Fagot

De fagot is een erg veelzijdig houtblaasinstrument: je kan er zowel de melodie als de begeleiding van een muziekstuk op spelen. 

Met een totale lengte van wel 2,5 meter is de fagot erg lang: gelukkig is de pijp dubbelgevouwen zodat alle kleppen prima te bespelen zijn!

Een fagot bespeel je met een "dubbelriet". Door hierop te blazen begint de lucht in het instrument te trillen en ontstaat er een klank. Je kan verschillende noten spelen door de kleppen en gaatjes van de fagot in te drukken of af te dekken.
Geen nood: je hoeft niet heel hard te kunnen blazen en ook als je handen nog niet zo groot zijn kan je al beginnen.

Een fagot kan je uit elkaar halen in vijf verschillende delen die allemaal netjes in een speciale koffer of rugzak passen. Zo kan de fagot zelfs mee op de fiets.

Om fagot te kunnen spelen heb je geen sterke spieren of grote ademdruk nodig. Vanaf een jaar of zeven zijn je handen meestal al groot genoeg om te beginnen. 

Ben je toch erg klein van gestalte dan bestaan er instrumenten (bv. fagottino’s) die speciaal geschikt zijn voor kinderen met kleine handen.

In de academie zijn er verschillende samenspel- en kamermuziekgroepen. Daarnaast is de fagottist ook een graag geziene gast in harmonie- of symfonieorkesten.

Bovendien kan je op de fagot een brede waaier aan muziek spelen, gaande van renaissance over barok en klassiek tot romantisch en hedendaags repertoire. Ook lichte muziek kan prima op een fagot. Daarnaast maken we in de fagotklas ook soms zelf muziekstukjes.

De eerste jaren ga je meestal snel vooruit zodat je al snel met anderen kan samenspelen.