Zang

Een instrument dat iedereen kan bespelen, is de menselijke stem.

De stem is een heel persoonlijk ‘muziekinstrument’ want iedere stem heeft zijn eigen kenmerken en karakter. Een stem kan helder, zwaar of licht zijn: door die verschillen kunnen we horen van wie een stem is.

Bij het spreken of zingen ontstaat klank. Die klank wordt, zoals bij alle muziekinstrumenten, veroorzaakt door trillingen.

Bij een zanger gaan de stembanden trillen wanneer de lucht uit de longen langs de luchtpijp naar buiten stroomt. De stembanden zijn de ‘snaren’ van dit muziekinstrument.

Bij kinderstemmen kan je moeilijk het verschil horen tussen een jongensstem en een meisjesstem. Het ‘instrument’ is bij beiden nog hetzelfde. Wanneer vele kinderen samen zingen, noemt men dit een kinderkoor.

In de puberteit krijgen het strottenhoofd en de stembanden hun definitieve grootte. Merkwaardig is dat de jongensstem een octaaf daalt en dus een heuse mannenstem wordt. De meisjesstem daalt ook wat (niet zoveel als bij jongens) en wordt een vrouwenstem.

Zangstemmen worden ingedeeld in 4 hoofdgroepen:
- een hoge vrouwenstem noemt men een sopraan.
- een lage vrouwenstem noemt men een alt.
- een hoge mannenstem noemt men een tenor.
- een lage mannenstem noemt men een bas.

Bijzonder aan het instrument ‘zang’ is dat aan de academie van bij het begin van de opleiding een verschil gemaakt wordt in de opleiding tussen ‘klassiek’ en ‘jazz & pop’.

Het verschil zit hem niet zozeer in datgene wat je gaat zingen, maar vooral in de manier waarop je gaat zingen. Er is een verschil in gebruikte klankkleur van de stem door de stemplaatsing, de gebruikte resonantieruimte van de keel en het lichaam en vooral de verschillende plaatsing van het strottenhoofd.

Een ander verschil zit erin dat je bij ‘zang klassiek’ vooral je stem leert gebruiken om te zingen zonder een microfoon.

Bij ‘zang jazz & pop’ zal je net meestal wél zingen met een microfoon. 

Vind jij het leuk om nummers zingen van Bruno mars, Lady Gaga, Ella Fitzgerald, Prince,... Dan kan je bij ons terecht in de afdeling jazz & pop!