Nieuwsarchief
Academiejaar 2011 - 2012

REPETITIEWEEKEND NIKO-HARMONIEORKEST

REPETITIEWEEKEND NIKO-HARMONIEORKESTOp vrijdag 24 augustus trokken 53 muzikanten van het NIKO-Harmonieorkest naar Lultzhausen in het Groot Hertogdom Luxemburg om 4 dagen te repeteren en zo het nieuwe schooljaar voor te bereiden.
Er werd niet alleen stevig gerepeteerd. Een quiz, een barbecue, een bezoek aan de stad Trier, zwempartijen (ondermeer in het stuwmeer van de Sûre) en een fuif zorgden voor een gevuld programma.
De jeugdherberg was prima, het eten uitstekend en ons animatie-team in topvorm. Doe daarbij nog een hechte groep van fijne muzikanten en goede vrienden en het weekend kon niet meer stuk!
Volgende zomer ondernemen we opnieuw een grote concertreis naar het zuiden!


INSTRUMENTEN IN DE KIJKER

Blokfluit

Orgel

HoboPONTICELLO OP ORKESTSTAGE TE TONGEREN

PONTICELLO OP ORKESTSTAGE TE TONGERENIn juli zijn de strijkers van Ponticello o.l.v. Vera Baliko een week op orkeststage geweest in Tongeren. Er werd veel gemusiceerd, hard gewerkt maar ook -zoals dat hoort tijdens een vakantie- heel veel plezier gemaakt! (…) Lees het hele bericht »

'Orkestmuzikant, iets voor jou?'

'Orkestmuzikant, iets voor jou?' Speel mee met het Nationaal Orkest van België! Na het enorme succes van vorig jaar, lanceert het NOB voor de tweede keer op rij een oproep aan amateurstrijkers (10 >30 jaar) uit Belgische muziekacademies. · Schrijf je (…) Lees het hele bericht »

'SlaEn' succesvol in Zürich

'SlaEn' succesvol in ZürichHet NIKO-percussie ensemble SlaEn o.l.v. Nico Camps nam voor de eerste maal deel aan het Welt Jugend Musik Festival (WJMF) in Zürich. Dat festival vond plaats van 6 tot en met 10 juli 2012 in Zwitserland. Muzikale (…) Lees het hele bericht »

DAVEREND SUCCES MUSICAL KONING NIMBUS

DAVEREND SUCCES MUSICAL KONING NIMBUSSinds een tiental jaren bestaat in het NIKO de traditie om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met podiumkunsten door middel van een schoolvoorstelling. Deze producties worden telkens volledig (…) Lees het hele bericht »

PROCLAMATIES

PROCLAMATIESJaarlijks worden de overgangsattesten en diploma's plechtig uitgereikt tijdens een mini-concertje. Deze proclamaties luiden steevast het begin in van een welverdiende zomerse rust...

 • Zaterdag 23/6/2012 om 10u30
  Proclamatieconcert OVERPELT
  De Zinne - Palethe, Overpelt

 • Dinsdag 26/6/2012 om 18u00
  Proclamatieconcert BOCHOLT
  De Steen, Bocholt

 • Dinsdag 26/6/2012 om 19u30
  Proclamatieconcert LOMMEL
  De Adelberg, Lommel

 • Woensdag 27/6/2012 om 18u00
  Proclamatieconcert MEEUWEN-GRUITRODE
  CC Cultuurpunt, Gruitrode

 • Woensdag 27/6/2012 om 19u30
  Proclamatieconcert PEER
  BICC, Peer

 • Donderdag 28/6/2012 om 18u00
  Proclamatieconcert HECHTEL-EKSEL
  De Schans, Hechtel

 • Donderdag 28/6/2012 om 19u30
  Proclamatieconcert NEERPELT
  Dommelhof, Neerpelt

 • Vrijdag 29/6/2012 om 19u30
  Proclamatieconcert HAMONT-ACHEL
  Cinema Walburg, Hamont


ADEMBENEMEND VOLWASSENENCONCERT

ADEMBENEMEND VOLWASSENENCONCERTHet schooljaar loopt bijna ten einde en we mogen op het NIKO terugblikken op vele, mooie concerten. Afgelopen zaterdag, 16 juni werd deze lange lijst op een bijzondere manier afgesloten met een concert van uitsluitend (…) Lees het hele bericht »

SCHOOLVOORSTELLINGEN 2012

SCHOOLVOORSTELLINGEN 2012
Maandag 18 juni om 10.45u     Volzet!
Maandag 18 juni om 13.30u     Volzet! 
Dinsdag 19 juni om 9.15u         Volzet!
Dinsdag 19 juni om 10.45u       Volzet!
Dinsdag 19 juni om 13.30u       Volzet!
   Woensdag 20 juni om 9.15u     Volzet!   
Woensdag 20 juni om 10.45u   Volzet!


Op dinsdag kwam een reporter van Internet naar een van de voorstellingen kijken.
Klik hier en geniet mee van deze prachtige fotoreportage.MEEZINGLIEDJES: 

1. Blazen
REFREIN = maat 13 t.e.m. maat 20
"Bla-zen maar, bla-zen maar,..." t.e.m. "...Bye, bye, draakje ga nu maar."
2. Nimbus vliegt
Luistervoorbeelden downloaden doe je via een rechtermuisklik op het luistervoorbeeld. Kies nu voor 'doel opslaan als'.

Volwassenenconcert

Volwassenenconcert

ONGEWONE KIJK OP HET NIKO-GEBOUW…

ONGEWONE KIJK OP HET NIKO-GEBOUW…Op de foto’s bij dit artikel gunnen we je een ietwat ongewone kijk op het NIKO-gebouw in de Toekomstlaan in Neerpelt. Sedert enkele maanden ligt het dak van dat gebouw immers vol met zonnepanelen. Op die manier wil het (…) Lees het hele bericht »

DANSAFDELINGEN NAAR BALLET VAN VLAANDEREN

DANSAFDELINGEN NAAR BALLET VAN VLAANDERENOp zondag 10 juni verzamelden 97 dansleerlingen van het NIKO, De Dansdoos en Pantarei, samen met hun ouders en begeleiders aan het NIKO-gebouw. Vol hoge verwachtingen reden ze met 2 volle bussen naar de stadsschouwburg (…) Lees het hele bericht »

NIKO-ensembles schitteren op podium Palethe

Zaterdag 2 juni 2012 presenteerden verschillende NIKO-ensembles zich op het podium van CC Palethe in Overpelt voor hun examenconcert. Het fluitenensemble Tutti Flutti o.l.v. Johan Mertens opende de muzikale avond. Tutti (…) Lees het hele bericht »

NIKO-ENSEMBLES OP HET PODIUM

NIKO-ENSEMBLES OP HET PODIUM
EXAMENCONCERT

met optredens van diverse klassen
SAMENSPEL en INSTRUMENTAAL ENSEMBLE


Zaterdag 2 juni 2012 om 20u00

De Zinne - Palethe
te Overpelt


RESULTATEN ENQUÊTE

Gedurende de maanden maart en april heeft het NIKO onderzoek verricht betreffende de vakken samenspel, instrumentaal ensemble, begeleidingspraktijk, koor en vocaal ensemble. De leerlingen uit de middelbare graad en de hogere graad hebben hierbij hun medewerking verleend door een enquête in te vullen. Je kan de resultaten van deze bevraging hier nalezen.

Opening van het nieuwe Michielshof te Achel

Opening van het nieuwe Michielshof te AchelOp zondag 13 mei werd het nieuwe Michielshof  te Achel opengesteld voor het publiek. Het NIKO was van de partij en verzorgde enkele optredens.

‘s Morgens werd, onder een stralende zon, het startschot gegeven door de AMV-klassen van Ilse Vande Meulebroeke en de pianoklas van Bran Mondelaers.
Daarna kwamen de leerlingen van Karel Ooms, Koen Maas, Peter Thys, Willy Opsteyn en Wouter Fimmers aan de beurt.

De optredens werden gesmaakt door het aanwezige publiek en bleken een ideale generale repetitie te zijn voor de komende examens.


REVIRAVOLTA voorstelling i.s.m. dansschool Boléda

Op 11 en 12 mei 2012 was de NIKO-dansafdeling van Kaulille te gast op de dansvoorstelling REVIRAVOLTA van dansschool Boléda. 'De Kroon' was driemaal uitverkocht voor een prachtige voorstelling die diverse dansstijlen toonde. Ook NIKO-leerlingen participeerden aan de voorstelling.  Het harde werk van het afgelopen jaar werd beloond met een stevig applaus van het aanwezige publiek.  Proficiat aan de organisatoren en lesgevers.

 

Dansvoorstelling “SPIEGELS”

Dansvoorstelling “SPIEGELS” Na maanden repeteren en oefenen is het eindelijk zover. Het Dommelhof Theater staat op zijn kop, want 240 leerlingen van het NIKO en De Dansdoos zijn klaargestoomd voor de voorstelling “Spiegels”. Klassiek ballet, (…) Lees het hele bericht »

APERITIEFCONCERT PEER

Op zondag 13 mei vond het traditionele aperitiefconcert in de harmoniezaal te Peer plaats. De banden tussen de harmonie van Peer en het NIKO werden nog wat nauwer aangehaald doordat de kinderen niet alleen optraden in het mini-jeugdorkest (o.l.v. Tjeu Soors), maar ook in een 'AMV-koortje' (klassen van Wendy Monten en Michèle Heydens) van het NIKO. Verder werd het programma volgespeeld met solo-optredens en met kamermuziek (o.a. het iets grotere klarinettenensemble o.l.v. Kris Vuylsteke). Allemaal ingrediënten voor een vlot en gevarieerd programma!

IK GA OP REIS EN NEEM MEE...

Woensdag 9 maart, op het podium van het het CC De Kroon van Kaulille-Bocholt, brachten 74 enthousiaste leerlingen van het KinderNIKO,  onder begeleiding van Juf Kelly en juf Femke, liederen. Ze acteerden, dansten en vertelden over hun  muzische reis van het voorbije schooljaar.
Het thema van de voorstelling was dan ook ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’
‘Puffeltje’ zou met de kinderen meereizen, maar ze vonden hem niet! Hun zoektocht ging naar  Afrika, China, India, Nieuw-Zeeland, Portugal, België…. Hé, en wie vonden ze na hun tocht thuis onder het bed? Puffeltje! Wat waren ze blij dat hij weer terecht was.
En! Ze hadden zo’n mooie plekjes gezien op hun zoektocht. Wat is de wereld toch mooi…


SLOTCONCERT SWEELINCKPROJECT

SLOTCONCERT SWEELINCKPROJECTJan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) 450 jaar geleden geboren! Project voor leerlingen orgel, klavecimbel, klavier, blokfluit - instrumentaal ensemble, koor Omdat Jan Pieterszoon Sweelinck zowat de ‘vader’ van de (…) Lees het hele bericht »

NIKO-NIEUWS DELEN VIA SOCIALE MEDIA

Vanaf vrijdag 4 mei is het mogelijk om elk NIKO-nieuwsbericht via sociale media te delen met je vrienden.
Je vindt daarom boven aan elk  bericht diverse icoontjes.  Wil je op een supermakkelijke manier het nieuwtje kenbaar maken aan de rest van de wereld ?  Dan volstaat een eenvoudige "druk op de knop". Wij hopen alvast dat veel bezoekers van onze site deze nieuwe mogelijkheid gaan gebruiken. 

Dansvoorstelling SPIEGELS

Dansvoorstelling SPIEGELSTijdens de repetitie van de dansvoorstelling 'Spiegels' maakte Internetgazet onderstaande foto.
Lees hier het volledige artikel.


JEUGD OP HET PODIUM IN BOCHOLT

JEUGD OP HET PODIUM IN BOCHOLTNaar jaarlijkse traditie –en in samenwerking met de Koninklijke harmonie Sint-Laurentius van Bocholt- werd het podium van het parochiecentrum bestormd door jeugdig talent van het NIKO en de harmonie. De spits werd (…) Lees het hele bericht »

NIKODROOM GRUITRODE KREEG WAT HET VERDIENDE…

NIKODROOM GRUITRODE KREEG WAT HET VERDIENDE…

Schitterende weersomstandigheden: die waren er afgelopen zaterdag tijdens de NIKODROOM-editie 2012.  Veel publieke belangstelling ook op de diverse locaties waar het NIKO die dag uitbundig wereldkundig maakte waar het voortdurend mee bezig is: alllerhande kunst maken en tonen voor en door klein en groot.
Een overzichtslijst van de verschillende optredens zou dit artikeltje wellicht te lang maken.  Een impressie krijg je door de fotogalerij onderaan dit artikel te bekijken.
Zowel aan het kasteel, in het cultuurcentrum, het skatepark en de kerk bracht het NIKO-spektakel leven in de brouwerij.  Door een intense samenwerking tussen de gemeente en de beide NIKO-academies werd de editie 2012, die opgebouwd was rond het thema ‘Piraten', een groot succes.


NIKO ‘WAKT’ IN LOMMEL

Bovenstaande titel doet je wellicht de wenkbrauwen fronsen. Het werkwoord ‘wakken’ is dan ook vooralsnog niet opgenomen in Het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Nochtans is de Wak-week in Vlaanderen een bekend (…) Lees het hele bericht »

Kampioen VLAMO wedstrijd

Een dikke proficiat voor Andoni Pedone, leerling L4 uit gitaarklas van Nele Vandecruys in de afdeling Peer.  Hij mocht op zondag 22 april deelnemen aan de  Vlamo Finalewedstrijd voor solisten en kleine ensembles in het Lemmensinstituut te Leuven.  Andoni werd kampioen bij de tokkelinstrumenten in categorie A. 

Zaterdag 21 april 2012: geluksdag voor Jade Gijsen

Zaterdag 21 april 2012: geluksdag voor Jade GijsenJade Gijsen is een Lommelse leerlinge uit de klas dansinitiatie lagere 2 van Christine Antonis. Zij ging op zaterdag 21 april een auditie doen voor een dansopleiding bij studio 100. De kinderen die zich presenteerden, (…) Lees het hele bericht »

NIKODROOM 2012

NIKODROOM 2012Meeuwen-Gruitrode
Zaterdag 28 april 2012 vindt
het jaarlijkse NIKO spektakel 'NIKODROOM'
plaats te MEEUWEN-GRUITRODE.


Leerlingen van Muziek, Woord, Beeld en Dans komen samen en
maken er één groot PIRATENFEEST van !!!

Klik op infobrochure voor een overzicht van de NIKO-activiteiten.NIEUWE NIKO-STEK IN ACHEL BIJNA KLAAR

NIEUWE NIKO-STEK IN ACHEL BIJNA KLAARHamont-Achel Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het openingsweekend van het nieuwe Michielshof in Achel. In dat spiksplinternieuwe gebouw zijn ook 3 lokalen voorzien voor de lessen van de NIKO-Academie voor Podiumkunsten. Hoe knus (…) Lees het hele bericht »

NIKO-HARMONIE EN PICCOLO’S VIEREN SAMEN PASEN

Naar 2-jaarlijkse gewoonte speelde het NIKO-harmonieorkest een concert op Paasmaandag (9 april 2012) in CC De Kroon in Kaulille. Het orkest nodigde daarvoor ook het jeugd- en kinderkoor van De Piccolo’s uit, om zo samen (…) Lees het hele bericht »

SlaEn Festival / 24 maart ’12 / Harmoniezaal, Peer

SlaEn Festival / 24 maart ’12 / Harmoniezaal, PeerHet eerste SlaEn Festival, georganiseerd door de samenspelklas slagwerk van Nico Camps, was een groot succes. De voorverkoopkaarten gingen de deur uit als zoete broodjes en haalden snel de kaap van 130. We kunnen dus (…) Lees het hele bericht »

DRUKBEZOCHTE INSTRUMENTENVOORSTELLING KAULILLE

DRUKBEZOCHTE INSTRUMENTENVOORSTELLING KAULILLENa een kort inleidend woordje van directeur Celis, loodsten Remi en Sisi de aanwezigen door een voorstelling van 60 minuten waarin alle instrumenten die je aan het NIKO kan volgen, de revue passeerden. De figuren Remi (…) Lees het hele bericht »

TRAGISCH BUSONGEVAL ZWITSERLAND

TRAGISCH BUSONGEVAL ZWITSERLANDLommel Groepswerk Beeldende Kunst afdeling Lommel (Heeserbergen)

Het NIKO betuigt haar oprechte medeleven aan de slachtoffers van het tragische busongeval in Zwitserland.

Woensdag 21 maart zullen alle lessen van het NIKO in de gemeente LOMMEL opgeschort worden.  Dit naar aanleiding van de herdenkingsplechtigheid die zal plaatsvinden in de Soeverein.


INSTRUMENTENVOORSTELLING

INSTRUMENTENVOORSTELLINGUitnodiging aan alle leerlingen muziek van het eerste jaar en hun ouders.

INSTRUMENTENVOORSTELLING

Woensdag 21 maart om 18u00
GC De Kroon, Nevenplein 1 te Bocholt


Aansluitend  INSTRUMENTENMARKT76 HOBOÏSTEN SAMEN OP PODIUM

76 HOBOÏSTEN SAMEN OP PODIUMZondag 11 maart verzamelden –op initiatief van NIKO-lerares Griet Bols- hoboïsten van diverse academies uit Limburg en de Antwerpse kempen in ’t Getouw in Mol. Het werd een heuse ‘Dag van de hobo’. Griet Bols kreeg de (…) Lees het hele bericht »


VLAMO OPNIEUW TE GAST IN NIKO TOONZAAL

VLAMO OPNIEUW TE GAST IN NIKO TOONZAALNeerpelt Voor een tweede maal dit schooljaar was VLAMO te gast in het NIKO. Zoals wellicht iedere muzikant uit Vlaanderen weet, staat Vlamo voor VLaamse AmateurMuziekOrganisatie. Op zondag 11 maart organiseerden zij in het NIKO (…) Lees het hele bericht »

TOTAALSPECTRUM VAN KLANK, BEELD EN BEWEGING

TOTAALSPECTRUM VAN KLANK, BEELD EN BEWEGINGNeerpelt TOTAALSPECTRUM VAN KLANK, BEELD EN BEWEGING WIL GEESTEN BEZOEKERS OPENEN 60 jaar geleden schreef John Cage zijn 4’33” (Silence). 4’33 -waarschijnlijk de meest controversiële compositie uit de twintigste eeuw- werd (…) Lees het hele bericht »

JEUGDIG VOLKJE VULT PODIUM MUZEZAAL PALETHE

JEUGDIG VOLKJE VULT PODIUM MUZEZAAL PALETHEOverpelt Het programma van het leerlingenconcert in Overpelt op zondag 11 maart 2012 kreeg als ondertitel mee : “Jonge mensen van bij ons delen met jullie hun passie voor mooie woorden en klanken.” En zo geschiedde : leerlingen (…) Lees het hele bericht »

KLEURRIJK PODIUM IN KAULILLE

KLEURRIJK PODIUM IN KAULILLE‘Kleur-rijk’: dat was de titel van het leerlingenconcert op 7 maart in Kaulille. En kleurrijk was het!
Niet alleen het podium was bont versierd, maar er was ook een kleurrijke en wisselende diaprojectie te zien tijdens de optredens.
Ook die optredens zelf toonden aan dat Kaulille rijk is aan talent en beschikt over ‘kunstzinnige kleuren’.  Het publiek proefde van optredens van de leerlingen algemene muzikale vorming, viool, gitaar, dans, woord, altsax, marimba, trompet, cajon, piano en harp.
Het concertje had een hoog niveau en een perfecte lengte: organisatoren, uitvoerders en publiek keerden tevreden en ‘kunstzinnig voldaan’ naar huis…  


GROTE NIKO-DELEGATIE OP PRINSES-CHRISTINACONCOURS

GROTE NIKO-DELEGATIE OP PRINSES-CHRISTINACONCOURSSedert enkele jaren is het befaamde Prinses Christina Concours (Nl) opengesteld voor deelnemers uit bepaalde delen van Vlaanderen. Van die opportuniteit maken NIKO-leerlingen al geruime tijd gebruik. Ook dit jaar zakte (…) Lees het hele bericht »

VLAMO TE GAST IN NIKO

VLAMO TE GAST IN NIKOOp zondag 4 maart werd in 'De Toonzaal ' van het NIKO-gebouw te Neerpelt de Provinciale wedstrijd voor solisten en kleine ensembles gehouden. Dat maakte dat het een grote drukte was aan het gebouw in de Toekomstlaan. (…) Lees het hele bericht »

OPNIEUW VOLLE ZAAL VOOR PONTICELLO

OPNIEUW VOLLE ZAAL VOOR PONTICELLOHet Hubertustheater was op zondag 4 maart opnieuw goed gevuld voor een gesmaakt optreden van de strijkers van Vera Baliko. Naast enkele solistische optredens (Koen Rycken op cello en Michiel Kelchtermans op contrabas) (…) Lees het hele bericht »


'Cage' Project

'Cage' Project


LOTTE GEUNS en BRITT SIMONS schitteren in Adelberg

LOTTE GEUNS en BRITT SIMONS schitteren in AdelbergLommel Al voor de 8ste maal organiseerde CC De Adelberg in Lommel een internationaal harpfestival. Onder de naam “Seduced by harps VIII” vonden op zaterdag 25 februari 2012 masterclasses, namiddagconcerten en een avondconcert (…) Lees het hele bericht »

'Auf Wiener Art'

'Auf Wiener Art'Peer Op vrijdag 17 februari speelden enkele leraren van het NIKO een mooi uitgebalanceerd programma met kamermuziek van Johannes Brahms. Dit concert vond plaats in het BICC Peer en maakte deel uit van de reeks ‘Auf Wiener Art’ van Noorderklanken. Na een heldere uiteenzetting over de composities door Rose-Marie Hendrikx brachten Anja Van Engeland (sopraan), Toon Spaepen (piano), Ann-Marie Beks (piano), Kris Vuylsteke (klarinet) en Vera Baliko (cello) op een erg mooie en overtuigende manier enkele werken (liederen, Rhapsodie opus 79 nr 2, trio opus 114) van één van de grootmeesters van de romantiek.
De organisatie van dit concert was een samenwerking tussen het NIKO en het BICC en het concert kon genieten van een ruime publieke belangstelling.

NIKO overvalt supermarkten…

NIKO overvalt supermarkten…Met een flashmob werd op zaterdag 11 februari 2012 de aandacht getrokken op het Deeltijds KunstOnderwijs. Dat gebeurde in de Spar van Hamont-Achel, de Delhaize in Neerpelt en daarna in de Colruyt en de Delhaize van (…) Lees het hele bericht »

Inspecteur Luc Ponet gaf 'open les'...

Inspecteur Luc Ponet gaf 'open les'... in het kader van het Sweelinck-project Zaterdag 11 februari werd Dhr. Luc Ponet, onze inspecteur in het DKO, uitgenodigd in onze academie voor een 'open les'. Alle organisten en klavecinisten hadden een paar maanden op (…) Lees het hele bericht »

Over zang, zang, zang en zang…

Over zang, zang, zang en zang…Neerpelt Naar jaarlijkse gewoonte verzamelden de NIKO-zangklassen zich in het Atrium van het Dommelhof om er een concert te verzorgen. Dat gebeurde op maandag 13 februari 2012. Niet zomaar een concert, maar een ‘Soiree’: een (…) Lees het hele bericht »

Klasconcerten cello

Klasconcerten cello
Welkom op de klasconcerten CELLO
van Vera Baliko


 • woensdag 15 februari 2012 om 19.00 uur
  NIKO-lokaal 2.07, Toekomstlaan 5 te Neerpelt

 • donderdag 16 februari 2012 om 19.00 uur
  NIKO "De Toonzaal", Toekomstlaan 5 te Neerpelt

Leerkrachtenconcert Peer

Leerkrachtenconcert Peer

NIKO BESTORMT LOMMELSE ADELBERG

NIKO BESTORMT LOMMELSE ADELBERGLommel Een 1000-koppig publiek –aldus de organisatoren van deze kunsthappening- bezocht de 10-tallen verschillende optredens die plaatsvonden in CC De Adelberg op woensdag 8 februari 2012 vanaf 19.00 uur. Exacte cijfers (…) Lees het hele bericht »

Dag van het DKO

Dag van het DKO Ben jij ook benieuwd om te ervaren hoe het NIKO kleur bekent in muziek, woord, dans en beeld?
Plan dan op zaterdag 11 februari  je boodschappen op een van onderstaande locaties op het aangegeven uur.
    - Spar te Hamont-Achel om 13u
   - Delhaize te Neerpelt om 14u
   - Colruyt te Lommel om 15u
   - Delhaize te Lommel om 16u


Overkoepelend project van de NIKO-academies beeldende kunst en podiumkunsten.

Masterclass J.P. Sweelinck door Dhr. Luc Ponet

Masterclass J.P. Sweelinck door Dhr. Luc PonetDeel 2 uit  PROJECT Jan Pieterszoon Sweelinck

Zaterdag 11 februari 2012

NIKO, klas 2.06 van 10.00u tot 12.30u
Openbare les over muziek van J.P. Sweelinck en tijdgenoten, door Luc Ponet, inspecteur DKO, docent orgel aan het Lemmensinstituut en organist-titularis  van de O.L.Vr.-basiliek Tongeren. Hij zal commentaar geven over een aantal werken voor klavierinstrumenten (orgel en klavecimbel) en ensembles uit de klas van Carine Rinkes, die uitgevoerd worden tijdens het concert van 14 maart in de kerk van Peer.
Luisteraars zijn welkom na aanmelding vooraf op het secretariaat van het NIKO.Kleurrijk verslag van geslaagd leerlingenconcert

Kleurrijk verslag van geslaagd leerlingenconcertNeerpelt Op 2 februari '12 was Neerpelt aan de beurt voor een afdelingsconcert. De titel 'Kl eur her ken nen' trok meteen al aan. De eerstejaars AMC van Neerpelt gingen in klasverband naar dit concert en ze vonden het een heel (…) Lees het hele bericht »

Uitreiking cultuurprijs 2012

Uitreiking cultuurprijs 2012Meeuwen-Gruitrode Op zaterdag 14 januari 2012 ging de nieuwjaarsreceptie van Meeuwen-Gruitrode door in het Cultuurpunt in Gruitrode. Tijdens deze avond werd ook de tweejaarlijkse Cultuurprijs uitgereikt. De genomineerden waren Frank (…) Lees het hele bericht »

PUBLIEK LAAIEND ENTHOUSIAST BIJ CONCERT TE HAMONT

PUBLIEK LAAIEND ENTHOUSIAST BIJ CONCERT TE HAMONTHamont-Achel Wekelijks volgen een 300-tal cursisten uit Hamont-Achel lessen muziek, toneel of dans aan de Hamont-Achelse Academie voor Podiumkunsten. ‘Of hun leraren ook wel zo goed konden spelen als zijzelf..???’: dat vroegen deze (…) Lees het hele bericht »

Groot succes van leerlingenconcert te Eksel

Groot succes van leerlingenconcert te EkselHechtel-Eksel Op woensdag 25 januari vond de tweede editie plaats van Heerlijke Ekselse Nootjes, nu in de turnzaal van GBS te Eksel. De zaal zat afgeladen vol en iedereen kon wederom genieten van de heerlijke hapjes. De leerlingen (…) Lees het hele bericht »


VIOOL IN DE KIJKER

VIOOL IN DE KIJKEROp 27 januari '12 ging de module 'viool in de kijker' van start voor een groep volwassenen uit de AMC-klas van Rose-Marie Hendrikx. Voor deze gelegenheid was Stijn Smeets uitgenodigd, een oud-leerling van het NIKO die (…) Lees het hele bericht »

KIPPENVEL MET HANNES MINNAAR

KIPPENVEL MET HANNES MINNAAROp zaterdag 14 januari '12 gingen we met alle klassen AMC van het tweede jaar naar deFilharmonie in Antwerpen luisteren. Anouk Neyens uit de klas AMC M2 Neerpelt (links op de foto) doet verslag van onze uitstap. 'Het (…) Lees het hele bericht »

NIKO staakt NIET mee!

NIKO staakt NIET mee!
De NIKO-academie voor Podiumkunsten zal in principe niet deelnemen aan de algemene staking van maandag 30 januari 2012. Uiteraard kan er niet geraakt worden aan het individuele recht van personeelsleden om toch te staken. 
 
          
 

Gedichtendag 2012

Gedichtendag 2012
Vrijdag 27 januari 2012 om 19.30 u
CC Cultuurpunt Meeuwen-Gruitrode

De jaarlijkse gedichtendag heeft in de bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode een vaste plaats veroverd op de agenda. Een gezellig samenzijn met woord, taal en muziek: daar kan je ook dit jaar weer van genieten! De leerlingen woord uit de klassen van Karla Deroost en Wouter Fimmers zullen het publiek vergasten op poëzie. De leerlingen gitaar uit de klas van An Vranken zorgen voor de muzikale intermezzo's.

Infoblad januari 2012 Meeuwen-Gruitrode
Gedichtendag 2012
Enorme belangstelling bij opening ‘De Steen’

Enorme belangstelling bij opening ‘De Steen’Bocholt Op vrijdag 20 januari konden genodigden al kennis maken met het spiksplinternieuwe jeugd- en cultuurhuis ‘De Steen’ in Bocholt.
Tijdens het daaropvolgende openingsweekend lieten ook de leerlingen van de Bocholtse NIKO-afdeling zich van hun beste kant zien tijdens een leerlingenvoordracht op zondag.
Het werd een aangename kennismaking met de nieuwe leslocatie.  Toch was het ook even slikken : de publieke opkomst was zo overweldigend dat de polyvalente zaal op de 2de verdieping veel te klein was: de uitvoerende leerlingen lieten het niet aan hun hart komen en presteerden mooi voor alle opgedaagde sympathisanten en cultuurliefhebbers. Op de eerste verdieping liet de pianoklas van Leen Willekens zich horen tijdens korte klasconcertjes van telkens een 30-tal minuten.  Ook daar telkens goedgevulde stoeltjes in de klas en een aandachtig publiek.
De Bocholtse leerlingen kunnen vanaf nu in schitterende omstandigheden les krijgen en dat kan alleen maar bijdragen aan de verdere uitbouw van deze goed-werkende NIKO-poot.


Openingsweekend 'De Steen'

Openingsweekend 'De Steen'
Leerlingenconcert op zondag 22 januari 2012 om 14u00
n.a.v. de opening van jeugd- en cultuurhuis 'De Steen' te Bocholt.

Orgel-, klavecimbel- en klavierklas op uitstap

Orgel-, klavecimbel- en klavierklas op uitstap ... naar het MIM in Brussel! Een knisperend heldere lucht, een beetje koud maar zonnig. We hadden geen mooiere dag kunnen treffen om goedgemutst in de trein te stappen richting het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in (…) Lees het hele bericht »

ACCORDEONCONCERT in De Toonzaal

ACCORDEONCONCERT in De ToonzaalNeerpelt Het NIKO beschikt reeds over een zeer gevulde concertagenda.  Toch nodig ik u met dit bericht graag uit op een bijkomend concert in De Toonzaal van ons eigenste NIKO. Te gast is dan de accordeonklas van de Molse Academie van Ludo Mariën.

Jaarlijks organiseert hij met zijn klas een weekend in de Scoutsrally van Neerpelt. 
Op zondag 15 januari om 16.00 geven zij een afsluitend concertje in De Toonzaal van het NIKO.

Iedereen is van harte welkom !!!!!!

PROJECT Jan Pieterszoon Sweelinck

PROJECT Jan Pieterszoon Sweelinck Overkoepelend project voor de klassen orgel, klavecimbel, klavier, blokfluit, instrumentaal ensemble en koor. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) werd 450 jaar geleden geboren! Omdat Jan Pieterszoon Sweelinck zowat (…) Lees het hele bericht »

'Naar de opera'

'Naar de opera'SPRANKELENDE ROSSINI IN EEN VERRASSEND HEDENDAAGS KLEEDJE Op vrijdag 23 december trokken we met de klas AMC voor volwassenen van Rose-Marie Hendrikx naar de Vlaamse opera in Antwerpen. Elk jaar is er een module rond het (…) Lees het hele bericht »

KERSTVAKANTIE

KERSTVAKANTIE
Zaterdag 24 december is een lesvrije dag!

KERSTVAKANTIE

van maandag 26 december 2011
t.e.m. zondag 08 januari 2012.

PRETTIGE FEESTDAGEN!

Kerstconcert te Peer

Kerstconcert te Peer Maandag 26 december 2011 om 14u30

'The Colours of Christmas'


Leerlingenconcert i.s.m. Jeugd- en Mini-jeugdorkest

BICC te Peer

NIKO-Jongeren musiceren voor MUSIC FOR LIFE

NIKO-Jongeren musiceren voor MUSIC FOR LIFENa 'Yes, we care!' (2009) en 'Beathoven not included' (2010) bieden pianodocenten Erik Fuchs, Bran Mondelaers en Johan Thaens opnieuw een leuk en boeiend album 'Contagious' aan, gespeeld door enthousiaste jongeren die willen dat hun muziek ook iets betekent voor het goede doel.
De opbrengst gaat integraal naar Music for Life 2011.

Steun dit project en haal deze dubbel CD in huis! Bestellen kan via www.kidscoverhits.be of via het NIKO-secretariaat.

LERAREN NIKO SCHITTEREN OP HAMONTS PODIUM

LERAREN NIKO SCHITTEREN OP HAMONTS PODIUMHamont-Achel Op zondag 4 december vond het jaarlijkse lerarenconcert van het NIKO plaats. Dit jaar werd –mede op vraag van de bestuursafgevaardigden uit de diverse gemeenten- gekozen voor een locatie buiten Neerpelt. Er werd daarom (…) Lees het hele bericht »

KinderNIKO workshop 29 & 30 november

KinderNIKO workshop 29 & 30 novemberOp dinsdag 29 en woensdag 30 november werden de kinderen van het KinderNIKO Achel, Bocholt, Gruitrode, Lommel, Neerpelt en Peer verwend met een workshop in het Bruegelmuseum in Peer. In anderhalf uur tijd en onder (…) Lees het hele bericht »

LEERLINGENVOORSTELLING 4 DECEMBER VERPLAATST

LEERLINGENVOORSTELLING 4 DECEMBER VERPLAATSTDe Kijk&Luisterkaart van dit schooljaar vermeldt een leerlingenconcert in ‘De Steen’in Bocholt.  Dit concert maakte onderdeel uit van het openingsweekend van het splinternieuwe gebouw ‘De Steen’ in Bocholt.

Zoals dat in de bouw wel meer gebeurt, trad er vertraging op bij de afwerking van het gebouw.  De opening zal pas plaatsvinden in de maand januari.

Het leerlingenconcert wordt dan ook verplaatst naar die vooropgestelde datum : 22 januari.  Het concert zal plaatsvinden om 14.00.  Mocht er toch nog een kink in de kabel komen, verneemt u dat via onze site.


Lerarenconcert

Lerarenconcert

Instrumentennamiddag

InstrumentennamiddagOm de leerlingen uit M1 kennis te laten maken met instrumenten die te groot zijn om mee naar de AMC-les te nemen, organiseerden we met de AMC leerkrachten op zaterdag 26 november onze jaarlijkse instrumentennamiddag. (…) Lees het hele bericht »

PIANIKO 2011

PIANIKO 2011Neerpelt De pianisten van het NIKO verzamelden op 19 november rond het thema 'Selfmade'.  Er werd een concertje samengesteld met leerlingen die ieder hun eigen compositie uitvoerden.  Het werd een origineel muzikaal feestje in de vernieuwde zaal van het NIKO. Daarmee kregen diezelfde creatievelingen de absolute eer om als eersten in 'De Toonzaal' te musiceren.

fragment 1
fragment 2

Dans voor de zangklas, het smaakt naar meer…

Enkele keren per jaar krijgt de zangklas van Anja een stevige dansles voorgeschoteld.
O.l.v. danslerares Liesje Oversteyns werden de zangers ondergedompeld in een wereld van ritmische beweging, lichaamshouding, ademhaling en ruimteperceptie.
“De Toonzaal” bleek hiervoor uitermate geschikt, het werd dan ook een leuke ervaring!


Klasconcerten cello

Klasconcerten cello
 • Woensdag 30 november om 18.30 NIKO - De Toonzaal
 • Donderdag 1 december om 18.30 te Peer
 • Vrijdag 2 december om 19.30 NIKO - De Toonzaal

NIKO'S EIGENSTE “PALEISJE VOOR SCHONE KUNSTEN”…

NIKO'S EIGENSTE “PALEISJE VOOR SCHONE KUNSTEN”…Neerpelt Op vrijdag 25 november werd de vernieuwde ‘polyvalente zaal’ van het NIKO ingespeeld.  De totaal gerenoveerde zaal zal in de toekomst dienst doen als tentoonstellingsruimte en concertzaal voor de NIKO-academies voor beeldende kunsten en podiumkunsten.
Vanaf nu spreken we dan ook niet meer van ‘de polyvalente zaal’.  Er werd gekozen voor een naam die de lading dekt : leerlingen en leraren kunnen voortaan hun kunsten tonen en laten klinken in “De Toonzaal”.
Bij de renovatie werd terdege rekening gehouden met de akoestiek in de ruimte.  Er mag gesteld worden dat het concept volledig geslaagd is: leerlingen en leraren zijn laaiend enthousiast over het resultaat.
De aanwezigen konden - na een toespraak van directeur Diederik Celis- genieten van een muzikaal programma met “Jong Talent” dat  dichterlijk tot een geheel werd geweven door Inne Lommers en Charlotte Lathouwers. Er waren optredens gitaar, piano, harp, trombone en zang.
Na de muzische trip werd het aanwezige publiek verwend met lekkere hapjes en een drankje.
Ook de reporters van de internetgazet waren aanwezig op deze heuglijke avond. Je vindt een verslag op hun site : klik hier.
Fotograaf: Jean Vandijck


Jong Talent

Jong Talent

Derde CD piano 'Music for Life'

Derde CD piano 'Music for Life'Voor de 3de maal blikken de leerlingen piano van Johan Thaens, Bran Mondelaers en Erik Fuchs een CD in met bewerkingen van allerhande pop-songs.  De opbrengst van de verkoop zal gaan naar de actie “Music for Life” van StudioBrussel.

De kans is groot dat je op de komende kerstmarkten in Noord-Limburg een stand tegenkomt, waar de CD tegen de prijs van € 10 verkocht zal worden.

De actie “Music for Life” wordt dit jaar voor een laatste maal georganiseerd door StudioBrussel.

Voor de leerlingen piano is dit project meer dan dubbel interessant : zij leren op een aangename manier bewerkingen maken voor hun instrument en dragen bovendien door de financiële opbrengst een steentje bij aan een betere wereld.

Hou zeker de nieuwssite van het NIKO in het oog voor meer up-to-date informatie.


Heerlijke Hechtelse Nootjes

Heerlijke Hechtelse NootjesHechtel-Eksel Op donderdag 17 november vond de eerste editie plaats van de Heerlijke Nootjes in de Harmoniezaal te Hechtel. 'Heerlijk' staat voor verrukkelijke hapjes, zoals 'chili con carne', loempia met zoetzure saus,... 'Nootjes' (…) Lees het hele bericht »

Pianiko

Pianiko

Blokfluitweekend in Neerpelt

Blokfluitweekend in NeerpeltOm en bij de 70 blokfluitisten bezetten op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 november het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt. Van heinde en ver kwamen ze om hun passie voor de blokfluit te delen met mekaar. Het (…) Lees het hele bericht »11 november vrijaf

11 november vrijaf

Omwille van wapenstilstand worden er op vrijdag 11 november 2011 geen lessen gegeven. 
11 november is immers een officiële vrije dag in het Vlaamse onderwijs.

Opgelet : zaterdag 12 november gaan de lessen gewoon door.


Verbouwing polyvalente zaal NIKO op schema

Verbouwing polyvalente zaal NIKO op schema Enige jaren geleden werd gestart met plannen voor een fikse uitbreiding van het huidige NIKO-gebouw. De financiële crisis en de krappe situatie van de gemeentekassen beslisten er anders over : een nieuwbouw zal er (…) Lees het hele bericht »

Pianobegeleiding voor de afdeling dans

Pianobegeleiding voor de afdeling dansNeerpelt Eindelijk is het zover! Vanaf maandag 7 november worden de klassen L6 van de dansafdeling in Neerpelt op piano begeleid door Johan Thaens. De leerlingen en leerkrachten zullen tijdens de lessen aabl (algemene artistieke (…) Lees het hele bericht »

Inne Lommers (woord) valt in de prijzen

Het overbekende Limburgse dagblad "Het Belang van Limburg" organiseerde een wedstrijd voor creatief schrijvend talent.
De opdracht bestond erin om een originele tekst te schrijven over 'de jeugd van tegenwoordig'.
Inne Lommers, leerlinge aan het atheneum in Lommel en tevens NIKO-leerlinge in de klas van Karla Deroost vatte haar neergeschreven inzending op als zou het een welsprekendheidsoefening zijn geweest en kijk ... zij kreeg als winnares van de provincie Limburg in CC De Adelberg een digitale fotocamera aangereikt uit handen van Yves Desmet. De tekst werd ook gepubliceerd in de krant.  Een artikel en foto vind je op de site 'Het Belang van Lommel': klik hier.


Strijkorkest musiceert in Hechtelse Schans

Op uitnodiging van harmonie ‘De Bergengalm’ uit Hechtel, musiceerde het strijkorkest ‘Ponticello’ onder leiding van Vera Baliko op zaterdag 22 oktober tijdens een felgesmaakt concert in ‘De Schans’.  Onder het genot van een drankje kon het publiek een 3-delig concert beluisteren. 
Het concert kreeg de toepasselijke naam : ‘Strings in Harmony”.
Om 19.30 beet het strijkorkest de spits af met het ‘Andante en Allegro’ van G. Ph. Telemann.  Verder kon men luisteren naar werk van P.I. Tchaikovsky, F. Farkas, J. Horner en R. Meyer.
In het 2de gedeelte van het concert was het de beurt aan het harmonieorkest van Hechtel.  Tijdens hun optreden klonken werken van K. Houben (tevens NIKO-leraar), S. Reineke, D. Brossé, H. Mancini en R. Defoort.  Het harmonieorkest ‘De Bergengalm’ stond onder leiding van NIKO-leraar-op-rust Willy Fransen.
Om te eindigen musiceerden beide groepen samen in een drietal werken.  De avond werd op een ludieke manier aan mekaar gepraat en leverde een leuke avond muzikaal entertainment op voor publiek en uitvoerders.


Bezoek instrumentenmuseum Peer

Bezoek instrumentenmuseum Peer Op zaterdag 8 oktober bezochten de klassen Algemene MuziekCultuur -kortweg AMC- het instrumentenmuseum van Peer. Je leest hieronder een verslagje van deze activiteit. Dat verslag werd geschreven door Antje Witters, (…) Lees het hele bericht »

Over Mozart, NIKO en andere vrienden...

Over Mozart, NIKO en andere vrienden...Peer

Zaterdag 8 oktober speelden 'Karel Schoofs en Vrienden' op uitnodiging van het BICC in Peer.
Als openingsconcert van het seizoen kon het publiek er genieten van de “Gran Partita” van Wolfgang Amadeus Mozart.

De 14-koppige ‘harmonie’ bestond voornamelijk uit Noord-Limburgers.  Voor het seizoen 2011-2012 koos het Peerse stadsbestuur ervoor om muzikaal toptalent uit Peer en omstreken een podium te geven en daarbij een samenwerkingsverband op te zetten met partners allerhande.  Eén van die muzikale partners is ook het NIKO.
Best wel leuk om vast te stellen dat een 7-tal uitvoerders van de avond in het verleden of heden verbonden waren of zijn aan het NIKO.

Om 20.15 gaf Rose-Marie Hendrikx (NIKO-lerares AMC en Muziekgeschiedenis) bij wijze van inleiding op het concert een mooi verzorgde en aangenaam gebrachte duiding bij die 'Gran Partita'.  
 
Enkele uren daarvoor deelden een aantal van de professionele muzikanten (Karel Schoofs, Filip Neyens, Joost Maegerman en Roeland Hendrikx) hun meesterschap met enkele van onze meest getalenteerde leerlingen. Van 14.00 tot 16.00 uur konden NIKO-leerlingen immers een heuse ‘masterclass’ bij hen volgen. 
De leerlingen kwamen uit de klassen van Kris Vuylsteke (klarinet), Griet Bols (hobo), Hilde Vandamme (contrabas) en Wannes Cuvelier (fagot).

Op het avondconcert reageerde een overvolle zaal van het BICC te Peer enthousiast op de prachtige en zeer professionele uitvoering van dit monumentale werk voor verschillende blaasinstrumenten en contrabas.

 


TUTTI FLUTTI GAAT (WEER !!) INTERNATIONAAL

TUTTI FLUTTI GAAT (WEER !!) INTERNATIONAALIn Kerkrade (Nl) vond in het kader van het vierjaarlijkse Mini Wereld Muziek Concours op 1 en 2 oktober een internationale wedstrijd plaats voor solisten en ensembles.
De wedstrijdorganisatie deelde de diverse muzikanten in in 4 verschillende categorieën: 3de, 2de, 1ste en concertafdeling. 
Ons NIKO Tutti-Flutti-ensemble -onder de gedreven leiding van Johan Mertens-  trad aan in de 1ste divisie en behaalde daar meteen een 1ste prijs en ook het hoogste aantal punten van alle deelnemende ensembles in hun reeks.  Er waren groepen uit Nederland, België en Duitsland.  Een internationaal gebeuren dus, waar ‘Johan en de zijnen’ opnieuw hoge toppen scheerden.  Het puntentotaal was 80,67 %, wat volgens WMC-normen een meer dan schitterend resultaat is.
Onder het publiek waren verschillende sympathisanten uit Noord-Limburg aanwezig.  Onder hen ook een trotse directeur.  Hen viel meteen de grote muzikaliteit, de professionele presentatie, de goede balans en de bijna feilloze intonatie van het ensemble op.
Een welgemeend proficiat voor dirigent en uitvoerders !!!

Karel Schoofs and friends

Karel Schoofs and friendsPeer
Avondconcert
Gran Partita van Mozart 
& Masterclasses    Lees meer.Neem eens een kijkje in de vernieuwde dansstudio

Neerpelt De dansleerlingen van de afdeling Neerpelt mogen een gat in de lucht springen (letterlijk en figuurlijk)! Hun dansstudio werd onlangs in een nieuw kleedje gestoken: een volledige wand vaste spiegels en een nieuwe barre van 12 meter. Dansplezier verzekerd!


NIKO GESIGNALEERD IN NOORD-LIMBURGSE BASISSCHOLEN

NIKO GESIGNALEERD IN NOORD-LIMBURGSE BASISSCHOLENAl enkele dagen en in verschillende basisscholen wordt dezer dagen reclame gemaakt voor het NIKO. Niet alleen worden de folders afgeleverd –die in een oplage van 11.000 stuks werden gedrukt. In de gemeente Bocholt (…) Lees het hele bericht »

Tweede instrument ?

De normen die binnen onze instelling gehanteerd worden voor toelating tot het volgen van een tweede instrument zijn de volgende : minimaal graad M1 af hebben van het eerste instrument; 88 % behaald hebben gedurende de (…) Lees het hele bericht »

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!In het gemeentelijk infoblad (september 2011) van Meeuwen-Gruitrode staat op pagina 14 wel een heel wijs artikel "Wetenschappers tonen aan :  Muziek maakt slim!"

NIKO afdeling Dans breidt uit.

NIKO afdeling Dans breidt uit. Enkele jaren geleden startte het NIKO met een afdeling dans in Bocholt (Kaulille - De Kroon) . Dit gebeurde op vraag van de gemeente en de toenmalige dansschool Boléda. Jaar na jaar zou het aanbod uitgebreid worden. (…) Lees het hele bericht »