Nieuwsarchief
Academiejaar 2018 - 2019

Nieuws uit Maranghada!

Nieuws uit Maranghada! Ook afgelopen schooljaar steunden de leerlingen en leraren beeldende kunst met de opbrengst van tal van creatieve projecten het meisjesinternaat in Maranghada. Dominik Martin, de drijvende kracht achter deze (…) Lees het hele bericht »

Kunst in de Bocholtse Bib!

Kunst in de Bocholtse Bib!Bocholt Tijdens de zomervakantie zijn er in de bibliotheek van Bocholt enkele werkjes te bewonderen uit verschillende ateliers van de Kunstacademie Noord-Limburg: het beeldatelier voor kinderen, het beeldatelier voor jongeren (…) Lees het hele bericht »

Simsalabim!

Simsalabim!Meer dan 1800 kinderen uit Noord-Limburg genoten op 17,18 en 19 juni van 'Simsalabim', een schoolvoorstelling door de leraren muziek, theater en dans van de Kunstacademie Noord-Limburg.  Op een rustige zolderkamer wonen (…) Lees het hele bericht »

Volwassenen in topvorm!

Volwassenen in topvorm!Neerpelt Aan de Kunstacademie Noord-Limburg is er niet enkel plaats voor kinderen en jongeren: ook volwassenen volgen er lessen in de kunstuiting van hun keuze. Op zaterdag 15 juni 2019 om 20:00 uur zongen, streken, bliezen of (…) Lees het hele bericht »

Schreeuwen op Beeldig Lommel

Schreeuwen op Beeldig LommelLommel Dit weekend palmt 'Beeldig Lommel' het stadscentrum van Lommel in. Tussen de levende beelden kan je ook leerlingen theater en dans van de Kunstacademie Noord-Limburg ontdekken. De academie voor beeldende kunst plaatste (…) Lees het hele bericht »

Dans in Beweging 2019

Dans in Beweging 2019

In Pelt werden de theaterzalen de afgelopen weken overspoeld door leerlingen dans! Maar liefst 170 dansleerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg straalden op de podia van CC Palethe en Dommelhof theater.

Zaterdag 11 mei 2019 studeerden de dansleerlingen van de vierde graad af in de theaterzaal van het Dommelhof.

Onder muzikale begeleiding van pianist Thomas Peeters en cellist Lucas Maes brachten de leerlingen een klassieke les op het podium wat een prachtig samenspel van muziek en dans opleverde.

Na de pauze kon het publiek genieten van afwisselende choreografieën waarbij verschillende afstuderende leerlingen hun eigen choreo konden tonen! 
De avond eindigde met een grote apotheose, handgeklap, een staande ovatie en tranen van emotie …

Op donderdag 16 mei stonden de leerlingen die dit schooljaar hun derde graad afsluiten, op het podium voor hun grote toonmoment: tijdens het klassieke gedeelte werden ze deskundig begeleid door huispianist Johan Thaens.

In het tweede deel konden ze -samen met andere leerlingen uit de derde graad- hun creativiteit tonen tijdens verschillende choreografieën.

Woensdag 5 juni was het dan de beurt aan de laatstejaarsleerlingen uit de tweede graad.
Zij brachten een mooie klassieke les, begeleid door pianist Martijn Van den Dungen.
In het tweede deel werden de leerlingen 2.4 versterkt door verschillende leerlingen 2.3, hierbij zagen we inspirerende choreografieën uit de les dansatelier. 
Door de mooie belichting en de prachtige kostuums konden de leerlingen zich echt van hun beste kant tonen!

Dank aan alle ouders, begeleiders en medewerkers.


Mede dankzij hen werd ‘Dans in Beweging’ ook dit schooljaar weer een feest!

 

Van alle voorstellingen werden prachtige fotoreeksen gemaakt. Bekijk ze hier:

Dans in Beweging 2de graad, foto's Hennie Heeren

Dans in Beweging 3de graad, foto's Hennie Heeren

Dans in Beweging 4de graad, foto's Jean Vandyck 

Dans in Beweging 4de graad, foto's Marc Ras 


Schoolvoorstellingen 2019 - Simsalabim

Schoolvoorstellingen 2019 - Simsalabim

Schoolvoorstelling voor 1ste en 2de leerjaar van de basisscholen in Noord-Limburg

Productie en uitvoering: Leraren Podiumkunsten Kunstacademie Noord-Limburg

"Op een rustige zolderkamer gebeuren er vreemde dingen: afgedankte muziekinstrumenten spelen samen prachtige muziek, de poppen gaan aan het dansen en oude fotoportretten komen tot leven en vertellen over vroeger. Jaar na jaar duurt dit zo verder tot op een dag de lelijke, gevaarlijke heks Brucha de zolderkamer komt bewonen, ze haat muziek en alle muziekinstrumenten worden betoverd!"

 

in CC Palethe, Overpelt - Zaal De Zinne

  • Maandag 17 juni om 10.45u          
  • Maandag 17 juni om 13.30u           Volzet! 
  • Dinsdag 18 juni om 9.15u              
  • Dinsdag 18 juni om 10.45u            
  • Dinsdag 18 juni om 13.30u             Volzet! 
  • Woensdag 19 juni om 9.15u          
  • Woensdag 19 juni om 10.45u        

 

MEEZINGLIEDJES:

1. Ben je bang?
Partituur
Luistervoorbeeld

2. Brucha
Partituur
Luistervoorbeeld

Dagelijkse Kunst!

Dagelijkse Kunst! Met de tentoonstelling "Dagelijkse Kunst" tonen de leerlingen beeldende kunst (6 tot 18j.) van de Kunstacademie Noord-Limburg hun eigenzinnige kijk op voeding. Uit alle hoeken van Noord-Limburg werden de smakelijkste, (…) Lees het hele bericht »

Al wat de klok slaat …

Al wat de klok slaat …

Vanaf september 2019 start de Kunstacademie Noord-Limburg met de cursus beiaard. Voor een beiaardier is de toren het podium en de stad de concertzaal. Deze magie kan je zelf ook ervaren door het grootste muziekinstrument ter wereld te leren bespelen. De beiaardcursus staat open voor kinderen en volwassenen.

De lessen worden gegeven op het oefenklavier in het gebouw van de academie in Neerpelt. Hier zal ook geoefend kunnen worden tijdens bepaalde openingsuren van de academie. Cursisten hoeven dus niet zelf een klavier aan te schaffen. Na het oefenproces klim je de toren in en kan iedereen mee genieten van de beiaardmuziek. Ook uitstappen naar andere beiaarden staan op de planning. Lesmomenten worden onderling afgesproken.

Lesgever is Jan Verheyen. Hij heeft een masterdiploma beiaard, speelt concerten in binnen- en buitenland, is stadsbeiaardier van Hasselt en Pelt en bezieler van Compagnie Aardbei. Met Aard-bei doet hij verrassende dingen met bei-aard zoals combinaties met andere instrumenten, crossovers met dans, theater, totaalspektakels… Vanaf volgend jaar beschikt hij over een pop up-beiaard, die ook in de lessen aan de academie ingezet zal worden.

Interesse? Neem gerust contact op met Jan Verheyen (via mail: verheyenjan@gmail.com of telefonisch: 0486/51 21 17) voor meer informatie of een proefles. Ook op de academie kan je terecht voor meer informatie: 011 80 87 10 of info@kanl.be.

 

Foto: Marc Faes 


Op het menu: Dagelijkse Kunst!

Op het menu: Dagelijkse Kunst!De leerkrachten en leerlingen beeldende kunst van de Kunstacademie Noord-Limburg bereiden een heerlijke menuutje voor. Kijk je mee?   (…) Lees het hele bericht »

Experimenteren met kunst …

Experimenteren met kunst …"Greenyard", "De Trap" en "Schusoamona" waren de titels van de performances die in het kader van het LEK (Laboratorium voor Experimentele Kunst) in de Kunstacademie van Neerpelt uitgevoerd werden op zondag 26 mei om (…) Lees het hele bericht »

Stemmen na het kiezen?

Stemmen na het kiezen? Op zondag 26 mei konden de inwoners van Peer na de verplichte stembusgang meteen aanschuiven voor een verkwikkend muzikaal aperitiefje in de Harmoniezaal. Daar waren de instrumenten inmiddels immers gestemd en waren (…) Lees het hele bericht »

Op de tribune …

Op de tribune …

In mei werd de Speelkamer van de Kunstacademie in Neerpelt voor de gelegenheid uitgerust met een heuse publiekstribune.

Er stonden in die periode immers heel wat toonmomenten van de klassen theater op het programma. 

Uit de klassen van Bart Bruninx ontvingen we deze twee fotoreportages.

Geniet na of geniet mee!

Weg naar Bosnië - Theaterklas Volwassenen

Als “Jezelf zijn” een wedstrijd wordt - Theaterklas Jongeren€2150 voor Maranghada!

€2150 voor Maranghada! Jaarlijks toont de Kunstacademie Noord-Limburg dat kunst een steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Dankzij de Creatieve Confituur, de Kunstveiling en de Ramen Ronde van Pelt hebben we dit schooljaar het mooie (…) Lees het hele bericht »

'Straatbeeld' en 'Het Gouden Schoentje'

'Straatbeeld' en 'Het Gouden Schoentje' Een erg diverse voorstelling vond plaats op zaterdag 18 mei door Balletschool Crescendo in samenwerking met de Kunstacademie Noord-Limburg. Divers was de dansvoorstelling niet alleen door de beide instellingen die de (…) Lees het hele bericht »

Leen Janssen wint …

Leen Janssen wint … Na eerdere selectie tijdens de Provinciale wedstrijden, mocht Leen Janssen uit de saxofoonklas van Suzy Vanderheiden op zondag 19 mei 2019 deelnemen aan “Sonatina”: het Belgisch kampioenschap voor solisten, (…) Lees het hele bericht »

Eén is niet genoeg …

Eén is niet genoeg …Neerpelt Op zaterdag 18 mei werd het publiek uitgenodigd om in het Hubertustheater (WICO) te komen luisteren naar de strijkers van de Kunstacademie Noord-Limburg. Omwille van de ruime publieke belangstelling waren er optredens (…) Lees het hele bericht »

Muzikale schatkist 18-19 wordt gesloten ...

Muzikale schatkist 18-19 wordt gesloten ... Het hele schooljaar lang volgden een 30-tal geïnteresseerde muziek- en cultuurliefhebbers wekelijks de cursus Muziekschatten bij Rose-Marie Hendrikx in Neerpelt.  Pareltjes uit de schatkist van de klassieke muziek (…) Lees het hele bericht »

Over grenzen heen ...

Over grenzen heen ...Bocholt Op uitnodiging van de gemeente Bocholt, trokken 5 leerlingen uit het beeldatelier voor jongeren, op 4 en 5 mei, naar het Duitse Bocholt om samen met Nederlandse en Duitse jongeren te werken aan een kunstproject.  Wat (…) Lees het hele bericht »

Noord-Limburg scoort in Antwerpen ...

Noord-Limburg scoort in Antwerpen ... Op zondag 12 mei 2019 vond in De Singel in Antwerpen het Nationaal Kampioenschap van Vlamo plaats. Leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg gooiden er hoge ogen: - Leen Janssen, leerling saxofoon 4.2 uit Gruitrode (…) Lees het hele bericht »

Muziek om te voelen ...

Muziek om te voelen ...Overpelt In 'Sens-city' op de Sint-Odacampus in Overpelt vond op woensdag 8 mei 2019 een mooi en muzikaal-breekbaar initiatief plaats van de afdeling muziek Overpelt onder de naam 'Zintuigenstad'.  In kleine ensceneringen (…) Lees het hele bericht »

Muzikale drukte in Pelt …

Muzikale drukte in Pelt …Neerpelt Dat het op 3, 4 en 5 mei wel erg druk was in Pelt en omstreken zal wellicht niemand ontgaan zijn. Naar jaarlijkse traditie was het immers tijd voor het alom geprezen Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Ook het (…) Lees het hele bericht »

Kunst kijken in Londen ...

Kunst kijken in Londen ... Met de Eurostar treinden de cursisten schilderkunst van de Kunstacademie Noord-Limburg op 9 april recht het hart van Londen binnen. Tot 11 april verbleven ze in de bruisende stad die Londen toch wel is. De zon scheen, (…) Lees het hele bericht »

That's Life!

That's Life!Lommel Afgelopen weekend stonden maar liefst 260 dansleerlingen van de afdeling Lommel op het podium van CC De Adelberg. De productie “That's Life!” werd een ontdekkingsreis door het leven.  Heerlijk, eerlijk en bevallig (…) Lees het hele bericht »

Ateliers op zoek naar confrontatie

Ateliers op zoek naar confrontatie Impressionant zijn ze wel, de kunstwerken die deze maand de aandacht van bezoekers aan de Kunstacademie in Neerpelt opeisen. Beeldhouwwerk waar je niet omheen kan, in het oog springende schilder- en tekenkunst ... De (…) Lees het hele bericht »

Mooie woorden ...

Mooie woorden ...Lommel Op donderdag 25 april 2019 vond in het Raadhuis van Lommel de prijsuitreiking plaats van de poëziewedstrijd 2019 rond het thema "vrijheid". Naast de poëtische teksten uit de 9 winnende gedichten, waren er ook mooie en (…) Lees het hele bericht »

Keukenrobots gesignaleerd in Oudsbergen!

Keukenrobots gesignaleerd in Oudsbergen! Bliep, bliep … in de beeldateliers van Gruitrode lijkt er iets vreemds aan de hand.  Keukenafdankertjes zijn niet langer tevreden met een enkele rit naar het containerpark. Ze hergroeperen zich tot een eigenzinnig (…) Lees het hele bericht »

In première …

In première … Over enkele weken zal naar 2-jaarlijkse traditie het Europees Muziekfestival voor de Jeugd voor instrumentale ensembles plaatsvinden. Daaraan zullen zowel het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg als het (…) Lees het hele bericht »

Glass Unlimited ...

Glass Unlimited ...Lommel De twaalfde editie van "Glass Unlimited", de jaarlijkse tentoonstelling van het atelier glaskunst van de Kunstacademie Noord-Limburg, is opnieuw een streling voor het oog. De tentoonstelling werd op vrijdag 5 april met (…) Lees het hele bericht »

Ramen Ronde van Pelt krijgt vorm!

Ramen Ronde van Pelt krijgt vorm!Neerpelt Je zag ze misschien al in het straatbeeld: onze cursisten die de ramen van Peltse handelaren een fris tintje geven.  Onder begeleiding van docenten Dominik Martin en Liene Bouwen zijn de cursisten druk in de weer met (…) Lees het hele bericht »

Concert Bl!ndman

Concert Bl!ndmanMet een groep cursisten van ‘muzikale ontdekkingen’ trokken we zondag 31 maart naar het cultureel centrum van Hasselt. 30 jaar Bl!ndman vormde de aanleiding voor een feestconcert waar we getuige van mochten zijn. Van (…) Lees het hele bericht »

Lente officieel van start bij 'de 4 jaargetijden'

Lente officieel van start bij 'de 4 jaargetijden' Zoals dat de gewoonte is bij concertreeks ‘De 4 jaargetijden’, stond ook ditmaal Noord-Limburgs talent op het podium van het Hubertustheater in Neerpelt. De 10-jarige Karlijn Wuilmus uit de celloklas van Vera Baliko, (…) Lees het hele bericht »

Meesterlijk kasteelconcert …

Meesterlijk kasteelconcert …Meeuwen-Gruitrode De ridderzaal van de commanderij in Gruitrode was op zaterdag 23 maart voor de vijfde keer op rij het stemmige decor voor een jaarlijks weerkerend lerarenconcert van de Kunstacademie Noord-Limburg. Dit jaar werd voor (…) Lees het hele bericht »

Kunstatelier toont zich voor het eerst!

Kunstatelier toont zich voor het eerst!Neerpelt Sinds september 2018 kunnen volwassenen hun creatief ei kwijt in een fonkelnieuwe opleiding aan de Kunstacademie Noord-Limburg: Kunstatelier.  De eerstejaars leerlingen uit dit atelier stellen momenteel tentoon in de (…) Lees het hele bericht »

Verzamelen geblazen voor Limburgse blokfluitdag!

Verzamelen geblazen voor Limburgse blokfluitdag! Voor blokfluitisten was het op zondag 17 maart  verzamelen geblazen in het Stedelijk Conservatorium van Hasselt. Ook zes fluitisten van de Kunstacademie Noord-Limburg namen deel aan deze samenspeldag. Tom Beets, Susan (…) Lees het hele bericht »

Een aardige oefening in kijken ...

Een aardige oefening in kijken ... Op 17 maart maakten cursisten van het atelier Beeldhouwkunst, Projectatelier en het Kunstatelier opnieuw een gezamenlijke uitstap naar enkele boeiende, actuele tentoonstellingen, al werd het dit keer een eerder (…) Lees het hele bericht »

Sterren tellen …

Sterren tellen …Neerpelt “Counting stars” is niet alleen de titel van een popsong uit 2013: dezelfde titel werd gegeven aan een concert op zaterdag 16 maart 2019 in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Het podium werd die avond in alle (…) Lees het hele bericht »

Al klarinet wat de klok slaat …

Al klarinet wat de klok slaat … De kersverse maand maart leverde meteen een leuk initiatief op: het weekend van 2 en 3 maart bracht immers een 70-tal leerlingen klarinet samen in het college van Mol. De klarinetleerlingen kwamen uit de academies van (…) Lees het hele bericht »

Voorzitter helpt bronsgieten

Voorzitter helpt bronsgietenNeerpelt De voorzitter van de Kunstacademie, Lucien d'Joos, stak tijdens de opendeurdag van 24 februari een handje toe. Samen met de leerkrachten beeldhouwkunst (Jan Cox en Franklin Naus) goot hij gesmolten brons in de mallen. (…) Lees het hele bericht »

Hoog bezoek in atelier beeldhouwkunst!

Hoog bezoek in atelier beeldhouwkunst!Lommel Neerpelt

De witte engel die jarenlang voor basisschool de Speling in Lommel prijkte, was hoogdringend aan een opknapbeurt toe. Deze klus wordt geklaard door cursist beeldhouwkunst Gerard Boonen. 

Op woensdag 20 februari kwamen de kleuters van de Speling eens kijken in het atelier in Neerpelt hoe de zaken ervoor staan. Gerard toonde hen met veel plezier zijn werk.

Vervolgens gaf docent beeldhouwkunst Franklin Naus de kleine inspecteurs een rondleiding in het atelier en mochten ze ook zelf met klei aan de slag.

De kunstacademie heeft weer heel wat talent ontdekt. 

 Een ster in je eigen tekening!

Een ster in je eigen tekening!Neerpelt De hoofdrol spelen in je eigen tekening? Dat kan met een 'green screen'.  Onder begeleiding van de docenten beeld, mochten kinderen dit uitproberen op de opendeurdag beeldende kunsten in de Kunstacademie Noord-Limburg (…) Lees het hele bericht »

Tegenstellingen …

Tegenstellingen …Meeuwen-Gruitrode Je hoort er helaas veel over op het dagelijkse nieuws: tegenstellingen die in de wereld vaak leiden tot meningsverschillen of zelfs conflicten. Niet zo in Gruitrode: daar bracht het thema ‘tegenstellingen’ leerlingen, (…) Lees het hele bericht »

Noord-Limburg maakt tijd voor kunst!

Noord-Limburg maakt tijd voor kunst!

In heel Vlaanderen werd op zaterdag 23 februari de “Dag van de Academies” gevierd. Voor een grote Kunstacademie als de onze -met meer dan 3000 leerlingen- bleek een dag van 24 uur te kort te zijn: daarom duurde "Tijd voor Kunst" bij ons een weekend lang …

Neerpelt beet de spits af met een open repetitie van het strijkorkest Ponticello en een reeks intieme concertjes die de bezoekers aan het hoofdgebouw in de Toekomstlaan van barok via bartok naar pop & rock leidden.

Gelijktijdig zette de Kunstacademie van Lommel de hele wijk Heeserbergen op zijn kop met voorstellingen dans, muziek en theater in de academie, de kerk en het woonzorgcentrum. In de open beeldateliers knutselden kinderen en jongeren naar hartelust: zelfs op de ramen mocht getekend worden. Wie van al dit moois honger of dorst kreeg, kon terecht bij een foodcaravan of eetkraampjes waar lekkers verkocht werd ten voordele van enkele goede doelen.

In de Steen in Bocholt speelden leerlingen twee concerten: eerst maakten de beginners ‘Tijd voor Kunstjes’, daarna was het de beurt aan de meer gevorderde muziekleerlingen. Samen met jeugdorkest ‘The Fun Tunes’ en slagwerkensemble ‘Vibracoustic’ gaven ze het beste van zichzelf voor een volle zaal.

Om 17u00 volgde dan een laatste leerlingenconcert in de harmoniezaal van Peer. Een meisje dat droomde van tijd voor kunst stopte een bekende melodie van Armand Preud'homme in een teletijdmachine en nam het publiek mee op een reis langs zes eeuwen muziek.  De combinatie van solisten, strijkorkest en energieke klassen muzikale vorming maakte deze reis een feest voor oog en oor.

Op zondagochtend brachten tien leraren in het Atrium van het Dommelhof in Neerpelt een gevarieerd muzikaal programma. Wendy Monten, Ann-Marie Beks, Griet Bols, Kris Vuylsteke, Vera Baliko, Dorotea Jankova, Gert Peeten, Martijn Vanbuel, Andy Willems en Katrien Smets lieten het publiek nog eens horen en voelen waarom de academie zo trots is op haar leraren en haar muziekopleiding. Zoals directeur Diederik Celis in zijn slotwoord opmerkte, bewezen ze stuk voor stuk meesters in de muziek te zijn, en dit in de breedste zin van het woord.

‘s Namiddags stroomde het publiek in groten getale toe in het hoofdgebouw in Neerpelt voor de opendeurdag beeldende kunsten. Workshops voor jong en oud maakten van de opendeurdag een echte doe-dag. In de gangen vergaapten passanten zich aan de vele honderden ‘kunst-telloortjes’. Iedere leerling beeld -kind, jongere of volwassene- zorgde voor een uniek exemplaar.


In de ateliers teken-, schilder- en beeldhouwkunst toonden cursisten hun grote passie en beantwoordden zij alle mogelijke vragen van de talrijke bezoekers.  
Ook hier weer plaats voor de hongerige en dorstige mens: er kon creatieve confituur gekocht worden ten voordele van de Maranghada school in India en in de bar was het reuze-gezellig.

Ook het atelier glaskunst in Lommel liet op zondagmiddag bezoekers meekijken. Geestdriftig en vol passie toonden de cursisten de veelzijdigheid en transparantie van glas in combinatie met het spel van licht.

Kunstacademie Noord-Limburg bedankt iedereen die samen met ons dit weekend tijd maakte voor kunst: leerkrachten, medewerkers, leerlingen, bezoekers en zeker ook de schare fotografen en journalisten die ons hielpen deze dag op de gevoelige plaat vast te leggen.

 

We hebben geprobeerd alle links naar online collecties hier te verzamelen zodat iedereen nog een beetje kan nagenieten. Heb jij ook foto’s online staan die we mogen gebruiken? Laat het ons dan zeker weten!

Pelt maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Bea Van Winkel voor Neerpelt.in
Pelt maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Tieke Van Winkel voor HAC-magazine
Lommel maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Robert Boons voor de Internetgazet
Lommel maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Hennie Heeren
Bocholt maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Tanja Smits
Peer maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Christiaan Renzema
Leraren op het Podium 24 februari - Zjuul Devens voor Neerpelt.in
Pelt maakt Tijd voor Kunst 24 februari - Zjuul Devens voor Neerpelt.in
Tijd voor Glaskunst 24 februari - Jan Buyens voor de Internetgazet
Pelt maakt Tijd voor Kunst 24 februari - Jan Box

Pelt maakt Tijd voor Kunst 24 februari GREEN SCREEN foto's
Zover het oog kon zien ...

Zover het oog kon zien ... Onlangs bezochten de cursisten van het projectatelier de tentoonstelling ‘Zover het oog kan zien - kijken naar je wortels’. Naar aanleiding van de historische fusie tussen Neerpelt en Overpelt werd het jaarprogramma (…) Lees het hele bericht »

Dansplatform bruist!

Dansplatform bruist! ‘Dansplatform’ is een festival waarop academies uit heel Vlaanderen elkaar ontmoeten en hun passie voor dans met elkaar en het grote publiek delen. De 18de editie vond tijdens het weekend van 16 en 17 februari plaats (…) Lees het hele bericht »

23 en 24 Februari = Tijd voor Kunst!

23 en 24 Februari = Tijd voor Kunst!

Nog 1 weekje aftellen en dan is het zover: Dag van de Academies! Of zeg maar: Weekend van de Academies, want de Kunstacademie Noord-Limburg organiseert zowel zaterdag 23 als zondag 24 februari activiteiten op verschillende locaties.

Alle activiteiten zijn gratis en voor iedereen. Geen enkel excuus dus, om volgende week geen tijd te maken voor kunst. 

Alle activiteiten op een rij:

 

 

 

ZATERDAG 23 FEBRUARI

 

PELT
- Open repetitie Strijkersorkest in Kunstacademie Neerpelt om 10u00
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kunstacademie Neerpelt om 10u30, 11u00, 11u30

LOMMEL
- Opendeur beeldateliers in Kunstacademie Lommel 08u30-12u30
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kunstacademie Lommel 10u00, 11u00, 12u00
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kerk Heeserbergen 10u00, 11u00, 12u00  
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in WZC Hoevezavel 10u00, 11u00, 12u00  

BOCHOLT
- Mijn eerste concert: “Tijd voor Kunstjes” in De Steen 14u00
- Afdelingsconcert in De Steen 15u00

PEER
- Leerlingenconcert in Harmoniezaal 17u00


ZONDAG 24 FEBRUARI


PELT
- Leraren op het podium in Dommelhof Neerpelt 10u30  
- Opendeur ateliers beeldende kunsten in Kunstacademie Neerpelt 13u30-17u00
 * Beeldateliers kinderen & jongeren
 * Ateliers voor volwassenen: kunstatelier, atelier tekenkunst, atelier schilderkunst, atelier beeldhouwkunst

LOMMEL
- Opendeur atelier glaskunst in GlazenHuis 13u30-17u00Swingend nieuws uit de Kunstacademie Noord-Limburg

Swingend nieuws uit de Kunstacademie Noord-LimburgNeerpelt De eerste lichting leerlingen uit de optie ‘Jazz, Pop & Rock’ zal dit schooljaar afstuderen aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Op maandagavond 11 februari speelden vijf van hen een concert in ‘De Speelkamer’ van de academie. Michael Bergmans, Cees Dobma, Pieter Habets, Douwe Ras en Gerard Van Kempen trakteerden het enthousiaste publiek op swingende jazzstandards en groovy popmuziek.  Een leuk feestje, dat we aan het eind van het schooljaar graag nog eens over doen.Componisten gezocht!

Componisten gezocht!

Concertgebouw Brugge en Musica - Impulscentrum voor Muziek lanceren een compositiewedstrijd voor DKO-leerlingen.

Schrijf een jingle van 1 minuut, geïnspireerd op de Prélude tot Charpentiers Te Deum. Het winnende stuk wordt een week lang gebruikt als “publiekscall” voor alle concerten in het concertgebouw.

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier


Kunst maakt het verschil!

Kunst maakt het verschil!

Al meer dan 25 jaar zamelen de leerlingen en leraren beeldende kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg geld in voor Maranghada in India.

Het begon met een Foster Parents project, opgezet door collega Hugo Mondelaers. Hijzelf ‘adopteerde’ een meisje: Veronica Tuti. Een tweede meisje, Mariam Hans, werd geadopteerd door de klas van Hugo. De leerlingen verkochten jaar na jaar een zelfgemaakte kunstkalender voor hun adoptiedochter.

Meisjes uit de zeer arme regio's in India hebben niet altijd de mogelijkheid om te studeren en aan een toekomst te bouwen. Een goede opleiding kan de cyclus van armoede, mensenhandel en kinderarbeid doorbreken.  

Ondertussen zijn Mariam en Veronica volwassen geworden en hebben ze beiden een diploma. Het dorp blijft echter arm en de kansen van de kinderen beperkt. Onderwijs voor meisjes is nog steeds niet vanzelfsprekend. De zusters Ursulinen van Tildonk, die de hulp aan het dorp coördineren namen contact met me (Dominik Martin) op. Ze vroegen of we voortaan de meisjesschool en het internaat in het dorp wilden ondersteunen. Mede met deze steun is dit meisjesinternaat ondertussen gegroeid en zijn er steeds meer bedden en betere voorzieningen.

In 2013 beschreef zuster Julia George in een dankbrief aan onze academie de situatie in Maranghada heel duidelijk:

“Maranghada ligt in het Khunti-district. Dit gebied wordt gedomineerd door de Munda-stam, één van de stammen van Jharkhand en tevens de minst ontwikkelde stam. De meeste van onze studenten zijn de eerste  generatie om naar school te gaan. Ze leren Hindi te spreken op school. Omdat ouders ongeschoold zijn, motiveren ze de kinderen niet om te studeren. In plaats daarvan moeten de kinderen meehelpen met kleine winst door taken te doen zoals het weiden van het vee, huishoudelijk werk doen, werken in de tuin of op het veld, enz. 
Gebrek aan opleiding en werkgeoriënteerde vaardigheden zijn een echte hindernis voor hun vooruitgang. Elk gezin heeft een klein stuk grond om te verbouwen. De producten zijn echter niet voldoende om een ??gezin van 5 te onderhouden. Tijdens de magere maanden migreren de ouders naar andere staten op zoek naar werk. Kinderen worden dan thuis alleen gelaten. Ze worden blootgesteld aan sociaal kwaad, zoals het verhandelen van minderjarige meisjes, kinderarbeid en kindermishandeling. De meisjes voelen zich aangetrokken tot de glamour van de metropolen en er zijn agenten die zich bezighouden met het verhandelen van deze onschuldige meisjes. Veel ouders of familieleden moedigen deze handel ook aan vanwege de armoede. Alleen een goede opleiding en werkgerichte vaardigheden kunnen de cyclus van armoede, mensenhandel en kinderarbeid doorbreken. In de school wordt hen Hindi, Engels, Wiskunde en sociale wetenschappen onderwezen. Bovendien hebben ze co-curriculaire activiteiten. Deze kinderen krijgen weinig ondersteuning thuis, ze zijn erg weinig gemotiveerd. We maken ouders en leerlingen bewust van het belang van opvoeding.”

Op het internaat kunnen meisjes degelijk onderwijs genieten en dromen van een toekomst. Wat wij erg bijzonder vinden is dat Mariam ondertussen zelf ook les geeft aan de Maranghada school. Reden te meer om dit project te blijven steunen.

Kalenders zijn de laatste jaren wat minder populair. Daarom gingen we op zoek naar nieuwe mogelijkheden, met telkens één belangrijk uitgangspunt: het moet ontstaan vanuit het engagement en de creativiteit  van de leerlingen, zodat ze met kunst een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.  

Postkaarten, de Niko-tas, kunstveilingen, cupcakes en zelfgemaakte cadeautjes passeerden ondertussen de revue, en de ideeën zijn nog niet op. Op de aankomende ‘Dag van de Academies’ verkopen we creatieve confituur en later dit jaar volgt een groot raamtekenproject. 

We zijn blij en trots dat wij met onze kunst een verschil kunnen maken voor het meisjesinternaat in Maranghada. Wij zijn vastberaden om ons te blijven inzetten voor deze school om zo haar toekomst en die van de kinderen te kunnen garanderen.

Opbrengsten, foto’s en dankbrieven worden steeds in de school uitgehangen en kan je ook terugvinden op de website. ‘Dag van de Academies’

Dankjewel voor je bijdrage!

Dominik Martin,
Docent tekenkunst & beeldatelier, Coördinator van de acties voor Maranghada
Fijnbesnaard

FijnbesnaardAls het woord fijnbesnaard niet bestond, dan hadden we het zondag 3 februari uitgevonden. Toen speelde gitarist en oud-leerling Cedric Honings samen met symphoniaASSAI het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Dit (…) Lees het hele bericht »

Atelier Tekenkunst naar Gent!

Atelier Tekenkunst naar Gent!De studiereis van zaterdag 26 januari naar het SMAK  was voor atelier tekenkunst een avontuurlijke zoektocht naar de eenvoudige gebaren, pure poëzie uitgedrukt in verf door Raoul De Keyser.  In de zaterdagnamiddag (…) Lees het hele bericht »

‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen

‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen Op zaterdag 26 januari trokken maar liefst 115 leerlingen dans, muzikale vorming en muziekschatten naar de stadsschouwburg in Antwerpen voor de voorstelling ‘Bolero’ van Ballet Opera Vlaanderen.  Eerder deze week (…) Lees het hele bericht »

Poëzie en muziek ontmoeten elkaar in Oudsbergen

Poëzie en muziek ontmoeten elkaar in OudsbergenMeeuwen-Gruitrode Naar jaarlijkse traditie mochten de leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg, op uitnodiging van de Bib, de poëzieweek in Meeuwen-Gruitrode op gang trekken. Voor de eerste keer echter, traden onze leerlingen op in (…) Lees het hele bericht »

Over hobo’s en fagotten ...

Over hobo’s en fagotten ... Leerkracht Griet Bols trok op zaterdag 19 januari samen met haar leerlingen naar de splinternieuwe Kunstencampus Turnova van de academie van Turnhout. Op die datum vond er een ontmoetings- en inspiratiedag plaats (…) Lees het hele bericht »

Klassiek ontmoet Jazz

Klassiek ontmoet Jazz Is het gras groener bij de buren? Onbekend maakt onbemind? Waarom kiezen als je beiden kan hebben? Ongeacht wat de drijfveer was voor Rose-Marie Hendrikx en Jeroen Reggers om de klassieke muziek toenadering te laten (…) Lees het hele bericht »

Samen als een vis in het water?

Samen als een vis in het water?

Hoe “zen” kan je zijn? De leerlingen beeldatelier in Overpelt schilderen samen aan een reuzenvis met op de achtergrond live-muziek door het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg. Samen “kunsten”, dat is puur genieten. Bekijk de video en geniet mee …


Toosten met kunst ...

Toosten met kunst ...Lommel De jongeren in het beeldatelier van Lommel hebben geen BOB nodig om het gezellig te maken. Zij zetten het nieuwe jaar in met glazen vol creativiteit. Het is nog altijd januari, dus bij deze wensen de leerlingen u een (…) Lees het hele bericht »

TVL op bezoek in de Kunstacademie Lommel!

TVL op bezoek in de Kunstacademie Lommel!

Naar aanleiding van het stijgend aantal leerlingen in het vernieuwde deeltijds kunstonderwijs bezocht TV Limburg de Kunstacademie van Lommel.

Tine Oyen brengt verslag uit: "200.000 leerlingen volgen dit schooljaar les in de kunstacademies in Vlaanderen. Dat is het hoogste aantal ooit. Het gaat om een stijging van 14.800 leerlingen in vergelijking met het schooljaar ervoor. De muziekopleidingen zijn vooral populair en dat komt omdat kinderen op een vroegere leeftijd kunnen instappen: vanaf zes jaar in plaats van acht jaar. De kunstacademie van Noord-Limburg ziet het aantal inschrijvingen dit schooljaar met 5,5% stijgen."  

Bron


Stringendo opent nieuwe jaar feestelijk

Stringendo opent nieuwe jaar feestelijkHamont-Achel Veerle Gistelinck (viool), Doroteya Jankova (altviool), Vera Baliko (cello) en Erik Fuchs (piano) zijn allemaal leraren aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Samen vormen zij het ‘Stringendo Ensemble’. Met dat ensemble (…) Lees het hele bericht »

Jonge koningen gesignaleerd in Pelt!

Jonge koningen gesignaleerd in Pelt!Neerpelt Overpelt Zondag 6 januari trokken de kinderen van de Kunstacademie Noord-Limburg  uit de cursussen kunstenmix en muziekinitiatie met hun mooiste driekoningenliederen door de straten van Pelt. In gekleurde mantels, met tulband (…) Lees het hele bericht »

Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!Kunstacademie Noord-Limburg wenst u prettige feestdagen en een kunstzinnig 2019! 

Jonge muzikantjes op bezoek in De Lier

Jonge muzikantjes op bezoek in De LierHamont-Achel Onder begeleiding van juf Eveleen Cuyvers zongen en speelden de leerlingen muziekinitiatie van de Kunstacademie Hamont-Achel op donderdag 20 december hun mooiste kerstliederen voor de bewoners van de serviceflats 'De (…) Lees het hele bericht »

Walburg in feestelijke kerststemming …

Walburg in feestelijke kerststemming …Hamont-Achel Voor een afgeladen volle Cinema Walburg brachten leerlingen muziek en theater van de afdeling Hamont-Achel op woensdag 19 december een uur lang kerstverhalen en -muziek. Na een kort inleidend woordje werd het publiek (…) Lees het hele bericht »

Nocturne ...

Nocturne ...Neerpelt Op dinsdag 18 december toonde de zangklas van Carla Schroijen zijn kunnen tijdens een muzikale nocturne. In plaats van een traditioneel verslag, bezorgde Evi Bogaerts, één van Carla's leerlingen, ons dit magische (…) Lees het hele bericht »

€ 2.362 voor Akindo en Maranghada!

€ 2.362 voor Akindo en Maranghada!De kunstveiling in het kader van de Warmste Week heeft de mooie som van € 2.362 opgebracht. Hiervan schenkt de Kunstacademie Noord-Limburg € 500 aan de Maranghada school in India en € 1.862 aan vzw Akindo.  Warme dank (…) Lees het hele bericht »

Schilderkunst is vrij maar geenszins oppervlakkig

Schilderkunst is vrij maar geenszins oppervlakkigNeerpelt Op maandagavond 17 december opende Kunstacademie Noord-Limburg de tentoonstelling van het atelier schilderkunst met een feestelijke vernissage. In december en januari zet de academie de werken van de cursisten van Igor (…) Lees het hele bericht »

Stevig op de planken

Stevig op de planken Optreden voor een publiek is niet altijd gemakkelijk: zeker niet voor volwassen cursisten bij wie stress en onzekerheid parten spelen in hun muzikale performance. Een ervaringsgerichte module 'plankenkoorts' in het (…) Lees het hele bericht »

Musiceren op de kerstmarkt in Peer

Musiceren op de kerstmarkt in PeerPeer Op zondag 16 december zongen de leerlingen muziekinitiatie van de Kunstacademie Peer op de kerstmarkt voor het goede doel. Met bellen, klankstaven en instrumentjes zetten ze de kerstliedjes extra luister bij. Als kers (…) Lees het hele bericht »

Iedereen welkom op vernissage schilderkunst

Iedereen welkom op vernissage schilderkunstNeerpelt De leerkrachten beeldende kunsten zullen vanaf dit schooljaar op regelmatige basis een welbepaald atelier of graad naar voren schuiven. Kunstwerken van hun leerlingen zullen gedurende een maand of twee exposeren in de (…) Lees het hele bericht »

O kom er eens kijken ...

O kom er eens kijken ... Vorige week verraste de Sint alle kinderen uit de beeldateliers voor 6- tot 12-jarigen met een passend cadeau: een puzzel voor creatieve geesten. De puzzeltjes moesten immers nog getekend worden. Enthousiast gingen de (…) Lees het hele bericht »

Marijn Geers geselecteerd voor kunstwedstrijd 2018

Marijn Geers geselecteerd voor kunstwedstrijd 2018 Marijn Geers, leerling schilderkunst aan de Kunstacademie Noord-Limburg is met dit abstracte werk geselecteerd voor de kunstwedstrijd van cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Uiteraard vinden wij het fijn om (…) Lees het hele bericht »

Forum van de Rechten van de Mens ingehuldigd

Forum van de Rechten van de Mens ingehuldigdLommel Vrijdag 7 december 2018 werd het kunstproject ‘Forum van de Rechten van de Mens’ ingehuldigd. Initiatiefnemer daarvoor is de stichting Charlotte van der Seijs. Ter gelegenheid daarvan vond er een plechtige academische (…) Lees het hele bericht »

Uitgewuifd …

Uitgewuifd …Lommel Op vrijdag 7 december vond in WZC Hoevezavel een feestje plaats naar aanleiding van de nakende pensionering van Ludo Vander Mierde. Ludo Vander Mierde volgde namens de stad Lommel het hele bouwproject van de (…) Lees het hele bericht »

Noord-Limburg loopt 12 jaar vooruit op de tijd...

Noord-Limburg loopt 12 jaar vooruit op de tijd... Met ingang van 1 september 2018 werd het door het nieuwe decreet Deeltijds KunstOnderwijs voor leerlingen mogelijk om zich in te schrijven voor het instrument "klavier" en niet verplicht te kiezen voor piano, (…) Lees het hele bericht »

Het bieden is begonnen!

Het bieden is begonnen! In het kader van De Warmste Week organiseert de Kunstacademie Noord-Limburg een kunstveiling met werken van leerlingen, leraren en lokale kunstenaars. We wisten zelfs enkele bekende namen te strikken. De opbrengst gaat (…) Lees het hele bericht »

5 top-pianisten …

5 top-pianisten …Lommel Op zondag 2 december concerteerden 5 geselecteerde leerling-pianisten uit het Vlaamse land tijdens een aperitiefconcert in het Raadhuis in Lommel. De zesjarige Akari Bastiaens zette het prachtige programma met barokke, (…) Lees het hele bericht »

Slagwerkers SlaEn perfecte mix!

Slagwerkers SlaEn perfecte mix!Neerpelt Op zaterdag 1 december werd de Toonzaal van de Kunstacademie Noord-Limburg ingepalmd door de slagwerkers.  De klas groepsmusiceren ‘SlaEn’ van Nico Camps speelde een kort en licht programma. Het publiek werd verwend (…) Lees het hele bericht »

Vijftig tinten grijs ...

Vijftig tinten grijs ... Op 25 november - een typisch mistig grijze novemberzondag - trok een volle bus cursisten én kunstliefhebbers vanuit Neerpelt naar het verre Zwolle. Alle ateliers vierde graad (én zelfs het nieuwe Kunstatelier) (…) Lees het hele bericht »

Cellisten op het podium

Cellisten op het podiumNeerpelt Het podium van de Theaterzaal in het Dommelhof (Neerpelt) kleurde op zondagavond 25 november dieprood en warm roestbruin. Daarvoor zorgden de cello’s van een 90-tal leerlingen uit de klassen van Vera Baliko en Katrien (…) Lees het hele bericht »

Min Hee geeft masterclass dans

Min Hee geeft masterclass dansLommel In een organisatie van CC De Adelberg gaf Min Hee Bervoets op zaterdag 24 november een meer dan inspirerende masterclass aan dansleerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg. Min Hee Bervoets is bij het grote publiek (…) Lees het hele bericht »

Jong talent blaast, strijkt en tokkelt ...

Jong talent blaast, strijkt en tokkelt ...Neerpelt Op vrijdag 23 november was de zoektocht naar extra stoelen voor het talrijk opgekomen publiek, de start van een nieuwe editie van ‘Jong Talent’ die naar jaarlijkse traditie plaatsvond in de Toonzaal in het KANL-gebouw (…) Lees het hele bericht »

Tekenkunst treint naar Antwerpen

Tekenkunst treint naar AntwerpenOp donderdag 22 november trok atelier tekenkunst op studiereis naar Antwerpen. In museum de Reede verbaasden ze zich over grafische kunstwerken van o.a. Munch, Goya en Rops, die hier samengebracht zijn door verzamelaar (…) Lees het hele bericht »

Kunstendag voor kinderen!

Kunstendag voor kinderen!Lommel In het kader van 'Kunstendag voor Kinderen' viel er op zondag 19 november in Cultuurcentrum De Adelberg in Lommel heel wat te beleven. Kinderen genoten van het fantasierijke danstheater 'Alice' van dansgezelschap De (…) Lees het hele bericht »

Den Grooten Oorlog

Den Grooten Oorlog

Op zaterdag 17 november 2018 vond op initiatief van de fanfare "Nut en Vermaak" van Overpelt een bijna interactief spektakel plaats ter gelegenheid van de 100-jarige verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog.

Voor dit groots opgezette evenement werden kosten noch moeite gespaard om meer dan 600 mensen te laten genieten van een geschiedkundig gefundeerde terugblik op die eerste wereldoorlog die ook in Overpeltse families zijn sporen naliet.

Ook leerlingen en oud-leerlingen uit de theaterafdeling van de Kunstacademie onder begeleiding van Karla Deroost werkten mee: er werden verhalen verteld die gebaseerd waren op historische documenten en brieven.

Het publiek liep tussen vechtende soldaten in hun loopgraven en legde zo een parcours af van de kapel van Mater Dei, de pastorietuin, de straten in het centrum van Overpelt naar de kerk van Overpelt-centrum.

De combinatie van muziek, theater en beeld maakte van het geheel een beklijvende gebeurtenis die het publiek deed stilstaan bij de gedachte : “nooit meer oorlog…” 

 

Foto's: Albert Loos. Klik hier voor het volledige album.Gezocht: Kunstenaars met warm hart!

Gezocht: Kunstenaars met warm hart!Neerpelt In het kader van “De Warmste Week” gaat de Kunstacademie Noord-Limburg 50 kunstwerken veilen voor het goede doel. De opbrengsten gaan naar de goede doelen "vzw Akindo" en de "Maranghada school in India". Wij zoeken (…) Lees het hele bericht »

Rode draad kwijt? Atelier tekenkunst helpt!

Rode draad kwijt? Atelier tekenkunst helpt!Neerpelt Op vrijdag 9 november werd de tijdelijke tentoonstelling van het atelier tekenkunst in de Kunstacademie Neerpelt met een vernissage geopend. Directeur Beeldende Kunsten Michel Wellens verwelkomde de aanwezigen. (…) Lees het hele bericht »

Kunstendag voor kinderen!

Kunstendag voor kinderen!Lommel

Op zondag 18 november is het "Kunstendag voor Kinderen". In Lommel organiseert CC De Adelberg voor deze gelegenheid een kunstige namiddag die zich afspeelt in de droomwereld van 'Alice in Wonderland'. Uiteraard is de Kunstacademie Noord-Limburg van de partij.

Het programma:  

14u00 dansworkshop voor kinderen tussen 6 en 9 jaar, begeleid door danscompagnie 'De Stilte'

14u30 voorlezers uit de Bib

15u00 dansvoorstelling 'Alice' door danscompagnie 'De Stilte'

 

Aansluitend creatieve workshops begeleid door leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg:

  • Knutsel het huisje van Alice
  • Knutsel een dansende speelkaart 

 

Klik hier voor tickets en info! 

 


11.11.18 KANL

11.11.18 KANLLommel Neen: het gaat hier niet om een mystieke code, maar om een verwijzing naar een uniek project van de stad Lommel waar de Kunstacademie Noord-Limburg intensief aan samenwerkte. Naar aanleiding van het einde van de 1ste (…) Lees het hele bericht »

Iedereen welkom op vernissage tekenkunst

Iedereen welkom op vernissage tekenkunstNeerpelt

De leerkrachten van Beeldende Kunsten zullen vanaf dit schooljaar op regelmatige basis een welbepaald atelier of graad naar voren schuiven. Kunstwerken van hun leerlingen zullen gedurende een maand of twee exposeren in de gangen en in De Toonzaal van Kunstacademie Neerpelt. 

De spits is deze maand afgebeten door enkele leerlingen uit het Atelier Tekenkunst van de leerkrachten Herman Vandelaer en Dominik Martin.

U bent van harte uitgenodigd op de vernissage vrijdag 9 november om 19u00 in De Toonzaal, waar directeur Michel Wellens de tentoonstelling zal openen. Uiteraard is er een drankje voorzien.

Wie niet in de gelegenheid is om naar de vernissage te komen, kan gedurende de maand november de tekeningen bewonderen in onze Kunstacademie (tijdens openingsuren).


Kleine portretten tegen de grOOte oorlog

Kleine portretten tegen de grOOte oorlogLommel "Kleine portretten tegen de Groote Oorlog" is een scholen-kunstproject ontworpen door Stijn Lauwers, leerkracht aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Lommelse leerlingen van het vijfde leerjaar (en enkele (…) Lees het hele bericht »

Lommelse Kunstacademie beeft mee ...

Lommelse Kunstacademie beeft mee ... Op zaterdag 27 oktober werd in het kader van het jaarlijkse 'Lommel Beeft' door de wijk Heeserbergen gestapt. Tijdens die halloweentocht passeerde het publiek ook de Kunstacademie: daar waren optredens van leerlingen (…) Lees het hele bericht »

Grrriezelgroetjes uit HeXel

Grrriezelgroetjes uit HeXelHechtel-Eksel Op vrijdagavond 26 oktober 2018 werd Hechtel-Eksel heel eventjes HeXel. In het ontmoetingscentrum “De Schans” sloegen leerlingen muziek, theater en beeld van de Kunstacademie Noord-Limburg de handen in elkaar voor een (…) Lees het hele bericht »

Spiegelpaleis ...

Spiegelpaleis ... De afdeling "dans" kreeg in de loop van de maand juni 2018 minder leuk nieuws vanwege het Sint-Hubertuscollege. Wegens verbouwingswerken kunnen de lessen dans immers niet langer doorgaan in de oude vertrouwde (…) Lees het hele bericht »

KANL meets Musica ...

KANL meets Musica ... Op zaterdag 20 oktober namen leerlingen uit de klas van Philippe Baeken (groepsmusiceren vocaal) deel aan het optreden van het "Groot Pelts Fusiekoor". Dat koor werd speciaal samengesteld voor een optreden in het bos (…) Lees het hele bericht »

Voorzitter en directeur kijken diep in het glas

Voorzitter en directeur kijken diep in het glasNeerpelt De voorzitter en de directeur Beeldende Kunsten van onze kunstacademie keken diep in het glas tijdens de tentoonstelling "Kunstroute Neerpelt" op 14 oktober. Ze werden op de gevoelige plaat vastgelegd in de Sint-Niklaaskerk te Neerpelt.

Beeldatelier is trying to have a conversation

Beeldatelier is trying to have a conversationNeerpelt

Zaterdag 20 oktober hebben de leerlingen Beeldatelier van leerkracht Leen Gys een klank-performance gegeven in het Klankenbos aan het Dommelhof in het kader van het Festival "OORtreders". 

De leerlingen hadden met hun eigen gemaakte en beschilderde fluitjes onder de begeleiding van kunstenaars Maike Garnica en Lukas de Cleck een fluitconcert opgevoerd onder de titel "We are trying to have a conversation". 

Het publiek werd geacht hun ogen te sluiten. Enkel de fotograaf kon kiekjes maken...


Atelier Tekenkunst naar Tim Burton

Atelier Tekenkunst naar Tim Burton Donderdagnamiddag 18 oktober hebben de cursisten van het Atelier Tekenkunst de internationale tentoonstelling "The World of Tim Burton" bezocht in de creatieve erfgoedsite C-mine te Genk.  Deze rondreizende (…) Lees het hele bericht »

Fluiten voor OORtreders

Fluiten voor OORtredersNeerpelt De leerlingen uit de klas beeldatelier van Leen Gys volgden twee zaterdagen lang een workshop onder begeleiding van de kunstenaars Maike Garnica en Lukas de Clerck. De opdracht was om fluitjes te maken in klei en die (…) Lees het hele bericht »

Drie 'sneeuwhappers' krijgen een tweede leven!

Drie 'sneeuwhappers' krijgen een tweede leven!

Vorig schooljaar hebben de kinderen van de eerste en tweede graad beeldatelier van Juffen Lind en Dominik een tekening gemaakt over de winter. 

Het zijn de "sneeuwhappers" geworden. Vier tekeningen waren uitgekozen om een seizoen lang loeigroot op te hangen in het centrum van Overpelt. 

Drie van deze uitvergrote tekeningen op zeildoek hebben nu een tweede leven gekregen aan één van de muren van het directielokaal aan de Kunstacademie Noord-Limburg. 


De Adelberg goes “urban”!

De Adelberg goes “urban”!Lommel

Vrijdag 12 oktober: de leerlingen van het derde jaar dans graad 3 in Lommel bereiden zich tijdens de les dansatelier voor op een voorstelling die ze samen gaan bekijken. Na een stevig improvisatiespel krijgen de leerlingen de opdracht om met choreografische patronen te spelen en deze ook te herkennen. Met die ervaring trokken ze daarna samen met de begeleiders naar CC De Adelberg voor een voorstelling van het ‘WANP Urban Dance Theatre’!

Sinds 2014 ontpopt WANP zich tot een autonoom gezelschap en is zo de eerste Urban Dance Theatre Company in België. Onder leiding van regisseur Yves Ruth en onder supervisie van geliefde choreograaf Ish Aït Hamou brengt het dansgezelschap de productie “We Are Not People”, uitgevoerd door acht dansers (waaronder zeker enkele bekende gezichten). In een mix van urban en hedendaagse dans krijgt de complexe relatie tussen individu, menselijkheid en maatschappij vorm.

“We Are Not People” werd een dansante schreeuw naar menselijkheid en neemt de verantwoordelijkheid om te spreken, dansen, dromen, zingen en bewegen in naam van alle minderheden. 

Het was een voorstelling om van te snoepen: vooral de mix van urban en hedendaagse dans kon het publiek zeer bekoren!

Smaakt naar meer...


Boerenloeren met Klankkunst en Striptekeningen

Boerenloeren met Klankkunst en StriptekeningenNeerpelt Gespot op TV-Limburg: Jun Daems (leerling muziek schrijven) demonstreert met verve het nagelnieuwe klankkunstwerk dat Musica plaatste naast de al even nieuwe fietsroute "Boerenloeren" in Neerpelt.  Tijdens deze (…) Lees het hele bericht »

Tussen Twee Werelden in Glas

Tussen Twee Werelden in GlasYvette Ickmans studeerde vorig schooljaar af in onze opleiding Glaskunst. In "Glas", het kwartaalblad van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, verscheen  dit mooie artikel van Piet Augustijn over haar (…) Lees het hele bericht »

Jacqueline Kee laureaat Key Colours

Jacqueline Kee laureaat Key Colours

Toen Jacqueline Kee drie jaar geleden tekenkunst ging volgen aan de Kunstacademie Noord-Limburg, werd het al snel duidelijk dat ze een bijzonder talent had om illustraties voor kinderboeken te tekenen.

Enthousiast en met heel veel werklust tekende ze op nog geen half jaar tijd een heel kinderboek bij mekaar voor een opdracht in de les rond beeldverhalen. De 'goesting' was gemaakt, het talent ontsproten en nog geen half jaar later tekende ze opnieuw een boek, waarvan ze overigens telkens ook het verhaal zelf verzon. 

Dat ze nu met dit werk geselecteerd is voor de tweejaarlijkse internationale illustratorenwedstrijd 'Key Colours' is geen toeval. 

Key Colours wordt uitgeschreven door de stad Hasselt in samenwerking met Clavis Uitgeverij voor professionele en beginnende illustratoren en kent intussen internationale faam en uitstraling.

Uit 423 inzendingen werden 43 werken geselecteerd die in aanmerking kwamen voor de hoofdprijs. Deze werken zijn te bezichtigen in de tentoonstelling 'Kleurboel' in het Stadsmus in Hasselt nog tot 1 november. 

Ook Jacqueline's werk kan je daar gaan bewonderen.  We zijn heel erg fier op haar en hopen voor haar op een mooie carrière als kinderillustrator.


Mobiele glasstudio in Lommel

Mobiele glasstudio in LommelLommel Op zaterdag 22 september streek de mobiele glasstudio van het Glazen Huis neer aan de gloednieuwe Kunstacademie in Lommel. Leerlingen en passanten genoten van demonstraties glasblazen en mochten ook zelf aan de slag. (…) Lees het hele bericht »

De Constghesellen stellen tentoon

De Constghesellen stellen tentoonNeerpelt Kunstacademie Noord-Limburg is trots op deze oud-leerlingen Schilderkunst. Afgelopen weekend openden "De Constghesellen" hun tentoonstelling "Dubbelzinning" in De Vliering boven het Oud Dommelhof in Neerpelt. U kan nog (…) Lees het hele bericht »

Pelt-logo's in de Kunstacademie

Pelt-logo's in de KunstacademieNeerpelt Het atelier tekenkunst van de Kunstacademie Noord-Limburg liet zich bij het oefenen van handen inspireren door het gloednieuwe logo van Pelt. Het resultaat? 'Eigenhandige' Pelt-logo's. Picobello!

Audiogids Teseum gebruikt de stem van Kaat!

Audiogids Teseum gebruikt de stem van Kaat! Kaat Gorssen, leerling theater uit de klas van Karla Deroost in Hamont-Achel heeft jullie iets spannends te vertellen: "Hallo,  Ik ben Kaat en ik heb iets fantastisch beleefd. Ik heb de audiogids van het Teseum in (…) Lees het hele bericht »

Lerarententoonstelling toont dialoog

Lerarententoonstelling toont dialoogOverpelt Het is ondertussen een mooie traditie die om de twee jaar de leerkrachten, de interimarissen en zelfs enkele ex-leerkrachten van onze academie samenbrengt in een tweejaarlijkse lerarententoonstelling. We kunnen deze (…) Lees het hele bericht »

Nieuwe Kunstacademie in Lommel geopend!

Nieuwe Kunstacademie in Lommel geopend!Lommel De nieuwe Kunstacademie in Lommel is helemaal klaar en werd feestelijk geopend op de eerste dag van het schooljaar, 1 september 2018.  “Vanaf 1 september kunnen de ruim 1.300 Lommelse studenten van de academie én de (…) Lees het hele bericht »

Promoclowns op stap in Lommel

Promoclowns op stap in LommelNaar goede traditie verdeelde de Kunstacademie Noord-Limburg in de eerste week van september brochures uit via de vele basisscholen van Noord-Limburg. In sommige scholen gebeurt dat digitaal, in andere gaat het boekje (…) Lees het hele bericht »

Ponticello in Barcelona

Ponticello in BarcelonaOp woensdag 4 juli vertrok Ponticello, het strijkorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg met 56 enthousiaste strijkers, één pianist en enkele begeleiders naar Barcelona om er 3 concerten te geven in combinatie met een (…) Lees het hele bericht »

Harmonieorkest winnaar in Wenen!

Harmonieorkest winnaar in Wenen! Afgelopen zomer reisde het Harmonieorkest Kunstacademie Noord-Limburg naar Wenen, een hele belevenis voor onze jonge leerlingen. Hun talenten gingen niet ongemerkt voorbij. Onder leiding van Tom D'Joos kaapten ze de (…) Lees het hele bericht »

Competentiegericht evalueren is trendsettend ...

Competentiegericht evalueren is trendsettend ...Voor wie het nog niet wist : Kunstacademie Noord-Limburg begon een 6-tal jaar geleden te experimenteren met het competentiegericht evalueren van haar leerlingen. Dat gebeurde onder impuls van leraar Erik Schrooten. (…) Lees het hele bericht »