Nieuwsarchief
Academiejaar 2019 - 2020

Inschrijven doe je zo!

Inschrijven doe je zo! Ben jij nog niet ingeschreven voor volgend schooljaar? Geen paniek! Inschrijven doe je zo: online: via deze link via het secretariaat, weer bereikbaar vanaf 18 augustus: 011 80 87 10 (Hou je rijksregisternummer bij de (…) Lees het hele bericht »

Een Dach aan zee

Een Dach aan zee Corona zette niet alleen het voorbije schooljaar op zijn kop. Zelfs de zomer van 2020 zal een beetje anders zijn. Vakantie in bubbels en in eigen land kan echter ook ontspannend zijn. En wie de kans krijgt om de kust (…) Lees het hele bericht »

5 voor 12: Schrijf muziek voor het klimaat!

5 voor 12: Schrijf muziek voor het klimaat! Samen met Musica, Impulscentrum voor Muziek, willen we de aandacht vestigen op onze bezorgdheid over het klimaat. Op  24 oktober, tijdens het Oortreders Festival zal er een beiaardconcert door Pelt luiden, waarvoor de (…) Lees het hele bericht »

Nieuw in Peer: Beeldatelier Jongeren en Theater!

Nieuw in Peer: Beeldatelier Jongeren en Theater!Peer Goed nieuws voor kinderen en jongeren in Stad Peer! Het bestaande aanbod van lessen muziek, kunstenmix en beeldatelier wordt vanaf september uitgebreid met: Beeldatelier voor jongeren (12-17 jaar) Je tekent, schildert, (…) Lees het hele bericht »

Creativiteit in de lessen muzikale vorming

Creativiteit in de lessen muzikale vormingJuf Sarah Robaeys gaf haar leerlingen uit het derde jaar muzikale vorming een creatieve opdracht: maak zelf -geïnspireerd op 'Stripsody' van Cathy Berberian- een muzikaal stripverhaal waarin ritme en geluid centraal (…) Lees het hele bericht »

1300 warm ge-THEE-kende euro's voor India

1300 warm ge-THEE-kende euro's voor India Ook dit schooljaar kon Dominik Martin een mooi bedrag overmaken naar de meisjesschool in Maranghada, India. Dominik is docent beeldatelier en tekenkunst aan onze academie en begeesterd bezieler van creatieve projecten (…) Lees het hele bericht »

Inschrijven schooljaar 2020-2021 van start!

Inschrijven schooljaar 2020-2021 van start!

Vanaf vandaag, 15 juni 2020, kunnen ook nieuwe leerlingen zich inschrijven voor een opleiding beeldende kunst, dans, theater of muziek.

Inschrijven kan hier!

Lesmomenten voor nieuwe leerlingen bekijken kan op de cursuswijzer!

Problemen of vragen? 011 80 87 10. 

Welkom aan de Kunstacademie Noord-Limburg!

 


Breng je kot tot leven

Breng je kot tot levenDe leerlingen theater uit de klas van Oudsbergen gingen op zoek naar voorwerpen in hun huis waar ze gezichten in zagen. Daarmee gingen ze dan creatief aan de slag: er werd wat geknutseld, er werd een karakter en (…) Lees het hele bericht »

Engelbewaarder krijgt tweede leven ...

Engelbewaarder krijgt tweede leven ... Iets meer dan 7 jaar geleden werd beslist om het beeld van een engelbewaarder en een kind te verwijderen uit de voortuin van kleuterschool "De Speling" in Lommel. Getekend door de tand des tijds, maar ook ten gevolge (…) Lees het hele bericht »

Poppentheater!

Poppentheater! Ileana Ninicato uit de klas Theater (Hamont-Achel) van Karla Deroost (graad 3.1) is al van kindsbeen af bezig met poppenspel. Aanvankelijk is ze gestart met één pop maar dat zijn er ondertussen al heel wat meer (…) Lees het hele bericht »

Nieuw! Beeldatelier in Opglabbeek!

Nieuw! Beeldatelier in Opglabbeek!

Goed nieuws! Vanaf volgend schooljaar zal de Kunstacademie Noord-Limburg ook lessen beeldatelier voor kinderen en jongeren organiseren in den Ichter in Oudsbergen - Opglabbeek. 

“In Oudsbergen zijn twee kunstacademies actief: Kunstacademie Noord-Limburg (KANL) en de Genkse Academie voor Kunst (GAK). Nadat we besloten om de eigen atelierwerking voor kinderen stop te zetten, omdat het steeds moeilijker wordt om hiervoor de nodige vrijwilligers te vinden, hebben we na een uitgebreide analyse aan KANL gevraagd om vanaf volgend jaar de studierichting beeldende kunst te organiseren”, zegt schepen Ilse Wevers in de Internetgazet. “Op dit moment nemen 50 kinderen deel aan de kinderateliers (lagere school) en 10 aan het jeugdatelier voor 12-plussers. We hopen dat deze deelnemers doorstromen naar de academie."

Daarnaast zijn nieuwe leerlingen uiteraard ook welkom.

Inschrijven kan vanaf midden juni via www.kanl.be

 
De beste reclame ...

De beste reclame ...Mond-tot-mondreclame blijkt uit studies nog steeds beter te werken dan het bedelen van flyers, ... Ella Roozen (10 jaar en leerling in de Lommelse klas theater van Karla Deroost) vindt dat blijkbaar ook: zij maakte (…) Lees het hele bericht »

Koperblazers spelen massaal vanuit hun kot ...

Koperblazers spelen massaal vanuit hun kot ... Niels Lukkesen is een vlijtige leerling uit de klas van Kristien Schuurmans (afdeling Achel). Hij maakte dit schooljaar de overstap van trompet naar Es-Bas (bastuba) en won onlangs de online-solistenwedstrijd van (…) Lees het hele bericht »

Schrijf een gedichtje ...

Schrijf een gedichtje ... Een leuk opdrachtje voor de leerlingen uit de tweede graad theater (klas Lommel Karla Deroost) in tijden van corona: schrijf eigenhandig een gedichtje. Ella Rozen (10 jaar) maakte er dit van.   (…) Lees het hele bericht »

Vlindertje Beatriz ...

Vlindertje Beatriz ...Ook de leerlingen muziekinitiatie krijgen van hun leerkrachten regelmatig een opdracht waarmee ze in hun kot aan de slag kunnen. Beatriz en haar entourage brachten het vlinderlied tot leven en stuurden ons dit leuke (…) Lees het hele bericht »

BOEKENSTAPELGEDICHTEN ...

BOEKENSTAPELGEDICHTEN ...Meeuwen-Gruitrode Stel : je bent leerling in de theaterklas van Lize Theunis, maar mag je kot niet uit omdat er een Coronacrisis is. Dan ga je toch gewoon in je eigen kot op ontdekkingstocht naar boeken met leuke titels waar je dan een (…) Lees het hele bericht »

Muziek maken over de lente ...

Muziek maken over de lente ...Muziek maken over de lente met een lied, een zelfgemaakt instrumentje en knutselwerkje doen de kinderen van muziekinitiatie en kunstenmix met plezier vanuit hun kot. Kijk en luister even naar de resultaten van ‘Het (…) Lees het hele bericht »

Sisi ni Moja - We are one!

Sisi ni Moja - We are one! Op de dag na de paasvakantie kregen de leerlingen van het jongerenkoor van de Kunstacademie Noord-Limburg de opdracht om Sisi ni Moja van Jacob Narverud in te zingen en door te sturen.    Sommige leerlingen bezorgden (…) Lees het hele bericht »

Corona-kunst

Corona-kunst Juul en Lowie Renders volgen hun 2de jaar gitaar aan de Kunstacademie bij Veerle Boeckx. Hun zusje Nette speelt haar 1ste jaar piano in de klas van Koen Evens. Samen maakten ze met veel zin voor creativiteit een (…) Lees het hele bericht »

You've got a friend ...

You've got a friend ... Ook in tijden van corona ben je niet alleen. De leerlingen zang van Anja van Engeland steken je vanuit hun kot een hart onder de riem.  You've got a friend ...    (…) Lees het hele bericht »

Over the hedge ...

Over the hedge  ... Stel : je volgt muziekles aan de Kunstacademie en je buurjongen doet dat ook. Er is een lockdown, maar SAMEN oefenen voor de les muzikale vorming blijft nog altijd leuker dan alleen. Dan los je dat toch gewoon op ? (…) Lees het hele bericht »

En de winnaar is ...

En de winnaar is ... Wat hebben wij genoten ... van de EI genzinnige en verrassend veelzijdige "Kunst op Schaal" die onze inbox bereikte. Vandaag stellen wij u met veel plezier en trots de winnaars van "Het Gouden Ei" voor: Bij de (…) Lees het hele bericht »

Digitale instrumentenwijzer online!

Digitale instrumentenwijzer online! - Wil jij volgend schooljaar starten met een opleiding muziek? - Wil je graag weten uit welke instrumenten je kan kiezen? - Wil je graag meer te weten komen over deze instrumenten? Traditiegetrouw organiseert de (…) Lees het hele bericht »

Update Coronamaatregelen 20/04/20

Update Coronamaatregelen 20/04/20Lessen Kunstacademie Noord-Limburg: De Nationale Veiligheidsraad besliste afgelopen week (15 april) om de Vlaamse scholen met zekerheid niet te openen tot 3 mei 2020. Dit betekent ook voor onze kunstacademie dat er geen (…) Lees het hele bericht »

Groepsmusiceren in uw kot

Groepsmusiceren in uw kot Het coronavirus houdt het harmonieorkest niet tegen om te repeteren. Geniet mee met dit filmpje!   (…) Lees het hele bericht »

Kunst op schaal!

Kunst op schaal! In de aanloop naar de paasvakantie organiseerde de Kunstacademie Noord-Limburg voor de leerlingen beeldende kunsten een creatieve wedstrijd: Kunst op schaal! De bedoeling was dat leerlingen die wensten deel te nemen, (…) Lees het hele bericht »

Corona-theater

Corona-theater De "social distancing-maatregel" dwingt ook de theaterafdeling van de Kunstacademie Noord-Limburg tot het zoeken naar alternatieve manieren om met elkaar in contact te blijven. Een nieuwe, maar mooie uitdaging is het (…) Lees het hele bericht »

Bollylicious geannuleerd

Bollylicious geannuleerdLommel CC De Adelberg liet weten dat de veiligheidscel van Stad Lommel heeft beslist alle activiteiten t.e.m. 30 april te annuleren. Dat betekent dat ook Bollylicious, zowel de workshop als de voorstelling op 25 april, NIET (…) Lees het hele bericht »

Accordeonmuziek voor ouderen in quarantaine

Accordeonmuziek voor ouderen in quarantaineMeeuwen-Gruitrode Via sociale media bereikte ons op zaterdag 21 maart dit hartverwarmende filmpje . Arne Ceyssens en Robin Nouwen, leerlingen accordeon aan de Kunstacademie Noord-Limburg staken zaterdag 21 maart de bewoners van WZC (…) Lees het hele bericht »

Langeafstandskunst

LangeafstandskunstMeeuwen-Gruitrode Een onzichtbaar virus houdt onze wereld op dit moment in een houdgreep en verplicht iedereen om fysiek afstand te nemen van elkaar. Ook de lessen van de Kunstacademie werden intussen opgeschort. Leraren en leerlingen (…) Lees het hele bericht »

Nieuws uit Maranghada!

Nieuws uit Maranghada! Al meer dan 25 jaar zamelen de leerlingen en leraren beeldende kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg met tal van creatieve projecten geld in voor de meisjesschool in Maranghada in India. Dominik Martin, de (…) Lees het hele bericht »

Benelux-overwinning voor Evi Hoydonkx

Benelux-overwinning voor Evi Hoydonkx Oud-leerling Evi Hoydonkx maakte met haar muzikaal spel op piccolo een diepe indruk op de juryleden van het BENELUX fluitconcours. Die wedstrijd voor fluitisten bestaat al sinds 1984, maar werd dit jaar voor de eerste (…) Lees het hele bericht »

Simsalabim!

Simsalabim!Meeuwen-Gruitrode Op zaterdag 22 februari stonden er meer dan 200 jonge dansers en circusartiesten op het podium van het CC Cultuurpunt in Oudsbergen tijdens het toonmoment ‘Simsalabim’. Tijdens vijf verschillende shows brachten de (…) Lees het hele bericht »

Beeldhouwkunst in Beeld

Beeldhouwkunst in BeeldDe tentoonstelling “IN BEELD: Beeldhouwkunst” werd op 5 maart met een feestelijke vernissage geopend. De tentoonstellingsreeks 'IN BEELD' toont werken van cursisten Beeldende Kunsten in de Kunstacademie Noord-Limburg. (…) Lees het hele bericht »

Musica en KANL: een match

Musica en KANL: een matchNeerpelt Op vraag van Musica zal de afdeling Theater in Pelt met enkele leerlingen meewerken aan de Nocturne ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Klankenbos in Pelt. Die Nocturne vindt plaats op zaterdag 25 (…) Lees het hele bericht »

Don Giovanni

Don Giovanni In de cursus Muzikale Ontdekkingen krijg je de kans om te proeven van allerlei muziekgenres en kom je op plaatsen waar je zelf niet zo snel naartoe zou gaan. Zo doken we in de lessen van februari in de wereld van de (…) Lees het hele bericht »

Pareltjes uit de kamermuziek in Lommel ...

Pareltjes uit de kamermuziek in Lommel ...Lommel De schatkist van de klassieke kamermuziek is rijkelijk en onuitputtelijk. Ze werd geopend voor de cursisten Muziekschatten die tijdens vier lessen konden kennismaken met pareltjes uit de kamermuziek. Als kers op de (…) Lees het hele bericht »

Voor het groene scherm ...

Voor het groene scherm ... In je eigen tekening, een foto, of een beroemd schilderij stappen? Dat kan met green screen-technologie. Bezoekers en leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg mochten hiermee naar hartenlust experimenteren op de (…) Lees het hele bericht »

Seasons 4.0

Seasons 4.0 Op zaterdag 22 februari trokken maar liefst 70 leerlingen dans naar Antwerpen voor de voorstelling ‘Seasons 4.0’.  In het prachtige Operagebouw hing een sfeer van blijdschap, want alle leerlingen van de Koninklijke (…) Lees het hele bericht »

In harmonie …

In harmonie … In een perfect samenspel tussen solisten en het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg klonken de hoorn van Wout Bastini, de saxofoon van Dorus Uijt de Willigen en de (bas)tuba van Michiel Claes tijdens een (…) Lees het hele bericht »

Over een badeend en een striptekening?

Over een badeend en een striptekening?Neerpelt Op de “Dag van de Academies” kon je deze originele tekening van leerkracht Stijn Lauwers winnen. Iedere bezoeker op 16 februari kreeg een klein deel van de tekening op een zelfklever. Deze mocht je dan tegen de muur (…) Lees het hele bericht »

Gilbert Seresia in de verf gezet

Gilbert Seresia in de verf gezetOverpelt De Kunstacademie Noord-Limburg blaast dit jaar 65 kaarsjes uit. Dat heuglijke feit werd op zondag 16 februari tijdens de opendeurdag in Neerpelt letterlijk en figuurlijk in de verf gezet. De cursisten schilderkunst (…) Lees het hele bericht »

Concert in crescendo

Concert in crescendoMeeuwen-Gruitrode Met als titel "Crescendo" beloofde het leerlingenconcert van de Kunstacademie Noord-Limburg op woensdag 19 februari in Cultuurpunt Gruitrode een dynamische voorstelling te worden. Een opzet waarin de leerlingen muziek, (…) Lees het hele bericht »

Ode aan Beethoven

Ode aan BeethovenPeer In 2020 zou Ludwig van Beethoven 250 jaar geworden zijn, een gelegenheid die de leerlingen muziek uit de Kunstacademie Peer niet zomaar voorbij wilden laten gaan. Op het leerlingenconcert in de Harmoniezaal speelden (…) Lees het hele bericht »

WARM geTHEEkend!

WARM geTHEEkend! Al vele jaren ondersteunen de leraren en leerlingen beeldende kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg een meisjesschool in Maranghada, India.  Meisjes uit Maranghada, die vaak in armoede opgroeien, krijgen weinig (…) Lees het hele bericht »

Vlamo & KANL een wonderlijke match!

Vlamo & KANL een wonderlijke match! Op zaterdag 8, zondag 9 en zondag 16 februari organiseerde Vlamo provinciale solistenwedstrijden voor jeugdig Limburgs muzikaal talent. Maar liefst 157 solisten of kamermuziekgroepen uit alle windhoeken van de (…) Lees het hele bericht »

Feest in de academie!

Feest in de academie! Op zaterdag 15 februari vierde heel Vlaanderen de “Dag van de Academies”.  Dat werd ‘s morgens al onder de aandacht gebracht tijdens het nieuws op de Vlaamse radiozenders. Ook het TV-avondjournaal wijdde er een (…) Lees het hele bericht »

11 muzikale parels

11 muzikale parels Van maandag 10 februari tot op de Dag van de Academies (zaterdag 15 februari) concerteerden meer dan 70 leerlingen muziek uit het laatste leerjaar van de 4de graad of de specialisatiegraad tijdens 11 (…) Lees het hele bericht »

Op bezoek bij vioolbouwer Stijn Smeets in Bree

Op bezoek bij vioolbouwer Stijn Smeets in Bree Op 11 en 12 februari bezochten de cursisten 'muziekschatten' het atelier van vioolbouwer Stijn Smeets, een hele belevenis. Cursist Marc Renckens bezorgde ons dit verslag: "Vandaag hadden wij ‘Muziekschatters’ de eer en (…) Lees het hele bericht »

Jong talent lokt volle zaal in Maasmechelen

Jong talent lokt volle zaal in Maasmechelen Op zaterdag 8 februari 2020 concerteerden 6 muzikale toptalenten uit de 12 Limburgse academies samen met het symfonisch orkest Jeugd en Muziek Limburg. Onder die 6 solisten ook 2 geselecteerde leerlingen van de (…) Lees het hele bericht »

Bezoek aan de beiaard!

Bezoek aan de beiaard!Neerpelt Enkele enthousiaste cursisten 'muzikale ontdekkingen' bezocht de beiaard in Neerpelt. 64-jarige cursist A. Reekers bezorgde ons dit verslag:     "Op zaterdagochtend 1 februari ’20 verzamelden we in een koude kerk, wat (…) Lees het hele bericht »

Poëzie tussen de boeken

Poëzie tussen de boekenMeeuwen-Gruitrode Op 30 januari was het gedichtendag. Voor de theaterklas van de Kunstacademie Noord-Limburg in Meeuwen (Oudsbergen) was dat een goede reden om naar buiten te komen met een voorstelling. De leerlingen uit de klas van Lize (…) Lees het hele bericht »

Poëzie in muziek en woord

Poëzie in muziek en woordTer gelegenheid van de poëzieweek vond gisteren in De Speelkamer een mooi toonmoment plaats. De leerlingen theater uit de klas van Wouter Fimmers en de leerlingen cello uit de klas van Vera Baliko sloegen de handen in (…) Lees het hele bericht »

KANL in Nederland …

KANL in Nederland … Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari vonden in Maastricht de selecties van het “Prinses Christina Klassiek concours Zuid 2” plaats. 50 jonge musici namen daaraan deel. Onder hen 3 leerlingen uit de (…) Lees het hele bericht »

Laat u raken door poëzie!

Laat u raken door poëzie!Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Donderdag 30 januari is het startschot van de poëzieweek doorheen heel het Vlaamse land. Ook onze klassen theater zullen hun meest (…) Lees het hele bericht »

Vol huis in Kunstacademie Lommel

Vol huis in Kunstacademie Lommel Op zondag 26 januari werd het erg druk in de Jan Davidlaan in Lommel. Het publiek had namelijk erg goed de weg gevonden naar de Kunstacademie om daar een lerarenconcert bij te wonen. Letterlijk en figuurlijk kreeg het (…) Lees het hele bericht »

Stravinsky Live

Stravinsky Live Zondag 19 januari 2020 trokken een 25-tal cursisten muziekschatten naar het muziekgebouw van Eindhoven waar uitsluitend werken van Stravinsky uitgevoerd werden door de Philharmonie Zuidnederland. In de weken voordien (…) Lees het hele bericht »

Muzikale drukte in de Toonzaal

Muzikale drukte in de Toonzaal79 leerlingen, 8 concerten, 1 locatie: In de week van 20 januari organiseert de Kunstacademie Noord-Limburg een reeks Toonzaalconcerten. Op deze concerten laten leerlingen muziek, die in het laatste jaar van de derde (…) Lees het hele bericht »


Over een sneeuwman en vrede op aarde ...

Over een sneeuwman en vrede op aarde ...

Samen met een sneeuwman, een verhaal en veel muziek werd de kerk van Achel centrum gevuld door leerlingen en publiek van de Kunstacademie Noord-Limburg.

De leerlingen van de afdeling Hamont-Achel staken -samen met hun leraren- een mooi kerstprogramma in mekaar dat ze brachten op vrijdag 20 december om 19:00.

Een bomvolle kerk genoot van een hartverwarmende voorstelling aan de vooravond van de kerstvakantie van 2019. Naast aangename en humoristische stukjes theater was er muziek op orgel, harpen, (alt)viool, cornet, bugel, saxofoon, dwarsfluit, piano, slagwerk en zang.

Zeker in de kersttijd heel erg mooi om vast te stellen hoe muziek en woord mensen in harmonie verenigen. Uiteindelijk blijft de ultieme kerstboodschap: Vrede op aarde ... 

Foto's: Frank Emmers


Wordt Christine Antonis Lommelaar van het jaar?

Wordt Christine Antonis Lommelaar van het jaar?Lommel Het gebeurt in de kunstwereld wel vaker dat er nominaties zijn en uitreikingen van prijzen voor de beste acteur, musicus, regisseur, ... Binnen de Kunstacademie Noord-Limburg valt het minder vaak voor, maar dit jaar is (…) Lees het hele bericht »

GNIEP lokt volle kerk

GNIEP lokt volle kerkHechtel-Eksel Publiek uit Hechtel, Eksel en omstreken vond op donderdag 19 december vlotjes de weg naar de Sint-Lambertuskerk in Hechtel. Daar begon om 18u30 een kerstconcert met muziek en vertelling. Leerlingen dwarsfluit, trompet, (…) Lees het hele bericht »

Voorlinden ademt kunst

Voorlinden ademt kunst “Het is geen beeld dat ik zoek. Het is geen idee. Het is een emotie die je wil herscheppen, een emotie van willen, geven en vernietigen”, zei Louise Bourgeois ooit over de complexiteit van haar werk. Op zondag 8 (…) Lees het hele bericht »

Dansende wintersterretjes ...

Dansende wintersterretjes ...Neerpelt Op woensdag 18 december werd het theater van Dommelhof overspoeld door 100 dansende sterretjes! Met hun mooiste bewegingen vertelden de jongste dansleerlingen van de Kunstacademie een magisch kerstverhaal van een (…) Lees het hele bericht »

Leraren beeldende kunst op pad

Leraren beeldende kunst op pad Terwijl de leerlingen van een vrije dag genoten, was het voor de leraren beeldende kunst op woensdag 11 december bijscholen geblazen. Het was immers pedagogische studiedag. Met z'n allen vertrokken ze 's ochtends heel (…) Lees het hele bericht »

Het regent kerstballen

Het regent kerstballenNeerpelt Is het een vliegtuig? Is het een vogel? ... Maar nee, het is kunst voor kerst!  Geen traditionele kerstboom in de trappenhal van de academie in Neerpelt dit jaar, maar een regen van kunstige kerstballen. Deze ballen (…) Lees het hele bericht »

Hij is voor groot en klein ...

Hij is voor groot en klein ...

In de week van 6 december verraste Sinterklaas alle leerlingen beeldende kunsten, groot en klein, met een bijzonder cadeautje: een schuifpuzzeltje dat nog creatief ingevuld moest worden. Zowel in de kinder-, als jongeren-, en volwassenateliers werd het kleinood met veel enthousiasme onthaald. De witte puzzeltjes werden meteen omgetoverd tot ware juweeltjes.

Kijk maar mee!

 


Ronse Drawing Prize selecteert Dominik Martin!

Ronse Drawing Prize selecteert Dominik Martin! Nog tot 12 januari 2020 is in CC De Ververij de expo 'Ronse Drawing Prize' te bezichtigen.  De ‘Ronse Drawing Prize’ geniet een sterke artistieke uitstraling en een groeiende aandacht in de Vlaamse beeldende (…) Lees het hele bericht »

Berekoud!

Berekoud!Overpelt Wat als het zo koud is, zooooo koud? Zelfs met je dikste jas, je warmste muts, je oorwarmers en je handschoenen heb je het nog ijskoud! Wat zou het dan heerlijk zijn als je een beer had, die de hele dag met je meeliep (…) Lees het hele bericht »

Kunstkuur Brogel/Brueghel/Bokrijk

Kunstkuur Brogel/Brueghel/BokrijkPeer In september is het samenwerkingsproject van de Kunstacademie Noord-Limburg en basisschool Pieter Brueghel in Grote-Brogel van start gegaan. Kunst en cultuur ontmoeten elkaar tijdens de wekelijks muzische lessen van (…) Lees het hele bericht »

Leerlingen musiceren op Lommels Orgelfestival!

Leerlingen musiceren op Lommels Orgelfestival!Lommel Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Clerinx-orgel in de Lommelse Sint-Pietersbandenkerk organiseerde de stichting 'Charlotte J.van der Seijs' een orgelfestival. Tijdens de 3 festivaldagen musiceerden het (…) Lees het hele bericht »

Hoog bezoek voor de academie!

Hoog bezoek voor de academie!Overpelt Op zondag 1 december bezocht de Sint met zijn pieten de kinderen van de lessen muziekinitiatie en kunstenmix uit de eerste graad. Sinterklaas kende wel enkele problemen voordat hij de zaal van het CC Palethe gevonden (…) Lees het hele bericht »

Jong talent op de planken ...

Jong talent op de planken ...Neerpelt Vrijdag 29 november 2019 was de datum van een nieuwe editie van ‘Jong Talent’: een concert waarop jaarlijks een aantal leerlingen met een uitzonderlijk muzikaal talent zich presenteert in de Toonzaal in het gebouw van (…) Lees het hele bericht »

Toptalent ...

Toptalent ...Lommel Op zondag 24 november concerteerden 5 geselecteerde leerling-pianisten uit het Vlaamse land (Alexandra Krinkels, Rosemarie Knobloch, Yi-An Xia, Steven Kleeven, Jens Vermeiren en Kirsten Gedeshi) in kamermuziekverband (…) Lees het hele bericht »

Muziek wordt beeld en beeld wordt muziek

Muziek wordt beeld en beeld wordt muziekOp woensdagavond 13 november kregen de cursisten uit de klas muzikale ontdekkingen en het atelier tekenkunst een niet-alledaagse les voorgeschoteld:  docenten Dominik Martin en Rose-Marie Hendrikx dompelden hen onder in (…) Lees het hele bericht »

Een prachtige, muzikale middag

Een prachtige, muzikale middag

Op zondag 6 oktober 2019 waren de cursisten van Rose-Marie Hendrikx, te gast in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Fien Bekelaar, cursist muziekschatten, bezorgde ons dit verslag:

Het weer was bar en boos, de wegen naar het muziekcentrum zaten dicht vanwege werkzaamheden in het centrum van Eindhoven, maar de muzikale middag die wij mochten beleven was prachtig! 

Wij waren al geïnformeerd over Fanny en Felix Mendelssohn via de cursus Muziekschatten. Rose-Marie had de levensverhalen van Fanny en Felix uitgebreid verteld en Midzomernachtstraum en Symfonie nr. 3, bijgenaamd de Schotse van Felix Mendelssohn besproken. Dat was al geweldig!

Het concert begon met een hedendaags werk: ‘Within her arms’ van de Engelse componist Anna Clyne. In dit werk neemt ze afscheid van haar moeder. Zij doet dat met een intieme elegie voor vijftien strijkers waarin de verschillende stemmen elkaar in een traag tempo omarmen.

Daarna werden we verrast door de tedere lichtheid van Mozarts Jeunehomme Pianoconcerto. Wij kwamen ogen tekort om dirigent Matthew Halls met zijn bijzondere, elegante wijze van dirigeren te volgen. Ook pianist Benjamin Grosvenor speelde zo prachtig dat het leek alsof de liefde voor muziek via je hart naar buiten stroomde. 

En dan werd de monumentale Schotse Symfonie van Felix Mendelssohn uitgevoerd. Heerlijk om die muziek die we in de les beluisterden nu live door een symfonieorkest te horen spelen en alle instrumenten te kunnen zien. Nu eens klonk het onrustig en donker zoals een storm in een Schots landschap. Andere delen waren dan lichtvoetig met het karakter van Schotse dansen.

Het was een grandioze, prachtige, muzikale middag die nog lang in mijn gedachte zal blijven.
Jongerenatelier IN BEELD

Jongerenatelier IN BEELD Met trots en onder het goedkeurend oog van ouders, familie, vrienden en leerkrachten openden de jongeren uit de ateliers van Pelt, Lommel en Bocholt op woensdag 6 november “hun” tentoonstelling in de Kunstacademie van (…) Lees het hele bericht »

Recordjaar voor Kunstacademie Noord-Limburg

Recordjaar voor Kunstacademie Noord-LimburgMet 3315 zijn ze, de leerlingen muziek, theater, dans en beeldende kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg. Dat zijn maar liefst 224 leerlingen meer dan het vorige schooljaar. Nooit eerder telde de Kunstacademie (…) Lees het hele bericht »

Kunstacademie Lommel beeft …

Kunstacademie Lommel beeft … Naast Allerheiligen vieren steeds meer mensen tijdens de herfstvakantie halloween, een feest waar spoken, heksen en griezels allerhande zich thuis voelen. In de wijk Heeserbergen in Lommel gebeurde dat op zaterdag 26 (…) Lees het hele bericht »

Lieve Fanny

Lieve FannyNeerpelt Op zaterdag 26 oktober zetten Vera Baliko (cello), Maaike De Zitter (piano), Reinhilde Weytjens (zang) en Rose-Marie Hendrikx (woord) de vergeten componiste Fanny Mendelssohn in de kijker. De cursisten Muziekschatten (…) Lees het hele bericht »

Art on Paper!

Art on Paper!

Op vrijdag 25 oktober trok het atelier tekenkunst met de trein naar Brussel. In de BOZAR vond namelijk een onmisbare beurs plaats voor al wie gepassioneerd is door tekenkunst.

"Art on Paper" is een toonaangevende beurs in België van nationale en internationale hedendaagse tekenkunst. Na een ietwat avontuurlijke treinreis werd onze nieuwsgierigheid eindelijk ingelost. En het was de moeite! We kregen een boeiend pakket van figuratieve en non-figuratieve tekenkunst voorgeschoteld en een brede waaier aan mogelijkheden en technieken. 

Na deze overdosis aan inspiratie moest de honger gestild worden. Daarna was er nog wat tijd om het mooie en - voor die dag - zonnige Brussel te ontdekken.

Moe maar voldaan, keerden we dan weer terug met de trein, vol nieuwe goesting en ideeën!


Theater vertelt, speelt en toont!

Theater vertelt, speelt en toont!Neerpelt Op 22 oktober brachten de leerlingen uit de Neerpeltse theaterklas van Wouter Fimmers hun eerste voorstelling. Er werd gegriezeld en gegiecheld, poëtisch verteld en dramatisch gespeeld. Er werd gewerkt maar vooral (…) Lees het hele bericht »

Naar Tuymans in Tilburg

Naar Tuymans in TilburgDe Belgische schilder Luc Tuymans keert terug naar de plaats waar het 25 jaar geleden allemaal begon: Museum De Pont in Tilburg. In 1995 was Tuymans nog relatief onbekend, maar nadat Museum De Pont zijn werk (…) Lees het hele bericht »

Circuscapriolen in Eksel en Meeuwen!

Circuscapriolen in Eksel en Meeuwen!Net voor de herfstvakantie stonden sommige klassen muziekinitiatie al paraat voor hun eerste toonmoment van het schooljaar. Zowel in Hechtel-Eksel als in Oudsbergen nodigden de leerlingen van Katrien Fransen hun ouders (…) Lees het hele bericht »

Beluisterd en goed bevonden

Beluisterd en goed bevonden

Op zaterdag 19 oktober presenteerden zich 14 leerlingen uit de Limburgse academies tijdens een auditie om later dit schooljaar op te mogen treden als solist met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek.

Het voorspeelmoment vond plaats voor een 10-koppige jury in de concertzaal van de academie van Maasmechelen .

6 van deze 14 uitzonderlijk muzikaal getalenteerde jongeren werden tijdens de auditie geselecteerd.

2 leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg namen deel en doorstonden de proef met glans: zowel Dorus Uijt de Willigen als Wout Bastini musiceerden schitterend en kwalificeerden zich.

Dorus speelde op altsax “Scaramouche” van Darius Milhaud. Wout vertolkte “Cape Horn” van de Zwitserse componist Otto M. Schwarz. Begeleiders van dienst waren Ann-Marie Beks en Koen Wellens.

Samen met Dorus, Wout, de begeleiders en de leraren Tom D’Joos en Kristien Schuurmans zijn wij als Kunstacademie Noord-Limburg fier op hun prestatie!

We nodigen alvast iedereen uit om te komen luisteren op het Concert “Jong Talent” op zaterdag 8 februari 2020 om 20:00 in het Cultuurcentrum in Maasmechelen.In de ban van een park

In de ban van een park Op zondag 13 oktober gingen cursisten van onze kunstacademie aan de slag met het rijkgevulde beeldenpark van het Middelheim Museum. En vielen er bij het vertrek in Pelt nog enkele druppels, de namiddag in Antwerpen (…) Lees het hele bericht »

Schilders IN BEELD

Schilders IN BEELDDe Toonzaal van de kunstacademie in Pelt stroomde op maandag 14 oktober gezellig vol voor de vernissage van de eerste tentoonstelling in de reeks "IN BEELD". Deze reeks toont werken van cursisten Beeldende Kunsten in de (…) Lees het hele bericht »

Leraren academie maken mooi weer in Hamont-Achel

Leraren academie maken mooi weer in Hamont-AchelHamont-Achel Enkele leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg bezochten op donderdag 12 september de basisscholen van Hamont-Achel om leerlingen warm te maken voor het kunstonderwijs. Met enkele zomerse popnummers en de (…) Lees het hele bericht »

Kunst zoekt stilte in klooster

Kunst zoekt stilte in klooster

(Afgestudeerde) cursisten van de Kunstacademie Noord-Limburg palmen dit weekend het leegstaande Ursulinenklooster in voor een uniek pop up-toonmoment. Een tentoonstelling is het niet, maar deelnemers van het projectatelier en atelier beeldhouwkunst plaatsten hun selectie werken (sommige nog in volle ontwikkeling) in deze bijzondere omgeving... lege kamers, desolate gangen, vergeten muren. De bevreemdende sfeer van een leeg internaat in dialoog met creatieve en/of kleine poëtische ingrepen.

Toegang is gratis, enkel op zaterdag 14 en zondag 15 september van 13u tot 18u.


Strijken in Berlijn ...

Strijken in Berlijn ... Van 5 tot 10 juli reisde Strijkorkest Ponticello van de Kunstacademie Noord-Limburg, onder leiding van Vera Baliko, naar Berlijn. Het was naar jaarlijkse traditie ook nu weer een concertreis met een erg gevarieerd (…) Lees het hele bericht »

Muziekleer als voorbereiding op hogere studies

Muziekleer als voorbereiding op hogere studies Muziekleerlingen die in de toekomst hoger muziekonderwijs ambiëren, bijv. aan een conservatorium of aan het Lemmensinstituut, kunnen hiervoor aan de Kunstacademie Noord-Limburg de perfecte voorbereiding krijgen. Vanaf (…) Lees het hele bericht »