Muziekschatten

 

Muziekschatten (3 jaar)

Een luistercursus voor de melomaan waarbij geen muzikale voorkennis en kennis van het notenschrift nodig is.

In de cursus Muziekschatten mag je genieten van vele pareltjes uit de schatkamer van de klassieke muziek. Je wordt gegidst bij het luisteren en je krijgt een heldere duiding van het muziekstuk binnen de cultuurhistorische context en het leven van een componist. Hierdoor ga je steeds meer lagen en details in de muziek ontdekken en gaat diezelfde muziek nog meer tot het hart spreken.
Het cursusjaar is opgebouwd uit modules waarin telkens een componist of een thema centraal staat. Aan deze inhoud zijn concertbezoeken gekoppeld waaraan je vrijblijvend kan deelnemen. Het muziekstuk dat op het concert zal uitgevoerd worden, wordt steeds in de voorafgaande les toegelicht. Op die manier beleef je de concerten gegarandeerd intenser.

Deze opleiding wordt op één wekelijks lesmoment van twee uur aangeboden. 

Mogelijke lesmomenten 2024-2025:

  • dinsdag 14u00-16u00
  • woensdag 20u00-22u00

(Klik hier voor info & getuigenissen)


Verdieping 1 Muziekschatten (3 jaar)

Voor de cursus 'Verdieping 1 Muziekschatten' kan je je enkel inschrijven indien je eerder de basiscursus 'Muziekschatten' voltooide.

In de cursus Verdieping 1 Muziekschatten doorzoek je verder de schatkamer van de klassieke muziek. Je muzikale horizon verbreedt steeds meer en je luisteren verfijnt en verdiept zich.
Het cursusjaar is opgebouwd volgens het beproefde concept en bestaat uit een boeiende waaier aan diverse thema’s waarin een componist, een genre of een tijdsperiode centraal staat. Aan deze inhoud zijn concertbezoeken gekoppeld waardoor de besproken muziek gegarandeerd intenser beleefd wordt.

Daarnaast krijg je in deze cursus inzicht in de grote lijnen en ontwikkelingen van de muziekgeschiedenis en in de parallellen met de andere kunstvormen. Eigen inbreng en zelfstandig onderzoek wordt gestimuleerd en er is ruimte voor persoonlijke muziekinteresse. 

Deze opleiding wordt op één wekelijks lesmoment van twee uur aangeboden.

Mogelijke lesmomenten 2024-2025:

  • woensdag 10u00-12u00
  • donderdag 19u30-21u30 

Verdieping 2 Muziekschatten (3 jaar)

Voor de cursus 'Verdieping 2 Muziekschatten' kan je je enkel inschrijven indien je eerder de cursus 'Muziekschatten' en 'Verdieping 1 Muziekschatten' voltooide.

In deze vervolgcursus doorzoek je verder de schatkamer van de klassieke muziek. Je ontwikkelt een steeds gedetailleerder historisch kader en het luisterproces verdiept zich in verdere mate.

Het cursusjaar is grotendeels opgebouwd volgens het beproefde concept en bestaat uit een boeiende waaier aan diverse thema's waarin een componist, een genre of een tijdsperiode centraal staat. Aan deze inhoud zijn concertbezoeken gekoppeld waardoor de besproken muziek gegarandeerd intenser beleefd wordt. 

Daarnaast is er in deze cursus ruimte om opnames te vergelijken en kritisch  te beluisteren. Ook eigen inbreng en zelfstandig onderzoek vanuit de persoonlijke muziekinteresse en het uniek luisteren krijgen een meer prominente plaats.

Deze opleiding wordt op één wekelijks lesmoment van twee uur aangeboden. 

  • Lesmoment 2024-2025: dinsdag 10u00-12u00