoecke lieten er horen wat zij op hun fagottino (de fagot voor de beginnende leerling) of fagot kunnen.  Dat is blijkbaar al behoorlijk wat: ouders en sympathisanten reageerden enthousiast op de optredens... En daarna ? Toen was het tijd voor een welverdiende kerstvakantie...

Wintersterretjes veroveren harten van publiek...

Wintersterretjes veroveren harten van publiek...Op woensdag 18 december dansten de jongste ballerina's van de Overpeltse en Neerpeltse NIKO-Kunstacademie op het podium van het Dommelhof.  Dat deden zij onder andere op live-muziek van de accordeonist Bart Theunissen.  Rode draad door de voorstelling was een verhaal over een mooi versierde spar.  Dat verhaal werd verteld door de afdeling theater van het NIKO.  De jonge danseresjes maakten elk ook een mooie tekening voor op het programmablaadje.  De zaal zat helemaal gevuld met ouders, grootouders en sympathisanten: zij werden allemaal vertederd door de mooi verzorgde uitvoering…
Fotograaf: Jean Vandijck
Meer foto's vind je op www.neerpelt.in  

Cinema Walburg in kerstsfeer...

Cinema Walburg in kerstsfeer...Vrijdagavond 20 december vierde de Hamont-Achelse NIKO-Kunstacademie kerst met een optreden in Cinema Walburg.  Naast de muzikale optredens werd er ook een fragmentje gespeeld uit het overbekende kerstverhaal van Charles Dickens over de vrekkige Scrooge.  Leerlingen van het eerste jaar toneel (!) zorgden voor dat toneelspel. Het concert was een succes: de optredens waren mooi verzorgd, de presentatie aan de hand van een geprojecteerde diashow droeg extra bij tot de kerstsfeer... en de zaal: die zat helemaal gevuld met een enthousiast publiek…
Foto's werden er gemaakt door Jean Vandijck (zie ook internetgazet Hamont-Achel)

Gitaarklas viert kerst in Huis van de Jeugd

Gitaarklas viert kerst in Huis van de JeugdDe voltallige gitaarklas van lerares Caroline Van Mieghem vierde kerst al op donderdag 19 december met een druk bijgewoond concert.  Kerstliedjes in alle mogelijke gitaarcombinaties passeerden de revue. Hulp bij de organisatie was er ook van de ouders en de leerlingen zelf: de polyvalente zaal van het Huis van de Jeugd was mooi aangekleed en na afloop was er lekkere glühwein en warme chocomelk voor de liefhebbers. 

OVERVOLLE KERK VOOR KERSTCONCERT

OVERVOLLE KERK VOOR KERSTCONCERTDe Sint-Niklaaskerk van Neerpelt zat woensdagavond 18 december 2013 om 20u afgeladen vol voor het kerstconcert van het NIKO: wie kort voor de aanvang binnenkwam, mocht het concert al staande bijwonen. Een gevarieerde avond trouwens, want muziek en theater wisselden mekaar af: maar altijd met het kerstgebeuren als centraal thema. De apotheose was de samenzang van alle muzikanten én het voltallige publiek. Er werd uit volle borst meegezongen.
Het publiek en directeur Celis genoten van een geslaagd kerstconcert. En daarna... was er glühwein en warme choco.
Foto: Marc Faes

Je vindt een schitterende fotoreportage van Marc Faes (internetgazet) met commentaar: klik hier

KLASCONCERT VIOOL

KLASCONCERT VIOOLVoor 6 leerlingen van viool-lerares Veerle Gistelinck was het concert van dinsdagavond 17 december het eerste concert uit hun leven, en dat al direct voor een goed gevulde Toonzaal ... enkele (meer) ervaren rotten in het vak sloten deze muzikale avond af. En de allerjongsten... keken en luisterden vol bewondering.
Foto: Marc Faes
Fotoreportage: www.neerpelt.in

NIKO-leraren strijken neer in Bocholt…

NIKO-leraren strijken neer in Bocholt…Leerlingen zijn steeds lerend, maar ook leraren leren zelf levenslang bij. Dat doen ze uiteraard door ervaring op te doen, maar ook door effectief lessen te volgen. Afgelopen woensdag (11-12-13) deden de NIKO-leraren (…) Lees het hele bericht »

GEZELLIG THEATERTREFFEN IN EYMARDINSTITUUT

GEZELLIG THEATERTREFFEN IN EYMARDINSTITUUTLommel Op zaterdag 7 december ontmoetten leerlingen theater middelbare graad 1, ouders, kennissen en sympathisanten mekaar in de Eymardschool op Kattenbos bij een stukje taart en een lekker kopje koffie.
Leerlingen theater van de klas van Karla Deroost zorgden niet enkel voor een lekker Limburgs vieruurtje, maar brachten ook amusante verteltheaterteksten en improvisaties voor de aanwezigen.  Onder het publiek was ook een geïnteresseerde schepen van cultuur (Rita Phlippo) aanwezig.  Het werd een leuke namiddag, die niet alleen fel gesmaakt werd op kunstzinnig vlak, maar dus ook omwille van de gezelligheid en het vier-uurtje…

Dansleerlingen bezoeken voorstelling “Re:Zeitung”

Dansleerlingen bezoeken voorstelling “Re:Zeitung”CC De Adelberg werd op vrijdag 6 december de verzamelplaats voor dansliefhebbers: de geprogrammeerde voorstelling van die avond was immers van de hand van Anna Teresa De Keersmaeker, één van de grote namen uit de danswereld!
In 2008 creëerde De Keersmaeker samen met pianist Alain Franco “Zeitung”, een fascinerende voorstelling op composities van o.a. Bach en Schönberg. In dit werk zocht het duo het kruispunt tussen muziek en beweging op.
De remake “Re:Zeitung” werd gebracht door een nieuwe generatie dansers: zes artiesten van Braziliaanse, Franse, Marokkaanse en Tunesische origine. De voorstelling was een eerste project van de P.A.R.T.S. Foundation, een initiatief van hedendaagse dansschool P.A.R.T.S. die pas afgestudeerde dansers een duwtje in de rug wil geven.
Al bij al een voorstelling om de vingers van af te likken…

Universitair Harmonieorkest vraagt steun NIKO

Universitair Harmonieorkest vraagt steun NIKO
Het Leuvens Universitair Harmonieorkest (kortweg het UHO) bestaat uit een 90-tal muzikanten.  Ook veel (oud)studenten van het NIKO vinden hun weg naar dit orkest.  Momenteel zijn er meer dan 15 muzikanten onder hen met NIKO-roots. Een onwaarschijnlijk grote afvaardiging wanneer je weet dat er in Vlaanderen een 100-tal academies zijn.
Elk najaar brengt het UHO concerten ten voordele van een goed doel.  Dit jaar zijn dat 2 gehandicaptencentra.  Voor die inspanning komt het UHO in aanmerking voor de ING Solidarity award in de provincie Vlaams-Brabant.  En daar is het dat de steun van het NIKO gevraagd wordt: de vereniging die erin slaagt om het meeste stemmen te veroveren, krijgt deze 'award' toegewezen.  Eén boodschap dus: stemmen via deze link.  Opgelet: na het stemmen krijg je een e-mail.  Via die mail dien je je stem nog eens te bevestigen.
Het UHO en haar NIKO-(oud)studenten danken je...   

‘Der Fluyten Dommelhof’ weer op en top!

‘Der Fluyten Dommelhof’ weer op en top!Vijftig enthousiaste blokfluitisten uit de provincies Limburg, Antwerpen, Brabant en Oost-Vlaanderen, verzamelden voor een samenspelweekend in het Dommelhof. Ze gaven het beste van zichzelf en musiceerden onder (…) Lees het hele bericht »

Beeld en Muziek slaan de handen in elkaar...

Beeld en Muziek slaan de handen in elkaar...Op vrijdagavond 29 november ‘13 was er voor de volwassenen uit de klas Algemene Muziekcultuur van Rose-Marie Hendrikx een niet-alledaagse les ingericht. In plaats van in de klas op de tweede verdieping muziek te (…) Lees het hele bericht »

Ewald Demeyere begeestert NIKO-leerlingen…

Ewald Demeyere begeestert NIKO-leerlingen…Op zaterdag 30 november 2013 vond een Masterclass plaats met Ewald Demeyere rond 'klaviermuziek van Bach'. Enkele klavierspelers (piano en klavecimbel) van het NIKO werden toen ondergedompeld in een barok (en dus (…) Lees het hele bericht »

MUZIEK REDT LEVENS IN BOCHOLT

Op zondag 6 oktober 2013 organiseerde de gemeentelijke dienst Cultuur in Jeugd- en Cultuurhuis ‘de Steen’ een muzikale namiddag onder de titel ‘Bocholt in Concert’. Met ‘RiveR of StoneS’, het kamermuziekensemble (…) Lees het hele bericht »

KLAVECIMBEL OMARMT ERFGOED LOMMEL

KLAVECIMBEL OMARMT ERFGOED LOMMELTijdens de voorstelling van het boek “Alle wegen leiden naar Lommel” dat uitgegeven werd door ‘Erfgoed Lommel’, verzorgden verschillende leerlingen klavecimbel uit de klas van Joost Vermeiren de muzikale omlijsting van (…) Lees het hele bericht »

LAVRENOV STROOIT ROMANTISCHE PIANOKLANKEN

LAVRENOV STROOIT ROMANTISCHE PIANOKLANKENOp woensdag 27 november om 19.00 vulde De Toonzaal zich behoorlijk met liefhebbers van pianomuziek.  Daar speelde immers de Bulgaarse pianist Yuli Lavrenov.  Het werd een overwegend romantisch programma met enkele ingetogen nocturnes van Chopin, rapsodieën van Brahms, het spetterende Jeux d’eaux à la ville d’este van Liszt, een briljante fantasie op de opera La Traviata van Verdi en nog meer moois van Debussy en Granados.
Lavrenov overtuigde door zijn beheerste techniek en parate kennis van dit repertoire.  Het werd een concert waarop de mooie Bösendorfer concertvleugel (die bijna dag op dag 5 jaar geleden werd ‘ingespeeld’ in het NIKO) volledig tot zijn recht kwam.


BUURTHUIS ’T ZAND BIEDT PODIUM AAN LEERLINGEN

Lommel Op woensdag 27 november 2013 verzamelden leraren en leerlingen van de Kunstacademie Lommel in buurthuis ’t Zand in Lommel (Heeserbergen).  Dat gebeurde op initiatief van de Lommelse afdelingsraad podiumkunsten.  Dit overkoepelende klasconcert toonde beginnende en gevorderde leerlingen uit de klassen piano, kopers en gitaar.  Het programma vermeldde leerlingen die pas in september begonnen met het bespelen van hun instrument, maar er was even goed ook plaats voor een leerling die dit jaar zijn eindexamen (hogere 3) zal spelen.  Een fijn initiatief dus : verschillende klassen die mekaar ontmoeten en een extra podiumkans voor de Lommelse leerlingen om hun kunnen te tonen aan een publiek.


Ewald Demeyere concerteerde in Peer

Ewald Demeyere concerteerde in PeerEwald Demeyere concerteerde onder ruime NIKO-belangstelling… In de Kleine Zaal van het BICC van Peer bespeelde op vrijdag 22 november 2013 gevierd musicus Ewald Demeyere het klavecimbel. Het werd een muzikale krachttoer (…) Lees het hele bericht »

NIKO-TALENT LOKT BOMVOLLE TOONZAAL…

NIKO-TALENT LOKT BOMVOLLE TOONZAAL…Het is misschien een wat weinig originele titel voor een concert : de TV staat er tegenwoordig immers bol van : Britain ’s got talent, Belgium ’s got talent, … En ja, dus ook de NIKO-Kunstacademie has got talent! Op (…) Lees het hele bericht »

THOMAS RAEMAEKERS SCHITTERT OP FINALE BELFIUS…

THOMAS RAEMAEKERS SCHITTERT OP FINALE BELFIUS…Eerder berichtten we jullie al betreffende de deelname van oud-NIKO-leerling Thomas Raemaekers aan de selectieproeven van de Belfius wedstrijd.  Als vervolg op zijn selectie tijdens die voorafgaandelijke proeven, vonden afgelopen woensdag 13 november de eindproeven plaats voor de slagwerkers.  Thomas behaalde daar 93 % : met dat resultaat werd hij niet alleen officieel laureaat van de Belfiuswedstrijd, maar mag hij de rest van zijn muzikale carrière verkondigen dat hij een eerste prijs behaalde (ten minste 90 %) op deze prestigieuze wedstrijd.  Meer nog: met deze score behaalde hij ook nog eens het hoogste resultaat van de geselecteerde slagwerkers die op die dag te horen waren.  Samen met Thomas z'n oud-leraar Nico Camps zijn wij –van het NIKO- trots op deze oud-leerling.  We wensen hem uiteraard veel succes toe met zijn verdere muzikale studies en loopbaan…


Kamermuziek op hoog niveau !

Kamermuziek op hoog niveau !Sinds 1999 blijven de Cantabilerecitals niet uitsluitend tot het solistisch pianospel beperkt. Met het project "Kamermuziek Jong Vlaanderen" worden tweejaarlijks concerten met eigentijdse kamermuziek van eigen bodem in (…) Lees het hele bericht »

NIKO siert Gouden erepenning Lucien D'Joos

NIKO siert Gouden erepenning Lucien D'Joos
Op vrijdag 25 oktober werd de 'Gouden Erepenning' van de Stad Lommel uitgereikt aan Lucien D'Joos.  De erepenning wordt elk jaar toegekend aan personen of een instelling die zich langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt in de Lommelse gemeenschap.
Lucien D'Joos is niet alleen een drijvende kracht in Lommel wanneer het op cultuur aankomt.  Hij is ook lid van de raad van bestuur van het NIKO.  Je ziet hem dan ook op bijna alle activiteiten van het NIKO.
Directeur Celis werkte mee aan het filmpje waarin Lucien getypeerd werd op deze avond.
Ook een afvaardiging van het NIKO-strijkorkest Ponticello was deze avond aanwezig : de strijkers verzorgden een mooi optreden en zorgden zo voor het gouden strikje rond deze avond. 

Hoge concentratie koper op grondgebied Beringen

Hoge concentratie koper op grondgebied BeringenSteenkool wordt er al een tijdje niet meer gedolven: dan maar iets anders... Koper misschien?
Een succes, zo bleek op zondag 27 oktober 2013.  Een 60-tal koperliefhebbers van allerlei allooi vond je toen terug in Het Casino van Beringen. Een hele dag lang oefenden ze op trompetten, bugels, hoorns, euphoniums, trombones en tuba's.  Deze koperdag was een samenwerking tussen de academies van Beringen en Noord-Limburg. De leraren van beide scholen sloegen de handen in mekaar en boksten er - samen met hun leerlingen- een mooi en afwisselend programma in mekaar.  Tijdens de repetities kon je al horen dat de muzikale vonken oversloegen tussen de verschillende soorten koper: je voelde de lucht immers zinderen tot in je ziel wanneer deze groep enthousiaste koperblazers als 1 groep de ruimte vulde met hun muziek. Op andere momenten splitsten zij zich dan op: de trompetten en bugels repeteerden in de grote zaal. De hoornisten kon je vinden op zolder, ... Van de nok tot in de kelders was het Casino een feest van koperklanken.  Om 18.00 (er werd al begonnen om 09.00 met de repetities) werd de dag beëindigd met een concert in de theaterzaal.  Een geslaagd initiatief dat welgemeende felicitaties verdient ! Zeker voor herhaling vatbaar...

Grote belangstelling voor last minute...

Grote belangstelling voor last minute...Parijs, Madrid en Berlijn waren de bestemmingen van het publiek dat deelnam aan het leerlingenconcert 'Last Minute' in Hechtel. Was je er als luisteraar bij op woensdagavond 23 oktober 2013, dan kreeg je bij het (…) Lees het hele bericht »

SAMEN SPELEN IN PEER…

SAMEN SPELEN IN PEER…Onder het motto ‘Samen spelen’ werd een druk bijgewoond leerlingenconcert gespeeld in de harmoniezaal van Peer op woensdagavond 16 oktober om 19.00. Niet alleen leerlingen uit de klassen samenspel waren daarom (…) Lees het hele bericht »

NiKO-Kunstacademie ontvangt 'jong talent'

In een samenwerking tussen de Limburgse Academies voor Podiumkunsten en het Limburgs symfonieorkest Jeugd en Muziek zal er op 16 februari 2014 om 15u een schitterend concert plaatsvinden in CC Palethe: zes jonge Limburgse solisten musiceren dan met het symfonisch orkest.
Zaterdag 12 oktober 2013 hadden de audities plaats voor de solisten: 16 uitmuntende muzikanten op viool, altsaxofoon, viool, gitaar, euphonium, piano, marimba, zang, harp, orgel, trompet en klarinet lieten hun kunnen horen aan een uitgebreide jury. De audities waren ook toegankelijk voor het publiek. Er werd op hoog niveau gemusiceerd om de felbegeerde plaatsen voor het solistisch optreden met symfonisch orkest in februari te veroveren.

Op de foto's hieronder zie je twee leerlingen van de NIKO-Kunstacademie aan het werk: Mike Neyens aan de piano, en Thomas Raemaekers aan de marimba. (Foto's Jean Vandijck).
Uiteindelijk werden de volgende talenten geselecteerd: we zijn extra trots op het feit dat er van de 6 geselecteerde kandidaten, 4 afkomstig zijn uit het NIKO:
 • Toon Van Geyseghem alt-saxofoon (NIKO-Kunstacademie)
 • Mathijs Ignoul gitaar (Academie Maaseik)
 • Mike Neyens piano (NIKO-Kunstacademie)
 • Thomas Raemaekers marimba (NIKO-Kunstacademie)
 • Axel Freier piano (NIKO-Kunstacademie)
 • Ruben Govers piano (Academie Tessenderlo)


INDUSTRIEGROEP OVERPELT 20 JAAR

De industriegroep Overpelt verenigt al 20 jaar lang Overpeltse bedrijven en industrie.  Als trouwe lezer van onze berichten vraag je je dan af wat het NIKO daar dan mee te maken heeft…
Afgelopen vrijdag 4 oktober 2013 werd dit 20-jarig jubileum gevierd in De Zinnezaal van Palethe.  Met een streepje filmmuziek opende het NIKO-harmonieorkest de avond.  Daarna volgden twee pittig gestoffeerde toespraken van Caro Dilissen (voorzitter IGO) en Jaak Fransen (burgemeester van Overpelt en voorzitter van Nolimpark) .  Als afwisseling en ter afsluiting concerteerde het NIKO-orkest met een gesmaakt optreden.  Als echte afsluiter konden de afwezigen bij een hapje en een drankje nog napraten over de avond en de toekomst van de ondernemers in Vlaanderen…  


4 JAARGETIJDEN PROGRAMMEREN NIKO-TALENT...

4 JAARGETIJDEN PROGRAMMEREN NIKO-TALENT... De concertcyclus ‘De 4 jaargetijden’ die al verschillende concertseizoenen plaatsvindt in het Hubertustheater in Neerpelt, hoeft wellicht niet meer aan u voorgesteld te worden. Ook het feit dat daar heel vaak (…) Lees het hele bericht »

Thomas Raemaekers op weg naar Brussel…

Thomas Raemaekers op weg naar Brussel…Op zondag 22 september 2013 vond in het conservatorium van Hasselt de selectieronde plaats voor kandidaten slagwerk voor de finale van de Belfius-wedstrijd 2013.
Thomas Raemaekers nam deel aan de voorrondes van deze gekende en prestigieuze wedstrijd van hoog niveau.  7 kandidaten namen deel aan de selecties: 3 van hen mogen doorstoten naar de finale in Brussel.  Thomas studeerde het vorige schooljaar af in de klas van Nico Camps en is één van de 3 die hun kansen gaan wagen op het Brusselse podium.  Wij –van het NIKO- zijn er uiteraard trots op wanneer een oud-leerling zo goed presteert : wij wensen hem alvast veel succes bij de finale in Brussel!!


ADELBERG DEELT CADEAUS UIT AAN LEERLINGEN NIKO…

ADELBERG DEELT CADEAUS UIT AAN LEERLINGEN NIKO…Wim Hoekx, cultuurfunctionaris van CC De Adelberg, laat graag aan alle leerlingen van de NIKO-Kunstacademie weten dat er ook dit jaar weer voor hun programmatie kortingen gegeven worden aan alle NIKO-leerlingen.  
Anders dan bij veel kortingen van commerciële instellingen, zijn er geen kleine lettertjes bij deze aanbieding : er zijn geen aparte voorwaarden aan verbonden : ben je jongere, volwassene, leerling beeldende kunst, muziek, dans of theater : laat het weten door je leerlingenkaart te tonen en je krijgt meteen een reductie van € 3 of zelfs meer (afhankelijk van de hoogte van de normale inkomprijs).
Een mooi aanbod vanwege het CC De Adelberg : net als wij van het NIKO, vinden ook zij immers dat cultuur zo ruim en toegankelijk mogelijk moet worden aangeboden.  De culturele ontplooiing van onze leerlingen is ook onze hoofdbekommernis : vanuit het NIKO zijn we dus meer dan blij met dit aanbod.
Het is nu aan jullie –de leerlingen- om jullie kenbaar te maken bij De Adelberg en gebruik te maken van hun aanbod.  Je vindt de programmatie op hun website : klik hier.


NIKO-harmonieorkest in dialoog met Gé Reinders

NIKO-harmonieorkest in dialoog met Gé ReindersOp zaterdag 21 september werd het cultureel seizoen van de gemeente Overpelt uit de startblokken geschoten met een energiek optreden van Gé Reinders en het NIKO-harmonieorkest. Het werd een originele voorstelling waar (…) Lees het hele bericht »

Blokfluitweekend: 'Der fluyten Dommelhof'

Blokfluitweekend: 'Der fluyten Dommelhof'Ook dit jaar staat er weer een blokfluitweekend op de planning. Wil je hier graag aan deelnemen, vul dan meteen het onderstaand formulier in.


VLAMO WEDSTRIJDEN VOOR SOLISTEN EN ENSEMBLES

VLAMO WEDSTRIJDEN VOOR SOLISTEN EN ENSEMBLESPROVINCIALE WEDSTRIJDEN VOOR SOLISTEN EN ENSEMBLES 2014 Sedert enkele jaren is het NIKO ook aangesloten lid van Vlamo (de Vlaamse Amateurmuziek Organisatie). Dit betekent dat onze leerlingen kunnen deelnemen aan hun (…) Lees het hele bericht »

POLITIEREGLEMENT OP ZATERDAG 28 SEPTEMBER!

POLITIEREGLEMENT OP ZATERDAG 28 SEPTEMBER! Politiereglement van kracht op 28 september : veldrit Dommelhof

Op 28/09 zal in de Toekomstlaan eenrichtingsverkeer worden doorgevoerd. Parkeren kan enkel op de parkeerplaatsen aan de voorkant van ons gebouw. De ouders kunnen de kinderen afzetten en dienen dan onmiddellijk verder te rijden.CONCERTREIS STRIJKORKEST PONTICELLO

CONCERTREIS STRIJKORKEST PONTICELLOMaandag 1 juli 2013 was het eindelijk zover! Die dag vertrokken we met het “Ponticello-strijkorkest” gepakt en gezakt richting Tsjechië voor onze jaarlijkse orkeststage. Het zou een week worden met een zeer gevarieerd (…) Lees het hele bericht »

Sieje Neyens 3e Laureaat bij Vlaamse orgeldagen!

Sieje Neyens 3e Laureaat bij Vlaamse orgeldagen!De 11e editie van de Vlaamse orgeldagen vond plaats van 26 tot 28 augustus in Turnhout. De organiserende VZW “Octaaf” had voor een ruim aanbod aan activiteiten gezorgd op diverse locaties. Zo waren er workshops, (…) Lees het hele bericht »

Cedric Honings volgde Guitar Masterclasses

Cedric Honings volgde Guitar MasterclassesVan 24 juli tot en met 30 juli volgde Cedric samen met 9 andere studenten Guitar Masterclasses bij Professor Hugues Navez te Brussel.
Iedere voormiddag volgde hij een half uur les en daarna kreeg hij de mogelijkheid om Masterclasses bij de andere studenten te volgen. Vervolgens kon hij studeren tot in de late namiddag waarna hij voor de tweede keer een half uur les volgde. De laatste dag werd als afsluiter een concert voor de ouders voorzien waarbij iedere student het resultaat van zijn of haar week studeren kon laten horen.
Tevens werd dit concert bijgewoond door Mevrouw Nicolas Alfonso. Mevrouw Alfonso heeft samen met haar man de gitaarklassen geïntroduceerd in de muziekacademies en conservatoria.
Op 29 september zal Cedric te horen zijn tijdens een concert van 'De 4 Jaargetijden' in het Hubertustheater te Neerpelt.